Αθλητισμός|01.02.2022 07:15

Πριν τον Μέισον Γκρίνγουντ: Οι 13+1 ιστορίες βίας με πρωταγωνιστές αθλητικά είδωλα που ξεθώριασαν σε μια νύχτα

Γιάννης Σκόκας

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η αθλητική (και όχι μόνο) κοινή γνώμη τις καταγγελίες της συντρόφου του αστεριού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μέισον Γκρίνγουντ, τον οποίο κατηγορεί για ξυλοδαρμό, σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό. Η Χάριετ Ρόμπσον δημοσιοποίησε βίντεο και εικόνες που δείχνουν να έχει ματώσει στο πρόσωπό της και να έχει μώλωπες σε διάφορα σημεία του κορμιού της έπειτα από χτυπήματα του νεαρού άσου όπως καταγγέλει, ενώ κυκλοφόρησε και ηχητικό ντοκουμέντο  στο οποίο ακούγεται ο Γκρίνγουντ να πιέζει τη Ρόμπσον για να κάνει σεξ μαζί του κι εκείνη να αρνείται με αποτέλεσμα να εξαγριωθεί ο διεθνής επιθετικός. Ήδη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποφάσισε να τον θέσει εκτός ομάδας, ενώ η αστυνομία του Μάντσεστερ έκανε γνωστό ότι ο Γκρίνγουντ συνελήφθη και βρίσκεται υπό κράτηση.

Η σκοτεινή υπόθεση του Μέισον Γκρινγουντ, ενός σταρ του αθλητισμού που βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του αλλά έρχεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για τους «λάθος λόγους», δεν είναι η πρώτη και δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία. Κατά το παρελθόν υπήρξαν αρκετοί αθλητές που έστρεψαν πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη (ή με την κοινωνική κατακραυγή) για ενδοοικογενειακή βία, βιαιοπραγία, σεξουαλική κακοποίηση, βιασμό, παιδεραστία, ακόμη και φόνο...  

Μπενζαμέν Μεντί

Για επτά βιασμούς και μία σεξουαλική παρενόχληση κατηγορείται ο προφυλακισμένος Μπενζαμέν Μεντί. Ο 27χρονος Γάλλος διεθνής άσος και παγκόσμιος πρωταθλητής με τους Τρικολόρ το 2018, ο οποίος έχει τεθεί στο περιθώριο απ’ την Μάντσεστερ Σίτι μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη, έχει προφυλακισμένος απ’ τον Αύγουστο του 2021 και η υπόθεσή του αναμένεται να εκδικαστεί τον Ιούνιο.

Ράιαν Γκιγκς

Μέγας ποδοσφαιριστής αλλά με προβληματικό χαρακτήρα, ο Ράιαν Γκιγκς αντιμετωπίζει βαρύ κατηγορητήριο μετά τις καταγγελίες περί σωματικής και ψυχολογικής βίας που έχουν απαγγελθεί εναντίον του από την πρώην σύντροφό του, Κέιτ Γκρέβιλ και την αδερφή της, Έμα στα τέλη του 2020. Ο Ουαλός σταρ, ο οποίος δηλώνει αθώος, καρατομήθηκε απ’ τον πάγκο της Εθνικής Ουαλίας. Η 36χρονη γυναίκα υποστηρίζει πως ο Γκιγκς την κλώτσησε στην πλάτη και την πέταξε γυμνή έξω από δωμάτιο του ξενοδοχείου «Stafford» όπου διέμεναν, ενώ φέρεται επίσης να της επιτέθηκε με… κουτουλιά και να πετούσε πάνω της αντικείμενα επειδή τον κατηγόρησε ότι πηγαίνει με άλλες γυναίκες. Παράλληλα, κατηγορεί τον 47χρονο παλαίμαχο άσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και για εκφοβισμό καθώς έκανε συνεχώς ανεπιθύμητα τηλεφωνήματα και πήγαινε απρόσκλητος στο σπίτι, το γυμναστήριο και τη δουλειά της, εκβιάζοντάς την ότι θα αποκαλύψει τη σχέση τους στο εργασιακό της περιβάλλον.

