Αθλητισμός|23.06.2019 16:18

Η ζωή-δράµα του Μαραντόνα και το τσίρκο του Μέσσι

Αλέξανδρος Λοθάνο

Είναι, πέραν πάσης αµφιβολίας, ο ποδοσφαιριστής που περισσότερο δικαιούται να κουβαλάει τη (δυσβάσταχτη) ταµπέλα του «νέου Μαραντόνα», έστω και αν ο Λιονέλ Μέσι δεν µπόρεσε, ακόµα τουλάχιστον, να οδηγήσει την εθνική Αργεντινής στην κατάκτηση ενός Παγκοσµίου Κυπέλλου.

Η εκτίµηση είναι αµοιβαία, ο Λέο µιλάει πάντα µε τα καλύτερα λόγια για τον Ντιέγκο, ο οποίος όµως αµφισβητεί, και όχι άδικα, τη στόφα του ηγέτη του «διαδόχου» του. Στον Μέσι λείπει ο (εκ γενετής) τσαµπουκάς του Μαραντόνα, ο οποίος γαλουχήθηκε στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Αϊρες και από πολλές σκληρές στιγµές που βίωσε στη συνέχεια, εξαιτίας κυρίως της δικής του αδυναµίας στις καταχρήσεις: ηπατίτιδα ως παίκτης της Μπαρτσελόνα και διαρκή... φλερτ µε τον θάνατο αργότερα, λόγω του εθισµού του στα ναρκωτικά.

Περιπέτειες που θα µπορούσαν και εντέλει γίνονται σίριαλ. Το «Ευλογηµένο όνειρο» της Amazon αφηγείται τη ζωή τού κατά πολλούς κορυφαίου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών και, µε τη συγκατάθεση του 58χρονου Μαραντόνα, ξεκινάει µε το πολύ σοβαρό επεισόδιο που είχε το 2000, όταν ύστερα από υπερβολική δόση «βρέθηκε σαράντα λεπτά µακριά από τον θάνατο», όπως αποκάλυψε, χρόνια αργότερα, ο γιατρός Χόρχε Ροµέρο που κλήθηκε από τον µάνατζερ του Μαραντόνα, Γκιγιέρµο Κόπολα, και τον βρήκε µισοπεθαµένο, να µην µπορεί καλά καλά να αναπνεύσει.

Cirque du Soleil

Η ζωή του Μέσι, παρότι στο ξεκίνηµα είχε και αυτή πολλές δυσκολίες λόγω της θεραπείας µε ενέσεις αυξητικής ορµόνης που χρειάστηκε να κάνει για να µη µείνει νάνος, έχει πολλά περισσότερα λαµπερά σηµεία. Σε αυτά στάθηκε η δηµιουργική οµάδα του καναδικού Cirque du Soleil (Τσίρκο του Ηλιου) για να «γεννήσει» την παράσταση «Messi10 by Cirque du Soleil», η οποία για πρώτη φορά ασχολείται µε τον χώρο του αθλητισµού, βασιζόµενη στον Αργεντινό «µάγο» της Μπαρτσελόνα.

«Με αυτό το έργο ερευνούµε πώς η σκληρή δουλειά, η θυσία και η αποφασιστικότητα κάνουν κάθε όνειρο να είναι πιθανό» εξήγησε ο διευθυντής του µοντάζ, Μουχτάρ Οµάρ Σαρίφ Μουχτάρ, για µια παράσταση που αύριο θα προβληθεί µπροστά στον ίδιο τον πρωταγωνιστή και 200 καλεσµένους του, σε ένα ιδιωτικό πάρτι στο «Καµπ Νου», το οποίο θα περιλαµβάνει και µίνι συναυλία του Ρόµπι Γουίλιαµς και της Σακίρα, συντρόφου και µητέρα των δύο παιδιών του συµπαίκτη του Μέσι στην Μπάρτσα, Ζεράρ Πικέ

Ντιέγκο ΜαραντόναΛιονέλ Μέσι