Αθλητισμός|31.10.2018 12:19

Ολυμπιακός: Ο Μαρτίνς ψάχνει το αντίδοτο για την αφλογιστία

Σταύρος Γεωργακόπουλος

Δεν τρελάθηκε ξαφνικά ο Πορτογάλος τεχνικός, ούτε πιστεύει ότι οι «ερυθρόλευκοι» ακούµπησαν τον ποδοσφαιρικό ουρανό επειδή έφτασαν σε µια επιβλητική εκτός έδρας νίκη.

Η αναφορά του έγινε κυρίως για το ότι οι παίκτες του προσέγγισαν αυτό το παιχνίδι µε λογική. Μπήκαν µε πατηµένο το γκάζι από το πρώτο λεπτό, επέβαλαν τον ρυθµό τους, έδειξαν στον αντίπαλο ποιος είναι το αφεντικό της αναµέτρησης και τελικά νίκησαν, έστω κι αν -για µία ακόµη φορά- ζορίστηκαν στο γκολ.

Αυτό το µατς κι αυτή η προσέγγιση θα ήθελε ο 48χρονος τεχνικός να γίνει οδηγός για τη συνέχεια, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη στον αγώνα µε τον ουραγό Απόλλωνα Σµύρνης. Αυτό πείραξε περισσότερο τον Πέδρο Μαρτίνς κι από το γκολ που σηµειώθηκε στο 90’ µε τον Μάνο να αναδεικνύεται σε από µηχανής θεό.

Τίποτα τυχαίο

Ο Γιάγκος Βούκοβιτς το αποτύπωσε σωστά στην τοποθέτησή του έπειτα από το δευτεριάτικο παιχνίδι πρωταθλήµατος. «∆εν µπήκαµε όσο πεινασµένοι θα έπρεπε στο γήπεδο» παραδέχθηκε ο έµπειρος Σέρβος στόπερ κι αυτή είναι η µεγάλη αλήθεια για όσους ξέρουν να... µεταφράζουν ποδοσφαιρικά.

Το πρόβληµα του Ολυµπιακού δεν είναι ότι σκοράρει µε το σταγονόµετρο, αλλά ότι οι παίκτες του «πετούν» ολόκληρα ηµίχρονα ξεκινώντας νωθρά, χωρίς ρυθµό κι ένταση, µε αποτέλεσµα στο τέλος να τρέχουν και να µη φτάνουν. ∆εν είναι τυχαίο πως το µοναδικό µατς που καθάρισε εύκολα και από το πρώτο ηµίχρονο ο Ολυµπιακός στο πρωτάθληµα ήταν το 5-0 επί του ΠΑΣ που µπήκε δυνατά µε το «καλησπέρα» και σκόρπισε την οµάδα των Ιωαννίνων.

Σε όλα τα άλλα, η νοοτροπία δεν ήταν αυτή που έπρεπε µε αποτέλεσµα τα -θεωρητικά- εύκολα να γίνουν δύσκολα. Με Λεβαδειακό, Αστέρα, Πανιώνιο, Απόλλωνα, οι νίκες ήρθαν στα τελευταία λεπτά µε ένα γκολ και πολύ καρδιοχτύπι. Με την ΑΕΚ, το γκολ ήρθε ξανά µετά από το 60’, αλλά ήρθε και η ισοφάριση λίγο πριν από το φινάλε. Με τον ΠΑΟΚ ο Ολυµπιακός ήταν αυτός που έπρεπε, αλλά το γκολ δεν ήρθε ποτέ παρά τις 24 «τελικές». Με τον ΟΦΗ δεν έγινε καλά-καλά ούτε σοβαρή ευκαιρία, ενώ και µε την οµάδα του Μαντζουράκη, οι «καθαρές» ευκαιρίες µετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Ο Νάτχο και η... πείνα

Ολα αυτά έχουν εξήγηση που δεν περιορίζεται στην καφενειακή άποψη «ας έπαιζε από την αρχή ο Μάνος». Ποιος µπορεί να πιστοποιήσει ότι αν ο 24χρονος φορ ήταν από την αρχή στο γήπεδο ο  Ολυµπιακός θα σκόραρε χωρίς να κάνει σοβαρή ευκαιρία για 60 λεπτά, µέχρι να τη σπαταλήσει ο  -συνήθης ύποπτος- Φετφατζίδης; Εκείνο που σκέφτεται σοβαρά ο Μαρτίνς από τη στιγµή που δεν υπολογίζει και τους τραυµατίες Χασάν, Γκερέρο, είναι να κάνει πιο δηµιουργικό τον άξονά του, κόντρα σε κλειστές άµυνες και σκέφτεται σοβαρά να ενεργοποιήσει περισσότερο τον Μπίρµπας Νάτχο. Παράλληλα, θα επιµείνει ακόµη περισσότερο για να... πεινάσουν οι παίκτες του πριν πατήσουν το χορτάρι, όπως παραδέχθηκε και ο Βούκοβιτς.

Πέδρο ΜαρτίνςΟλυμπιακός