Μάικ Τάισον

Ο αποκαλούμενος Iron Mike (Σιδερένιος Μάικ) ή κατά άλλους Baddest Man on the Planet (Ο πιο Κακός Άνθρωπος στον Πλανήτη) για μια εποχή βρισκόταν διαρκώς στο προσκήνιο για όλους τους λανθασμένους λόγους. Ο θρυλικός πυγμάχος Μάικ Τάισον το 1987 παντρεύτηκε την ηθοποιό Robin Givens η οποία τον κατηγόρησε για ενδοοικογενειακή βία και τον χώρισε. Τον Ιούλιο του 1991 συνελήφθη για τον βιασμό της 18χρονης, Desirre Washington, ενός μοντέλου που συμμετείχε σε διαγωνισμό ομορφιάς για τη Miss Black America. Η νεαρή κοπέλα κατέθεσε ότι δέχτηκε κλήση μετά τα μεσάνυχτα από τον Τάισον, ο οποίος την κάλεσε σε πάρτι. Τελικά την οδήγησε με τη λιμουζίνα του στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, όπου την βίασε παρά τις εκκλήσεις της να σταματήσει. Ο Τάισον καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση στις 22 Φεβρουαρίου του 1992 και αποφυλακίστηκε το ‘95 έχοντας εκτίσει τρία χρόνια στη φυλακή.

Ζερόμ Μπόατενγκ

Δικαστήριο του Μονάχου έκρινε ένοχο τον πρώην διεθνή Γερμανό αμυντικό, Ζερόμ Μπόατενγκ, για ενδοοικογενειακή βία και βιαιοπραγία εναντίον της πρώην συντρόφου του και μητέρα των δύο ανήλικων παιδιών τους και κλήθηκε να της καταβάλει ως αποζημίωση το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ. Ο Μπόατενγκ φέρεται να γρονθοκόπησε τη Σερίν, ενώ σύμφωνα με την εισαγγελία τη δάγκωσε στο κεφάλι, την πέταξε στο έδαφος και της έριξε ένα ψυγειάκι με ποτά με μεγάλη δύναμη κατά τη διάρκεια διακοπών στην Καραϊβική.

Πολ Γκασκόιν

Ο θρυλικός Άγγλος ποδοσφαιριστής αλλά και εθισμένος σε ποτό και ναρκωτικά Πολ Γκασκόιν έγραψε ιστορία στα βρετανικά ταμπλόιντ (και) με τη βίαιη συμπεριφορά του εις βάρος της πρώην συζύγου του Σέριλ, την οποία είχε στείλει στο νοσοκομείο αρκετές φορές χτυπώντας τη με κάθε τρόπο. Ακόμη και με κουτουλιά, ενώ τις είχε σπάσει κι ένα δάχτυλο!

Φλόιντ Μεϊγουέδερ

Η Τζόσι Χάρις, πρώην σύντροφος του διάσημου πυγμάχου Φλόιντ Μεϊγουέδερ είχε υποστηρίξει ότι σε έξι διαφορετικές περιπτώσεις ο κατά πολλούς κορυφαίος μποξέρ, την κακοποίησε. Το έκανε μάλιστα ενώπιον των παιδιών τους, τα οποία δυστυχώς υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες της βιαιότητας. Σε μια εξ αυτών των περιπτώσεων όπως αποκάλυψε ένας απ’ τους γιους τους, ο Μεϊγουέδερ άρπαξε τη Χάρις από τα μαλλιά, την πέταξε στο πάτωμα όπου την κλωτσούσε και τη χτυπούσε διότι είχε εκνευριστεί με το ότι βρήκε γραπτά μηνύματα ενός παίκτη του NBA στο κινητό της. Γι’ αυτή την περίπτωση καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 90 ημερών. Υπήρξαν πάντως άλλες, τουλάχιστον, πέντε γυναίκες που κατήγγειλαν τον Μεϊγουέδερ για βιαιοπραγία. Το 2014 η πρώην αρραβωνιαστικιά του, Σαντέλ Τζάκσον κατέθεσε μήνυση για κακοποίηση, εικονική φυλάκιση (!) καθώς της επέτρεπε να βγαίνει από το σπίτι παρά μόνο συνοδεία κάποιου συνεργάτη του, ενώ την είχε σημαδέψει και με όπλο.

