Αθλητισμός|11.02.2022 07:32

40 χρόνια αιματοχυσίας και τυφλής οπαδικής βίας: Η μαύρη λίστα των νεκρών του χουλιγκανισμού

Newsroom

Οι ρομαντικοί οραματιστές, οι οποίοι πριν από περίπου 100 χρόνια, ίδρυσαν τις μεγάλες ομάδες του ελληνικού αθλητισμού που πλέον αριθμούν αμέτρητους οπαδούς, θα ντρέπονταν σήμερα που στο όνομα της δήθεν αγάπης και του πάθους για τον σύλλογο, κάποια αρρωστημένα μυαλά βγάζουν μαχαίρια και αφαιρούν ζωές. Ο αθλητισμός είναι ζωή, δεν είναι θάνατος και ουδείς έχει το δικαίωμα εις το όνομα της φανέλας, του εμβλήματος και της ιστορίας ενός συλλόγου να βάφει τα χέρια του με αίμα.

Η σοκαριστική δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, δυστυχώς επιβεβαίωσε το ότι η οπαδική βία συνεχίζει να πληγώνει και να πλήττει ανεπανόρθωτα τον αθλητισμό και την ελληνική κοινωνία γενικότερα. Δυστυχώς, ο κύκλος της βίας, του αίματος και του θανάτου παραμένει ορθάνοιχτος σε μια χώρα που έχει θρηνήσει πάρα πολλά θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό της και τον κόσμο που πηγαίνει στα γήπεδα. Ο αδικοχαμένος Άλκης δεν είναι ο πρώτος που έσβησε λόγω του τυφλού οπαδισμού και εγκληματικών συμπεριφορών από υπανθρώπους. Η λίστα του αίματος είναι μακρά, πονεμένη και κρατά κοντά 40 χρόνια

Το πρώτο θύμα

Ο Άρης Δημητριάδης υπήρξε το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα της οπαδικής βίας στα 80s. Μέχρι τότε υπήρχαν επεισόδια, τσακωμοί, λογομαχίες, ακόμη και συμπλοκές αλλά ο σεβασμός για την ανθρώπινη ζωή έθετε όρια ακόμη και στους πιο θερμοκέφαλους. Ο 18χρονος Αριστείδης, ήταν φίλαθλος του ΠΑΟΚ, και τον Σεπτέμβριο του 1983, περπατώντας στην περιοχή Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, έκανε το… λάθος να κάνει καζούρα σε δύο φίλους του για τη συντριβή με 5-1 του Άρη απ’ τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Για κακή του τύχη, τρία άτομα άκουσαν το σχόλιό του και του επιτέθηκαν βάναυσα χτυπώντας τον με μπουνιές, κλωτσιές και μαχαιριές. Λίγες ημέρες αργότερα έφυγε απ’ τη ζωή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Δολοφονική φωτοβολίδα

Στις 26 Οκτωβρίου 1986 ο 29χρονος Χαράλαμπος Μπλιώνας έπεσε νεκρός στις εξέδρες του σταδίου Αλκαζάρ στη Λάρισα χτυπημένος από ναυτική φωτοβολίδα στον λαιμό. Η μοίρα έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι στον άτυχο καθηγητή από την Ελασσόνα, ο οποίος δεν ήταν καν ποδοσφαιρόφιλος. Το ταξί που τον μετέφερε για τον σταθμό ΚΤΕΛ καθυστέρησε, χάνοντας το δρομολόγιο που ήθελε. Αποφάσισε να πάει στο γήπεδο για να περάσει η ώρα μέχρι το επόμενο δρομολόγιο με προορισμό την Αθήνα. Κατά τη διάρκεια έντασης μεταξύ οπαδών της ΑΕΛ και του ΠΑΟΚ, απ’ την εξέδρα των οπαδών του Δικεφάλου εκτοξεύτηκαν με πιστόλι τρεις φωτοβολίδες, η μία εκ των οποίων τραυμάτισε θανάσιμα τον Μπλιώνα.

Ένας 17χρονος έσβησε

Ήταν 13 Ιανουαρίου 1991 όταν ο 17χρονος Γιώργος Παναγιώτου σκοτώθηκε από φωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε με πιστόλι. Ο άτυχος νεαρός πήγαινε από τον Πειραιά στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για να παρακολουθήσει το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό. Πριν απ’ το ματς υπηρξαν συμπλοκές μεταξύ οπαδών και ο άτυχος 17χρονος χτυπήθηκε από φωτοβολίδα στην κοιλιά στη συμβολή των οδών Σεβαστείας και Μενεμένης.

Επίθεση με μολότοφ στην Εθνική Οδό

Λίγους μήνες αργότερα, στις 10 Απριλίου 1991, τέσσερις οπαδοί του ΠΑΟΚ επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά τον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ με τον Πανιώνιο. Έκαναν το… λάθος να κρεμάσουν το κασκόλ της αγαπημένης τους ομάδας απ’ το παράθυρο. Στο 24ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ από άλλο όχημα που τους ακολουθούσε και σταμάτησε δίπλα τους. Ο οδηγός και ο συνοδηγός πρόλαβαν να πεταχτούν έξω απ’ το αυτοκίνητο, όχι όμως και οι δύο που κάθονταν στο πίσω κάθισμα. Ο 21χρονος Ευθύμιος Λιάκας και ο 25χρονος Κώστας Ντόλιας βρήκαν τραγικό θάνατο.

