Αθλητισμός|12.01.2022 21:40

Συναγερμός στο Copa Africa: Καταδρομική επίθεση ανταρτών σε πόλη που φιλοξενεί τέσσερις ομάδες - Σκοτώθηκε ένας στρατιώτης

Newsroom

Συναγερμός έχει σημάνει στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, γνωστότερο ως Copa Africa. Αυτονομιστές αντάρτες σκότωσαν έναν στρατιώτη κατά τη διάρκεια επίθεσης στην πόλη Μπουέα, έδρα τεσσάρων Εθνικών ομάδων που συμμετέχουν στο τουρνουά το οποίο φιλοξενείται στο Καμερούν.

Ήδη πριν από τη σέντρα του Copa Africa εκφάζονταν σοβαρές ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια, ιδίως στις δυτικές περιοχές, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια εξέγερση αυτονομιστών, οι οποίοι κατά καιρούς πραγματοποιούν θανατηφόρες καταδρομικές επιθέσεις. Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν καθώς η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπουέα, μέρος όπου εδρεύουν οι αποστολές των εθνικών ομάδων από το Μάλι, τη Μαυριτανία, την Τυνησία και την Γκάμπια, χωρών που συμμετέχουν στον 6ο όμιλο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, ο στρατιώτης σκοτώθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (IED) κατά τη διάρκεια της επίθεσης, στην οποία οι αντάρτες αντάλλαξαν πυρά με τον στρατό μέσα στην πόλη. Κάτι που δήλωσε κι ο επικεφαλής των ανταρτικών Αμυντικών Δυνάμεων της Αμβαζόνια, Τσο Αγιάμπα. Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος των ανταρτών, στόχος της επίθεσης ήταν να προκαλέσουν αναστάτωση στην προετοιμασία των ομάδων ενόψει των αγώνων τους στο Copa Africa κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (12/1) στην πόλη Λιμπέ, που βρίσκεται περίπου μια ώρα νοτιότερα της Μπουέα.

Ο Ακέμ Κέλβιν Νκουάιν, ένας δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλοι έκαναν καταδρομή στην πόλη ανοίγοντας πυρ και χρησιμοποιώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ πρόσθεσε ότι πέραν του στρατιώτη, σκοτώθηκαν από διασταυρούμενα πυρά κοντά στην κεντρική αγορά της πόλης, ένας οδηγός ταξί κι ένας περαστικός. Επί του παρόντος όμως δεν επιβεβαιώνεται επισήμως ο θάνατός τους.

αντάρτεςΚύπελλο Εθνών Αφρικής Κόπα ΑφρικαΚαμερούν