Αθλητισμός|24.01.2022 23:45

Τραγωδία στο Copa Africa: Τουλάχιστον 6 νεκροί και 40 τραυματίες στο ματς Καμερούν - Κομόρες!

Γιάννης Σκόκας

Το Copa Africa βάφτηκε με αίμα έπειτα από χάος που προκλήθηκε στο στάδιο Όλεμπε της Γιαουντέ στο Καμερούν όπου έγινε το ματς της Εθνικής Καμερούν με τις Νήσους Κομόρες για τη φάση των 16. Σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας, διάφορες πηγές αλλά και επίσημη δήλωση ενός αξιωματούχου, υπάρχουν τουλάχιστον έξι νεκροί και 40 τραυματίες έπειτα από προσπάθεια εισβολής στο γήπεδο.

Τις αρχικές πληροφορίες επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης, Νασερί Πολ Μπιγιά, όπως μετέδωσε το Associated Press. Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες πληροφορίες, οι νεκροί ανέρχονται στους έξι και δεκάδες έχουν τραυματιστεί σοβαρά κατά την προσπάθεια εισβολής φιλάθλων σε μια από τις πύλες εισόδου του σταδίου. Ο κυβερνήτης Μπιγιά, μάλιστα, δήλωσε ότι υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί. «Κάποιοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Θα πρέπει να τους μεταφέρουμε σε εξειδικευμένο νοσοκομείο», δήλωσε η νοσοκόμα, Ολίνγκα Προυντένς.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας δήλωσαν ότι περίπου 50.000 άνθρωποι προσπάθησαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Το γήπεδο έχει χωρητικότητα 60.000, αλλά δεν επετράπη να βρεθεί στις εξέδρες ποσοστό μεγαλύτερο του 80% λόγω των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Επί της ουσίας, προσπάθησαν περισσότεροι απ' το επιτρεπόμενο όριο να εισέλθουν στο γήπεδο.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, Ρετζίνα Σόντο, που μετέδωσε άμεσα την τραγωδία, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι αρκετοί ποδοπατήθηκαν έπειτα από προσπάθεια που έγινε από οπαδούς για να εισέλθουν στο γήπεδο. Παράλληλα, το LSI Africa υποστηρίζει πως οι τραυματίες ανέρχονται στους 40.

Η σκανδαλώδης πρόκριση του Καμερούν

Ως προς το αγωνιστικό (και μη) σκέλος της αναμέτρησης, το Καμερούν... έπρεπε να προκριθεί πάση θυσία στα προημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, ευρύτερα γνωστού ως Copa Africa, και τα Νησιά Κομόρες έγιναν... θυσία στον βωμό για την επιτυχία της οικοδέσποινας. Το πανίσχυρο Καμερούν που είναι και το φαβορί για τον τίτλο, επικράτησε μετά κόπων και βασάνων με 2-1 σε ένα ματς που οι Νήσοι Κομόρες πήγαν ως πρόβατα επί σφαγή αλλά πάλεψαν σαν... λιοντάρια!

Τα παρατράγουδα άρχισαν πριν από τη σέντρα καθώς οι Κομόρες, που συμμετείχαν για πρώτη φορά στη διοργάνωση, έβγαλαν περισσότερα από δέκα θετικά κρούσματα κορονοϊού, ενώ ξέμειναν κι από τερματοφύλακες καθώς και οι τρεις του ρόστερ τέθηκαν νοκ άουτ. Για να συμβεί αυτό όμως άλλαξε (κυριολεκτικά) νύχτα ο κανονισμός απ' την αφρικανική ομοσπονδία. Ο βασικός τερματοφύλακας από τις Κομόρες, Αλί Αχαμαντά έβγαλε αρνητικό τεστ για Covid-19 αλλά η CAF τον... έκοψε διότι αποφάσισε να αλλάξει μεσούσης της διοργάνωσης τον κανονισμό! Με νέα ντιρεκτίβα που δόθηκε στις ομάδες μέσα σε ένα βράδυ, ένας παίκτης που βγήκε θετικός στον κορονοϊό, πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα πέντε ημέρες, κάτι που σημαίνει πως ο Αχαμαντά δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής.

Το παράδοξο είναι πως μέχρι αυτό το σημείο της διοργάνωσης, σχεδόν όλες οι ομάδες χρησιμοποίησαν παίκτες που προέρχονταν από κορονοϊό, μόλις δύο μέρες μετά το αρνητικό τεστ! Ως εκ τούτου, οι Κομόρες κατέβηκαν στο γήπεδο χωρίς τερματοφύλακα καθώς βασικός έπαιξε ο αριστερός μπακ της ομάδας!

