Αθλητισμός|06.01.2022 16:58

Νόβακ Τζόκοβιτς: Υπό περιορισμό σε ξενοδοχείο μέχρι τη Δευτέρα – Έστειλε φιλιά σε θαυμαστές

Newsroom

Τη Δευτέρα όπως όλα δείχνουν θα λάβει τέλος το θρίλερ της παραμονής ή όχι του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία μετά το χάος που προκλήθηκε την Τετάρτη με τη βίζα του. Ο νούμερο ένα τενίστας του κόσμου είχε λάβει ιατρική εξαίρεση για να εισέλθει στη χώρα ως ανεμβολίαστος με τις αρχές όμως να μη δέχονται τις αποδείξεις του και να προκαλείται διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Σερβίας και Αυστραλίας.

Ο διάσημος τενίστας πέρασε το βράδυ της Τετάρτης 12 ώρες στο αεροδρόμιο. Ο Τζόκοβιτς θα παραμείνει στο ξενοδοχείο μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και θα κριθεί η έφεση που άσκησαν οι δικηγόροι του για την απόρριψη της βίζας του. Ο Σέρβος τενίστας είχε ζητήσει και είχε λάβει ιατρική εξαίρεση για να εισέλθει στην Αυστραλία, χωρίς να έχει κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό και να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open. Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από τον υπουργό Υγείας της Αυστραλίας, ο Τζόκοβιτς δεν προσκόμισε επαρκείς αποδείξεις για να δικαιολογήσει τον μη εμβολιασμό του και η βίζα του ακυρώθηκε.

Η υπόθεση προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο, καθώς σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κάλεσε σε έξαλλη κατάσταση τον πρέσβη της Αυστραλίας για εξηγήσεις, αλλά εκείνος για ώρες δεν απαντούσε. Ο πατέρας του Σέρβου τενίστα έκανε ακόμη και κάλεσμα στον κόσμο να κατέβει στον δρόμο να διαμαρτυρηθεί για τον κρατούμενο γιο του. Οι πολιτικές αντιδράσεις συνεχίστηκαν, με τον πρόεδρο της Σερβίας να επικοινωνεί με τον Τζόκοβιτς και με αίτημα της πρωθυπουργού της Σερβίας προς την Αυστραλία να ζητά ο Τζόκοβιτς να φύγει από το ξενοδοχείο κράτησής του.

Άλλοι 4 τενίστες θα αγωνιστούν με ιατρική εξαίρεση

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν άλλοι τέσσερις τενίστες που ανήκουν στο Top 100, οι οποίοι έχουν εισέλθει με ιατρική εξαίρεση στην Αυστραλία και θα αγωνιστούν κανονικά. Παράλληλα, ο έταιρος θρύλος του αθλήματος Ραφαέλ Ναδάλ κλήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό: «Κατά κάποιον τρόπο τον λυπάμαι. Γνώριζε τις συνθήκες από πολλούς μήνες, οπότε πήρε την απόφασή του», ανέφερε.

Η τύχη του Τζόκοβιτς θα κριθεί την Δευτέρα, όταν και το δικαστήριο θα αποφανθεί με βάση και τα έγγραφα που παρουσίασαν οι δικηγόροι του, για να ανακληθεί η απόρριψη της βίζας του.

To χρονικό του θρίλερ

Όλα άρχισαν μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εξαίρεση που πήρε απ' τους διοργανωτές του τουρνουά για ιατρικούς λόγους καθώς δεν είναι εμβολιασμένος κατά του κορονοϊού. Οι αρχές της χώρας δεν ενέκριναν την βίζα του και τον κράτησαν καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης!

Μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης τον σταμάτησαν οι άνθρωποι ασφαλείας μη επιτρέποντάς του να εισέλθει στη χώρα! Άμεσα η συνοριακή αρχή επικοινώνησε με την κυβέρνηση της Βικτώρια για το αν εγκρίνεται η είσοδός του στην Αυστραλία, κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό.

Η αναπληρώτρια υπουργός αθλητισμού της χώρας, Γιάλα Πάλφορντ, τόνισε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μάς ρώτησε αν θα υποστηρίξουμε την αίτηση της βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς για την είσοδό του στην Αυστραλία. Δεν θα παρέχουμε στον Νόβακ Τζόκοβιτς μια ατομική αίτηση visa για να συμμετάσχει στο Grand Slam του Australian Open το 2022. Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι σε δυο σημεία: οι εγκρίσεις για βίζα είναι θέμα της κυβέρνησης και οι ιατρικές εξαιρέσεις θέμα των γιατρών».

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Τζόκοβιτς ήταν εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο, όπου φυλασσόταν από δύο φύλακες σε δωμάτιο απομόνωσης, ενώ κλήθηκε να απαντήσει και στις ερωτήσεις των ανθρώπων της συνοριακής αρχής σχετικά με την ιατρική εξαίρεση που πήρε για να ταξιδέψει όντας ανεμβολίαστος. Σημειωτέον ότι η Αυστραλία δεν επιτρέπει την είσοδο στη χώρα ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Τζόκοβιτς όπως Τομ Χανκς

Η υπόθεση του εγκλωβισμένου Τζόκοβιτς στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης έδωσε την αφορμή στο twitter για να πάρει... φωτιά. Πολλοί χρήστες παρομοίασαν την περίπτωση του Σέρβου τενίστα με εκείνη του Τομ Χανκς στη χολιγουντιανή ταινία The Terminal, όπου ο συμπαθής Βίκτορ Ναβόρσκι απ' την φανταστική Κρακόζια αντιμετωπίζει ένα γραφειοκρατικό ζήτημα με τη βίζα του και παραμένει κολλημένος στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης...

Κορονοϊόςειδήσεις τώρααντιεμβολιαστέςΑυστραλίαΝόβακ ΤζόκοβιτςΤένις