Ρομπίνιο

Εννέα χρόνια κράτησε ο δικαστικός αγώνας μια κοπέλας με καταγωγή απ’ την Αλβανία που κατήγγειλε τον ομαδικό βιασμό της σε ηλικία 23 ετών απ’ τον άλλοτε αστέρα της Εθνικής Βραζιλίας, Ρομπίνιο και της παρέας του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον Ιανουάριο του 2013, ο Βραζιλιάνος σταρ, ο οποίος εκείνη την εποχή αγωνιζόταν στη Μίλαν, μαζί με τους πέντε φίλους του, αφού πρώτα μέθυσαν την κοπέλα (το ίδιο βράδυ γιόρταζε τα γενέθλιά της), στη συνέχεια την οδήγησαν σε πριβέ χώρο ενός ιταλικού κλαμπ όπου τη βίασαν. Παρά το γεγονός ότι δήλωνε αθώος, το δικαστήριο της Ρώμης τον έκρινε ένοχο τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης εννέα ετών! Ο 37χρονος σήμερα Ρομπίνιο, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Βραζιλία, δεν κινδυνεύει με φυλάκιση εντός συνόρων λόγω της διακρατικής συμφωνίας με την Ιταλία για τη μη έκδοση πολιτών. Ωστόσο μπορεί να εκδοθεί στην Ιταλία, εφόσον ταξιδέψει σε χώρα που είναι ανοιχτή στην έκδοση προς τους Ιταλούς.

Τζέισον Κιντ

Ο Τζέισον Κιντ υπήρξε ένας απ’ τους πιο ολοκληρωμένους πόιντ γκαρντ των τελευταίων δεκαετιών στο NBA και πλέον είναι ένας επιτυχημένος προπονητής (υπήρξε ένας απ’ τους πρώτους κόουτς του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού). Η πρόσφατη πρόσληψή του όμως απ’ τους Ντάλας Μάβερικς προκάλεσε αντιδράσεις καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι παλιές του… αμαρτίες. Πίσω στο 2001 ο Κιντ συνελήφθη για επίθεση εις βάρος της τότε συζύγου του Τζουμάνα, την οποία χτύπησε. Αποδέχθηκε την κατηγορία και δήλωσε ένοχος, ενώ καταδικάστηκε σε εξάμηνη παρακολούθηση μαθημάτων διαχείρισης θυμού. Το ζευγάρι, παραδόξως έμεινε μαζί, αλλά χώρισε οριστικά το 2007 με την Τζουμάνα να καταγγέλλει ότι ο Κιντ την τραυμάτισε στο χέρι και χτύπησε το κεφάλι της στο ταμπλό του αυτοκινήτου!

Ρέι Ράις

Σοκ προκάλεσε το 2014 το βίντεο που αποκαλύφθηκε απ’ την ιστοσελίδα TMZ και έδειχνε τον 27χρονο σταρ του NFL (αμερικάνικο ποδόσφαιρο) Ρέι Ράις, πρωταθλητή στο Super Bowl το 2012 με τους Ρέιβενς της Βαλτιμόρης, να ξυλοφορτώνει την αρραβωνιαστικιά του Τζανέι Πάλμερ την ώρα που το ζευγάρι έμπαινε σε ασανσέρ σε ξενοδοχείο στο Ατλάντικ Σίτι. Ο Ράις έριξε στην Πάλμερ δύο γροθιές στο πρόσωπο σωριάζοντάς την αναίσθητη. Η συνέχεια είναι εξίσου σοκαριστική καθώς ο απαθής και ασυγκίνητος Ράις, αρπάζει τη λιπόθυμη Πάλμερ απ’ τα πόδια και την σέρνει έξω απ’ το ασανσέρ! Απέφυγε τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις αλλά λόγω της κατακραυγής τέθηκε στο περιθώριο του NFL καθώς, παρά τις προσπάθειές του για να επιστρέψει στη δράση, καμία ομάδα δεν τον ήθελε πια στο δυναμικό της.