Με 10 απ' το 7'

Δεν έφτανε όμως μόνο αυτό καθώς μόλις στο 7' (!) ο διαιτητής της αναμέτρησης άφησε με δέκα παίκτες τις Κομόρες καθώς τιμώρησε με απευθείας κόκκινη κάρτα τον αρχηγό της ομάδας Αμπντού. Η άνιση μάχη εξελίχθηκε ωστόσο σε θρίλερ καθώς οι απίθανες Κομόρες, παρά τις σημαντικές απουσίες και τα μεγάλα προβλήματα, ανάγκασαν το Καμερούν σε καθυστερήσεις στο φινάλε προκειμένου να αποτραπεί η ισοφάριση. 

Οι Κομόρες μπορεί να αποκλείστηκαν, όμως κέρδισαν τον σεβασμό της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας. Κράτησαν το 0-0 για 29 λεπτά μέχρι ο Εκαμπί να κάνει το 1-0 και διεκδίκησαν μέχρι τέλους την πρόκριση. Ο υπηρεσιακός τερματοφύλακας Αλχαντούρ, ο οποίος έπαιζε με ταινία στο πίσω μέρος της φανέλας του, ελλείψει άλλης φανέλας, έκανε εντυπωσιακές επεμβάσεις (μετά το τέλος του ματς ο γκολκίπερ του Καμερούν Ονάνα έσπευσε να τον συγχαρεί) και κράτησε την ομάδα του μέσα στο παιχνίδι μέχρι ο Αμπουμπακάρ να κάνει το 2-0 (70’).

Ακόμα και τότε όμως τίποτα δεν είχε τελειώσει. Ένα φανταστικό φάουλ του Σανγκαμά έφερε το 2-1 (81’) προκαλώντας άγχος στους παίκτες του Καμερούν, που κατάφεραν τελικά με τα χίλια ζόρια και με σκανδαλώδες... σπρώξιμο να πάρουν την πρόκριση.

Συνεχίζει αήττητη η Γκάμπια

Προηγουμένως, η Γκάμπια συνέχισε την αήττητη πορεία της στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής (3 νίκες, μία ισοπαλία), καθώς νίκησε με 1-0 και τη Γουϊνέα κερδίζοντας το «εισιτήριό» για τα προημιτελικά, όπου θα τεθεί αντιμέτωπη με το Καμερούν στις 29 Ιανουαρίου.

Η Γουινέα -με το μέσο του Ολυμπιακού, Αγκιμπού Καμαρά να αρχίζει βασικός και να αντικαθίσταται στο 76' από τον Σιλά- είχε μεγαλύτερη κατοχή μπάλας και πιο «καθαρές» ευκαιρίες, όμως η Γκάμπια βρήκε το γκολ που έψαχνε στο 76' με ωραίο σουτ του Μπάροου και προκρίθηκε, παρότι χρειάστηκε να παίξει τα τελευταία λεπτά με δέκα παίκτες, λόγω της αποβολής του Εντζιέ στο 87' με δεύτερη κίτρινη. Στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων αποβλήθηκε για τη Γουινέα με δεύτερη κίτρινη και ο Κόντε.

Τα ζευγάρια της φάσης των 16

  • Κυριακή 23/01

Μπουρκίνα Φάσο - Γκαμπόν 7-6 (1-1 κ.α., παρ.)
Νιγηρία - Τυνησία 0-1

  • Δευτέρα 24/01

Γουινέα - Γκάμπια 0-1
Καμερούν - Κομόρες 2-1

  • Τρίτη 25/01

Σενεγάλη - Πράσινο Ακρωτήρι
Μαρόκο - Μαλάουι

  • Τετάρτη 26/01

Ακτή Ελεφαντοστού - Αίγυπτος
Ισημερινή Γουινέα - Μάλι

Τα ζευγάρια των προημιτελικών

Μπουρκίνα Φάσο - Τυνησία
Σενεγάλη ή Πράσινο Ακρωτήρι - Μάλι ή Ισημερινή Γουινέα
Γκάμπια - Καμερούν
Ακτή Ελεφαντοστού ή Αίγυπτος - Μαρόκο ή Μαλάουι

επεισόδιαΝησιά ΚομόρεςΚαμερούνΚύπελλο Εθνών Αφρικής Κόπα ΑφρικαΕθνική Καμερούν