Αθλητισμός|22.12.2021 07:45

NBA: «Το 90% των κρουσμάτων είναι απ' τη μετάλλαξη Όμικρον» - Δεν διακόπτεται το πρωτάθλημα!

Newsroom

Η ηγεσία του NBA πήρε την απόφαση να συνεχιστούν οι αγώνες μολονότι όλες οι ομάδες έχουν πληγεί απ' τον κορονοϊό. Την ώρα που το NFL (αμερικάνικο φούτμπολ) άλλαξε το πρωτόκολλο των τεστ και το NHL (χόκεϊ) ανέβαλε τους αγώνες μέχρι τη Δευτέρα (27/12), ο κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, υπογράμμισε ότι δεν εξετάζεται η διακοπή του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ χάρη στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, το οποίο αγγίζει το 97%!

«Είμαστε άνετα με το πρωτόκολλο που ακολουθούμε αυτή τη στιγμή», είπε ο Σίλβερ, επαναλαμβάνοντας τα δεδομένα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Πάντως, τα θετικά κρούσματα αυξάνονται δραματικά στο ΝΒΑ καθώς περισσότεροι από 100 παίκτες βρέθηκαν θετικοί στη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Αρκετές ομάδες έχουν διακόψει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους, επειδή η πλειονότητα των παικτών στο ρόστερ τους διαγνώστηκε με κορονοϊό.

«Δεν υπάρχουν σχέδια αυτή τη στιγμή για παύση της σεζόν. Φυσικά εξετάσαμε όλες τις επιλογές», τόνισε ο Σίλβερ, προσθέτοντας: «Ειλικρινά, δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε σε αυτό που η λογική θα σταματούσε αυτή τη στιγμή. Βρισκόμαστε εκεί που ξέραμε ότι θα φτάσουμε: ότι αυτός ο ιός δεν θα εξαλειφθεί και θα πρέπει να ζήσουμε μ' αυτόν».

«Το 90% είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον»

Παράλληλα, ο Σίλβερ αποκάλυψε ότι το 90% των τρεχόντων κρουσμάτων στο NBA προέρχονται απ' τη μετάλλαξη Όμικρον, υπογραμμίζοντας ότι οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαρκή επαγή με την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος και αξιολογούν καθημερινά την κατάσταση.

Ο Σίλβερ είπε επίσης, ότι τα υπάρχοντα δεδομένα οδηγούν σε εμβολιασμό, αλλά και αναμνηστική δόση: «Έχουμε πολλά δεδομένα που εξετάζουμε όσον αφορά τους παίκτες και τους προπονητές που έχουν περάσει από το πρωτόκολλο των τριών δόσεων - δύο MRNA και μετά μία αναμνηστική. Θα έλεγα απλώς στην κοινότητά μας, σε όλους, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα που έχει το ΝΒΑ, οι αναμνηστικές δόσεις είναι πολύ αποτελεσματικές. Ενθαρρύνουμε όλους να τις κάνουν. Στο πρωτάθλημα μας είναι περίπου το 97% εμβολιασμένο, ενώ το 65% έχει κάνει την αναμνηστική δόση. Ίσως μπορούμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να προχωρήσουν. Και πάλι, η αναγνώριση αυτού του ιού δυστυχώς δεν οδηγεί πουθενά και θα είναι μέρος της ζωής μας για το άμεσο μέλλον».

Ο κομισάριος του ΝΒΑ τόνισε, πάντως, ότι κάθε μέρα το πρωτάθλημα λαμβάνει αποτελέσματα ολονύκτιων τεστ, εξετάζει τα ρόστερ και σκέφτεται ποιο είναι το «σωστό και υπεύθυνο» που πρέπει να κάνει λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες. Αποκάλυψε επίσης ότι το πρωτόκολλο θα γίνει πιο ισχυρό μετά τα Χριστούγεννα. «Θα μεταβούμε σε ένα διαφορετικό πρωτόκολλο μετά τα Χριστούγεννα και αυτό το σχέδιο υπήρχε εδώ και αρκετές εβδομάδες. Το ίδιο και με την υπόλοιπη χώρα».

Ανταμ ΣίλβερΚορονοϊόςNBAμετάλλαξη Όμικρον