Νικολόζ Μπασιλασβίλι

Ακόμη και ο κόσμος του τένις έχει τις δικές του αμαρτωλές ιστορίες καθώς ο Γεωργιανός τενίστας Νικολόζ Μπασιλασβίλι, νούμερο 21 στον κόσμο, είναι υπόδικος με την κατηγορία της επίθεσης εις βάρος της πρώην συζύγου και δικηγόρου του Ίρμα Τσκάντουα. Ο Μπασιλασβίλι, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, συνελήφθη απ’ την αστυνομία μετά την καταγγελία της Τσκάντουα ότι την χτύπησε μπροστά στο πεντάχρονο παιδί τους. Το δικαστήριο έχει οριστεί για το ερχόμενο καλοκαίρι…

Σάσα Σβέρεφ

Πολύ σοβαρές είναι οι καταγγελίες που έκανε εις βάρος του ταλαντούχου τενίστα Σάσα Σβέρεφ, νούμερο 3 στον κόσμο, μια πρώην σύντροφός του. Ο ίδιος τις χαρακτήρισε αβάσιμες αλλά τον περασμένο Νοέμβριο η Όλια Σαρίποβα, η οποία διατηρούσε σχέση μαζί του μέχρι το 2019, αποκάλυψε μέσα από ανάρτησή της στο Instagram ότι έχει πέσει θύμα βίας απ’ τον Γερμανό σταρ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, κατά τη διάρκεια του US Open, ο εκνευρισμένος Σβέρεφ την έκλεισε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, χτύπησε δυνατά το κεφάλι της στον τοίχο και αποπειράθηκε να την πνίξει με ένα μαξιλάρι αλλά και να της στραμπουλίξει τα χέρια.ω«Αυτό δεν ήταν ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο συμβάν. Ήταν πιο τρομακτικό, επειδή κάποια στιγμή μου κόπηκε η ανάσα». 

Άνταμ Τζόνσον

Τον Ιανουάριο του 2016 ήρθε στο προσκήνιο η υπόθεση παιδεραστίας του Άνταμ Τζόνσον που συντάραξε τον κόσμο της Premier League και του ποδοσφαίρου γενικότερα. Ο 28χρονος τότε ποδοσφαιριστής της Σάντερλαντ -άλλοτε μέλος της Μάντσεστερ Σίτι που πήρε το πρωτάθλημα το 2012- κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από καταγγελία ενός 15χρονου κοριτσιού με το οποίο είχε τουλάχιστον δύο ερωτικές επαφές. Ο Τζόνσον, αν και αρχικά αρνήθηκε τις κατηγορίες, εν τέλει δήλωσε ένοχος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών για αποπλάνηση ανηλίκου. Αποφυλακίστηκε τρία χρόνια αργότερα έχοντας εκτίμηση το ήμισυ της ποινής του. Στο μεσοδιάστημα έγινε viral ένα βίντεο μέσα από τη φυλακή, όπου σε κουβέντα που είχε με συγκρατούμενούς του, ένας εκ των οποίων τον βιντεοσκοπούσε, ο Τζόνσον λέει χασκογελώντας ότι απλά αντάλλαξε ένα φιλί με τη νεαρή κοπέλα, όμως αν ήξερε ότι θα έμπαινε στη φυλακή, θα προτιμούσε να την είχε βιάσει!

