Αθλητισμός|18.01.2022 23:42

Copa Africa: Πρώτες και καλύτερες Μαρόκο και Σενεγάλη, νοκ άουτ και αποκλεισμός με ήττα-σοκ για Γκάνα

Newsroom

Μαρόκο και Σενεγάλη εξασφάλισαν, όπως αναμενόταν, την πρωτιά στον όμιλό τους στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής ή ευρύτερα γνωστό ως Copa Africa, ενώ ακολούθησαν η Γουινέα (έστω και με άγχος) και η Γκαμπόν, η οποία άφησε εκτός τουρνουά την Γκάνα. Για την ακρίβεια όλη τη δουλειά την έκαναν τα Νησία Κομόρες που νίκησαν 3-2 τους Γκανέζους, τους έθεσαν νοκ άουτ και ελπίζουν σε πρόκριση μέσω της τρίτης θέσης.

Δύο φορές βρέθηκε πίσω στο σκορ από την Γκαμπόν, το Μαρόκο, ισάριθμες «απάντησε» και μάλιστα σε διάστημα λίγων λεπτών, παίρνοντας μία πολύτιμη ισοπαλία με 2-2 που την έφερε οριστικά στην κορυφή του 3ου μετά την ολοκλήρωση της 3ης αγωνιστικής. Η «πληγωμένη» από τις απουσίες των Ομπαμεγιάνγκ και Λεμινά (παραμένουν εκτός αγώνων λόγω προβλημάτων στην καρδιά μετά την Covid-19) Γκαμπόν, τερμάτισε στη 2η θέση και προκρίθηκε στους «16».

Την ίδια ώρα, η Γκάνα που θεωρείτο ένα απ' τα φαβορί για το τρόπαιο πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, απογοήτευσε και στο τρίτο παιχνίδι της, ηττήθηκε με 3-2 από τους Νήσους Κομόρες και αποκλείστηκε καθώς έμεινε στην 4η θέση. Στον αντίποδα οι Ν. Κομόρες έχουν αμυδρές ελπίδες πρόκρισης απ' το γκρουπ των τεσσάρων καλύτερων τρίτων στους 6 όμιλους, αν δεν νικήσουν στους αγώνες τους δύο απ' τους Γουινέα-Μπισσάου, Σουδάν, Αλγερία Τυνησία.

Στο "Stade Ahmadou Ahidjo" του Γιαουντέ η Γκαμπόν έδειξε «χαρακτήρα» και προηγήθηκε δύο φορές με το γκολ των Αλεβινάχ και το αυτογκόλ του Αγκουέρ, όμως το Μαρόκο που διαθέτει πολύ πιο έμπειρη και «ψημένοι» σε τέτοιου είδους αγώνες ομάδα, έφυγε με το βαθμό της... πρωτιάς, χάρις στα τέρματα των Μπουφάλ (πέναλτι) και Χακίμι.

Στο "Stade Omnisport Roumde Adjia" της πόλης Γκαρούα του Καμερούν οι Ν. Κομόρος προηγήθηκαν με 2-0 χάρις τα γκολ των Μπεν και Μονί, απέναντι σε μία Γκάνα που έπαιζε με δέκα παίκτες από το 25' μετά την απευθείας αποβολή του Αντρέ Αγιού στο 25'. Οι Γκανέζοι κατάφεραν να φέρουν το ματς στα ίσα με τους Μποκιέ και Ντζικού, όμως ο Μονί με το δεύτερο προσωπικό τέρμα του, διαμόρφωσε το τελικό 3-2 για τους Ν. Κομόρες.

Συναρπαστικό ήταν το φινάλε και στον 2ο όμιλο του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, με τους αγώνες της 3ης και τελευταίας αγωνιστικής, όπου η Σενεγάλη εξασφάλισε την πρωτιά μετά το 0-0 κόντρα στο Μαλάουι. Στη δεύτερη θέση του γκρουπ τερμάτισε η Γουινέα, παρά την ήττα της από την Ζιμπάμπουε με 2-1, ενώ το Μαλάουι που ισοβάθμησε μαζί της στους 4 βαθμούς (αλλά είχε ηττηθεί με 1-0 στο μεταξύ τους παιχνίδι στις 10/01), διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες του για πρόκριση μέσω της 3ης θέσης, αφού η βαθμολογική συγκομιδή του μπορεί να του προσφέρει ένα απ' τα τέσσερα τελευταία «εισιτήρια» για τη φάση των «16».

