Αθλητισμός|08.01.2022 07:42

Ντούνγκα: Ο θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου υποψήφιος για τον πάγκο της Εθνικής!

Newsroom

Στην τελική ευθεία για την εξεύρεση νέου ομοσπονδιακού τεχνικού βρίσκεται η ΕΠΟ. Τα ονόματα που εξετάζονται για την Εθνική ομάδα είναι αρκετά, μεταξύ των οποίων εσχάτως υπάρχει κι ένας θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Ο λόγος για τον Κάρλος Ντούνγκα, ο οποίος έχει προταθεί στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η περίπτωσή του κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι για τον τεχνικό διευθυντή των εθνικών ομάδων Κώστα Κωνσταντινίδη και τον αθλητικό διευθυντή της Γαλανόλευκης Τάκη Φύσσα.

Το βιογραφικό του Ντούνγκα είναι ιδιαίτερα βαρύ, ειδικότερα σε επίπεδο εθνικών ομάδων και δεν περνάει απαρατήρητο. Πρόκειται άλλωστε για έναν κόουτς, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του δύο θητείες στην Εθνική Βραζιλίας (2006-2010 και 2014-2016), την πιο βαριά φανέλα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με την οποία έχει κατακτήσει ως προπονητής ένα Κόπα Αμέρικα το 2007 κι ένα Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2009. Ως ομοσπονδιακός τεχνικός της Σελεσάο μετράει 95 ματς, έχοντας διατελέσει και επικεφαλής της Ολυμπιακής ομάδας που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο το 2008.

Ως ποδοσφαιριστής οι περγαμηνές του υπήρξαν ακόμη μεγαλύτερες καθώς ήταν ο αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας που σήκωσε το Μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ. Με τη Σελεσάο έχει αγωνιστεί 91 φορές, έχοντας κατακτήσει πέραν του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δύο Κόπα Αμέρικα (1989, 1997), ένα Συνομοσπονδιών (1997) κι ένα ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984. Είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου, μαζί με τον Ισπανό Τσάβι, που έχει συμμετάσχει σε τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ολυμπιακών Αγώνων, Κυπέλλου Συνομοσπονδιών και ηπειρωτικών διοργανώσεων (Κόπα Αμέρικα και τελικό UEFA).

Όπως αναφέρεται πάντως στο σχετικό ρεπορτάζ του SDNA, η ΕΠΟ δεν προτίθεται να δώσει στον νέο προπονητή συμβόλαιο υψηλότερο εκείνου που ελάμβανε ο Τζον Φαν 'τ Σχιπ, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τις αρχές Φεβρουάριου η Ομοσπονδία θα έχει καταλήξει στον εκλεκτό.

Εθνική ομάδαεθνική ΕλλάδαςΕθνική Βραζιλίας