Όσκαρ Πιστόριους

Το 2012 ο Νοτιοαφρικανός θρύλος των Παραολυμπιακών Αγώνων, Όσκαρ Πιστόριους, έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος αθλητής του στίβου με τεχνητά μέλη που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα χρόνο αργότερα όμως, στις 13 Φεβρουαρίου 2013, η παγκόσμια κοινότητα σοκάρεται στο άκουσμα της είδησης ότι ο επονομαζόμενος «Blade runner» σκότωσε τη σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ. Ο ίδιος έκανε λόγο για ατυχές περιστατικό καθώς ισχυρίστηκε ότι πυροβόλησε μέσα στη νύχτα περνώντας την για διαρρήκτη. Οι μαρτυρίες έδειχναν κάτι άλλο καθώς άπαντες κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι είχε προηγηθεί καβγάς μεταξύ τους, ενώ είχε ακουστεί και η φωνή της γυναίκας που ζητούσε σε βοήθεια. Παρ’ όλα αυτά το δικαστήριο του επέβαλε πενταετή φυλάκιση αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της αμέλειας. Η κοινωνική κατακραυγή και οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν στη Νότιο Αφρική όταν η ποινή του μετατράπηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η εισαγγελία της Πρετόρια έκανε έφεση αλλά μολονότι αυτή τη φορά το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν σκανδαλωδώς έξι χρόνια. Έπειτα από νέα έφεση που ασκήθηκε απ’ την πολιτεία, τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Η τελευταία ιστορία είναι... μπόνους καθώς ο πρωταγωνιστής δεν ήταν μεν εν ενεργεία αθλητής αλλά ήταν ένας θρύλος και η υπόθεσή του παραμένει επίκαιρη ακόμη και τρεις δεκαετίες αργότερα...

Ο' Τζέι Σίμπσον

Το 1994 η τηλεοπτική κάλυψη των τελικών του NBA διακόπτεται για να μεταδοθεί live η καταδίωξη του διάσημου και δημοφιλούς παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Ο' Τζέι Σίμπσον από την αστυνομία. Ο Σίμπσον κατηγορήθηκε για τη διπλή δολοφονία της πρώην γυναίκας του Νικόλ Μπράουν και του φίλου της Ρόναλντ Γκόλτμαν. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά εις βάρος του αλλά η χρυσοπληρωμένη dream team δικηγόρων και άλλων ειδικών που συγκεντρώνει γύρω του, με διάφορα δικονομικά κόλπα, κατορθώνει να τον βγάλει αθώο μετά από μια οκτάμηνη ακροαματική διαδικασία, που μετετράπη σε ένα άνευ προηγουμένου τηλεοπτικό σόου με τον τίτλο «Η δίκη του αιώνα». Εκτιμάται ότι περίπου 150 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την ανάγνωση της ετυμηγορίας! Πολλά χρόνια αργότερα, ο Σίμπσον, ο οποίος στο μεσοδιάστημα καταδικάστηκε σε 33 χρόνια φυλάκιση για ένοπλη ληστεία, δεν είπε ανοιχτά ότι το έκανε αλλά δεν το αρνήθηκε κιόλας. Δήλωσε υποθετικά:«Αν το έκανα…», παραδέχθηκε ότι είχε λογομαχία με τον Γκόλντμαν, ότι μετά είχε ένα μπλακ άουτ και δεν θυμάται, κι ότι αργότερα βρέθηκε να στέκεται μπροστά σε μια λίμνη αίματος… 

Μπενζαμέν ΜεντίΡάιαν ΓκιγκςΑλεξάντερ Σάσα Ζβέρεφκακοποίησησεξουαλική κακοποίησηβιασμόςΟ Τζέι ΣίμπσονΜάικ Τάισονενδοοικογενειακή βίαΦλόιντ ΜεϊγουέδερΤζερόμ ΜπόατενγκΠολ ΓκασκόινΜέισον ΓκρίνγουντβίαΤζέισον Κιντ