Στο "Kouekong Stadium" της πόλης Μπαφουσάμ σε ένα ιστορικό παιχνίδι, καθώς η Σαλίμα Μουκανσάνγκα από τη Ρουάντα έγινε η πρώτη γυναίκα που «σφύριξε» αγώνα σε τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, ενώ πλαισιώθηκε από άλλες τρεις γυναίκες στη διαιτητική ομάδα, η Σενεγάλη «βολεύτηκε» με τη «λευκή» ισοπαλία κόντρα στο Μαλάουι, σε ένα παιχνίδι με ελάχιστες φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες. Ο Πάπε Αμπού Σισέ του Ολυμπιακού έμεινε στον πάγκο, χωρίς να χρησιμοποιηθεί αυτή τη φορά από τον προπονητή του Αλιού Σισέ.

Την ίδια ώρα στο "Stade Ahmadou Ahidjo" του Γιαουντέ, η Ζιμπάμπουε αν και είχε ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης μέσω των τρίτων θέσεων, έκανε την έκπληξη κόντρα στη Γουινέα επικρατώντας με 2-1, αλλά παρέμεινε στην τελευταία θέση του 2ου ομίλου. Οι Μουσόνα και Μαλάτσι έδωσαν προβάδισμα δύο τερμάτων στην Ζιμπάμπουε, με τον Ναμπί Κεϊτά της Λίβερπουλ να μειώνει στο τελικό 2-1, που «σφράγισε» τις προσπάθειες των δύο ομάδων. Ο μεσοεπιθετικός Αγκιμπού Καμαρά του Ολυμπιακού δεν αγωνίστηκε καθόλου, λόγω τραυματισμού.

Αποτελέσματα - Βαθμολγίες

Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 3ης αγωνιστικής των ομίλων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2022:

1ος ΟΜΙΛΟΣ

Μπουρκίνα Φάσο-Αιθιοπία 1-1

(24΄ Μπαγιαλά - 51΄ Κεμπεντέ)

Πράσινο Ακρωτήρι-Καμερούν 1-1

(53΄ Γκάρι Ροντρίγκες - 39΄ Αμπουμπακάρ)

Βαθμολογία

Καμερούν 7

Μπουρκίνα Φάσο 4

Πράσινο Ακρωτήρι 4

Αιθιπία 1

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Μαλάουι-Σενεγάλη 0-0

Ζιμπάμπουε-Γουινέα 2-1

(26΄ Μουσόνα, 43΄ Μαλάτσι - 49΄ Ν. Κεϊτά)

Βαθμολογία

Σενεγάλη 5

Γουινέα 4

Μαλάουι 4

Ζιμπάμπουε 3

3ος ΟΜΙΛΟΣ

Γκαμπόν-Μαρόκο 2-2

(21΄ Αλεβινάχ, 81΄ αυτ. Αγκουέρ - 73΄ πέν. Μπουφάλ, 84΄ Χακίμι)

Γκάνα-Ν. Κομορος 2-3

(64΄ Μποάκιε, 77΄ Ντζικού - 4΄ Ελ Φαρδού Μπεν, 62΄, 85΄ Μονί)

Βαθμολογία

Μαρόκο 7

Γκαμπόν 5

Ν. Κομόρες 3

Γκάνα 1

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Αίγυπτος-Σουδάν 19/01

Γουινέα Μπισσάου-Νιγηρία 19/01

Βαθμολογία

Νιγηρία 6

Αίγυπτος 3

Γουινέα Μπισάου 1

Σουδάν 1

5ος ΟΜΙΛΟΣ

Ακτή Ελεφαντοστού-Αλγερία 20/01

Σιέρα Λεόνε-Ισημερινή Γουινέα 20/01

Βαθμολογία

Ακτή Ελεφαντοστού 4

Ισημερινή Γουινέα 3

Σιέρα Λεόνε 2

Αλγερία 1

6ος ΟΜΙΛΟΣ

Γκάμπια-Τυνησία 20/01

Μάλι-Μαυριτανία 20/01

Βαθμολογία

Γκάμπια 4

Μάλι 4

Τυνησία 3

Μαυριτανία 0

Βαθμολογία τρίτων

Μαλάουι 4 β. (2-2)

Πράσινο Ακρωτήρι 4β. (2-2)

Τυνησία 3 β. (4-1)

Ν. Κομόρες 3 β. (3-5)

Σιέρα Λεόνε 2 β. (2-2)

Γουινέα Μπισάου 1 β. (0-1)

*Οι δύο πρώτες ομάδες σε κάθε όμιλο προκρίνονται στους νοκ-άουτ γύρους (φάση των «16») και τις ακολουθούν και οι τέσσερις καλύτερες ομάδες που θα τερματίσουν στην 3η θέση των ομίλων.