Δολοφονία στη Γλυφάδα

Τον Απρίλιο του 1993, λίγο μετά τον αγώνα μπάσκετ του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό στο κλειστό της Γλυφάδας, ο φίλος του Τριφυλλιού Γιώργος Καρνέζης δολοφονήθηκε από μαχαιριές οπαδού του Ολυμπιακού. Ο 25χρονος Καρνέζης και η παρέα του δέχθηκαν άγρια επίθεση στην πλατεία της Γλυφάδας από χούλιγκαν, ένας εκ των οποίων τον μαχαίρωσε θανάσιμα.

«Ραντεβού θανάτου» στη Λαυρίου

Στις 29 Μαρτίου 2007 καταγράφηκε μια απ’ τις πιο άγριες και αιματοβαμένες συμπλοκές χούλιγκαν. Οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είχαν δώσει «ραντεβού θανάτου» στη Λεωφόρο Λαυρίου πριν από αγώνα βόλεϊ γυναικών στο κλειστό της Παιανίας. Περίπου 400 άτομα έδωσαν μάχη σώμα με σώμα και ο 22χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού, Μιχάλης Φιλόπουλος, δολοφονήθηκε καθώς δέχθηκε μαχαιριές και πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι.

Νεκρός στο Ηράκλειο

Σε νέο «ραντεβού θανάτου» στο Ηράκλειο Κρήτης, ακόμη ένας οπαδός έπεσε νεκρός. Ήταν Σεπτέμβριος του 2011 όταν ο 21χρονος Γιάννης Ρουσάκης, φίλος του Παναθηναϊκού και του Ηροδότου, τραυματίστηκε θανάσιμα από μαχαιριές στον θώρακα και την κοιλιά. Η συμπλοκή έγινε αργά το βράδυ έξω απ’ το Παγκρήτιο Στάδιο με οπαδούς του ΟΦΗ.

Νέο φονικό στην Κρήτη

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2014 σε ματς του Ηροδότου με τον Εθνικό Πειραιώς για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, ο φίλαθλος των φιλοξενούμενων Κωνσταντίνος Κατσούλης χτυπήθηκε χτυπήματα μέχρι θανάτου από οπαδούς των Κρητικών. Κατά τη διάρκεια συμπλοκής περίπου 20 λεπτών στις εξέδρες του γηπέδου στην Αλικαρνασσό, ο 46χρονος Κατσούλης προσπάθησε να προστατεύσει γυναίκες και παιδιά απ’ την άγρια επίθεση. Ωστόσο, τέσσερις χούλιγκαν του επιτέθηκαν άγρια προκαλώντας του σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και αιμορραγία με αποτέλεσμα να καταλήξει στις 29 Σεπτεμβρίου.

Παρασύρθηκε θανάσιμα μετά από κυνηγητό

Στις 27 Απριλίου 2017 ο 24χρονος Κύπριος οπαδός του ΠΑΟΚ, Νάσος Κωνσταντίνου, επέστρεφε απ’ την Τούμπα μετά τον αγώνα του Δικεφάλου με τον Παναθηναϊκό. Επί της οδού Αγίου Δημητρίου, στο ύψος της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, δέχθηκε επίθεση, μαζί με έναν φίλο του, από κουκουλοφόρους. Στην προσπάθειά για να αποφύγει τα χτυπήματα, βρέθηκε στον δρόμο και παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα. Νοσηλεύτηκε για μερικές μέρες με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αλλά στις 4 Μαΐου έφυγε απ’ τη ζωή.

Έπεσε νεκρός στη Θεσσαλονίκη

Ο Τόσκο Μποζατζίσκι, ένας 28χρονος Βούλγαρος οπαδός της Μπότεφ Πλόβντιβ έπεσε νεκρός έπειτα από αιματηρή οπαδική συμπλοκή. Είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη για διακοπές και για να παρακολουθήσει το ντέρμπι του Άρη με τον ΠΑΟΚ καθώς οι οπαδοί της Μπότεφ είναι αδελφοποιημένοι με τους Κίτρινους της συμπρωτεύουσας. Στις 5 Ιανουαρίου 2020 ο Τόσκο και η παρέα του βρίσκονταν κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου δέχτηκαν επίθεση από ομάδα χούλιγκαν. Στην προσπάθειά του να διαφύγει, ο Τόσκο σκόνταψε, έπεσε και δέχτηκε άγρια χτυπήματα για αρκετά λεπτά. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, εμφανίστηκε από την πλευρά των οπαδών ένα άσπρο αυτοκίνητο με οδηγό μια γυναίκα και συνοδηγό έναν άνδρα, το οποίο πέρασε με χαμηλή ταχύτητα πάνω από το σώμα του 28χρονου, ο οποίος έχασε τη ζωή του...

Νάσος Κωνσταντίνουθάνατοςοπαδοίοπαδική βίαεπεισόδια