Αθλητισμός|15.12.2021 07:49

Η Εθνική θέλει τον... Γερμανό της! Στη λίστα με τους υποψήφιους προπονητές ο Τόρστεν Φινκ

Newsroom

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στην ΕΠΟ για την επόμενη μέρα στην Εθνική ομάδα. Ο Ολλανδός ομοσπονδιακός τεχνικός Τζον Φαν 'τ Σχιπ προανήγγειλε το τέλος του κάνοντας λόγο για διαφορά φιλοσοφίας με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία επιβεβαίωσε, δίχως όμως ακόμη να έχει βγει επισήμως το διαζύγιο. Το γεγονός αυτό αφήνει μια... χαραμάδα για επαναδιαπραγμάτευση και επαναξιολόγηση της κατάστασης, εφόσον καμία  απ' τις δυο πλευρές δεν βρει κάτι νέο για το μέλλον.

Η διοίκηση της ΕΠΟ πάντως έχει αρχίσει ήδη επαφές και κρούσεις προκειμένου να βολιδοσκοπήσει προθέσεις προπονητών, όπως έκανε η διοίκηση του Παναγιώτη Δημητρίου με τον θρυλικό Ιταλό κόουτς Μαρτσέλο Λίπι. Το ethnos.gr αποκάλυψε προ ημερών το παρασκήνιο της επικοινωνίας που είχε η Ομοσπονδία με τον 73χρονο παγκόσμιο πρωταθλητή με την Ιταλία το 2006, ο οποίος αποτελεί σπουδαίο όνομα αλλά βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία κι έχει αποσυρθεί απ' τους πάγκους την τελευταία διετία.

Παράλληλα, η ΕΠΟ κοιτάζει και προς την γερμανική αγορά. Η απόλυτα επιτυχημένη περίοδος του πρωταθλητή Ευρώπης το 2004, Ότο Ρεχάγκελ αλλά και το διάστημα κατά το οποίο βρέθηκε στη Γαλανόλευκη ένας άλλος Γερμανός, ο Μίχαελ Σκίμπε, ο οποίος... συμμάζεψε την Εθνική, έφτιαξε τα αποδυτήρια κι έβαλε τις βάσεις για την επιστροφή σε μια κανονικότητα, ωθεί τους διοικούντες την Ομοσπονδία να ψάξουν ξανά στη Γερμανία για ομοσπονδιακό τεχνικό.

Ήδη στο τραπέζει έχει πέσει το όνομα του άλλοτε μέσου της Μπάγερν Μονάχου Τόρστεν Φινκ. Ο 54χρονος Γερμανός κόουτς έχει προταθεί στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η περίπτωσή του εξετάζεται σοβαρά. Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα από γερμανική εφημερίδα που κάνει λόγο για ελληνικό ενδιαφέρον, που δεν διαψεύδεται. Ο Φινκ, ο οποίος έχει κατακτήσει πέντε τίτλους ως προπονητής, από τον Σεπτέμβριο του 2020, οπότε αποχώρησε οικειοθελώς απ' την ιαπωνική Βίσελ Κόμπε προκειμένου να επιστρέψει στην οικογένειά του στη Γερμανία, παραμένει άνεργος, ενώ είχε προταθεί στον Παναθηναϊκό για να αναλάβει την ομάδα προτού υπογράψει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Παράλληλα, στα μειονεκτήματά του είναι πως ουδέποτε έχει καθήσει σε πάγκο Εθνικής ομάδας...

Ποιος είναι ο Τόρστεν Φινκ

Η προπονητική καριέρα του Τόρστεν Φινκ άρχισε στη Σάλτσμπουργκ το 2006 ως προπονητής στα τμήματα υποδομής. Τη σεζόν 2008-09 ανέλαβε τη γερμανική Ίνγκολσταντ, ενώ την επόμενη διετία (2009-11) είχε τα ηνία της ελβετικής Βασιλείας, όπου διέπρεψε. Ακολούθησε το Αμβούργο (2011-13) αλλά κι ένα σύντομο πέρασμα απ' τον ΑΠΟΕΛ το 2015. Ακολούθως, δούλεψε στην Αούστρια Βιέννης, όπου έμεινε για μια τριετία (2015-2018), ενώ την επόμενη σεζόν πήγε στην ελβετική Γκρασχόπερς, προτού μετακομίσει στην Ιαπωνία για λογαριασμό της Βίσελ Κόμπε του Αντρές Ινιέστα.

Ως προπονητής έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Ελβετίας με τη Βασιλεία (2010 και 2011), το Σούπερ Καπ Ελβετίας το 2010, ενώ στην Ιαπωνία σήκωσε το Κύπελλο του 2019 και το Σούπερ Καπ του 2020. Ακόμη πιο πλούσια βεβαίως είναι η συλλογή των τίτλων του από την εποχή που ήταν ποδοσφαιριστής καθώς με την Μπάγερν Μονάχου στο διάστημα 1997-2003 , πήρε τέσσερα πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα, ένα Champions League κι ένα Διηπειρωτικό. Με τους Βαυαρούς αγωνίστηκε 150 φορές, ενώ εξαιρετική παρουσία είχε και στην Καρλσρούη με την οποία έπαιξε 92 φορές.

Εθνική ομάδαεθνική Ελλάδας