Αθλητισμός|16.02.2022 08:21

Καμίλα Βαλίεβα: Βρέθηκαν τρία φάρμακα για καρδιακές παθήσεις στο θετικό δείγμα της

Newsroom

Τρία φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων ανιχνεύτηκαν στο δείγμα που έδωσε τον περασμένο Δεκέμβριο η Καμίλα Βαλίεβα και βρέθηκε θετικό σε έλεγχο ντόπινγκ. Η Βαλίεβα έχει εξειχθεί το πρόσωπο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου με ολόκληρο τον πλανήτη να παρακολουθεί την υπόθεσή της.

Εκτός από τη θετική δοκιμή για το απαγορευμένο φάρμακο τριμεταζιδίνη (για τη στηθάγχη), το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι το εργαστήριο της Στοκχόλμης, που ανέλυσε δείγμα της Βαλίεβα, βρήκε επίσης στοιχεία από δύο άλλα φάρμακα καρδιάς, τα οποία όμως δεν είναι στην λίστα των απαγορευμένων ουσιών: hypoxen και L-Carnitine.

Οι New York Times επικαλέστηκαν έγγραφα που κατατέθηκαν στην πρόσφατη ακρόαση της Βαλίεβα και επιβεβαιώθηκαν από άνθρωπο που συμμετείχε σε αυτή. «Πρόκειται για μια τριπλή ουσία – δύο από τις οποίες επιτρέπονται και μια που δεν επιτρέπεται», δήλωσε στην έκθεση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών, Τράβις Τάιγκαρτ.

Ο Τάιγκαρντ πρόσθεσε ότι τα οφέλη ενός τέτοιου συνδυασμού «φαίνεται ότι στοχεύουν στην αύξηση της αντοχής, στη μείωση της κόπωσης και στην προώθηση της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στη χρήση οξυγόνου».

Ντοπέ... κατά λάθος από τα φάρμακα του παππού της - Τι ισχυρίστηκε η Βαλίεβα

Τον ισχυρισμό ότι ενδεχομένως να ντοπαρίστηκε κατά λάθος και συγκεκριμένα από τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει ο παππούς της διατύπωσε η Καμίλα Βαλίεβα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η ΔΟΕ επέτρεψε στη 15χρονη αθλήτρια του πατινάζ να αγωνιστεί ξανά στους αγώνες.

Η 15χρονη επέστρεψε στον πάγο μετά από τον σάλο που προκλήθηκε μετά την απόφαση του CAS και έλαμψε ξανά. Αν και αγχωμένη, απέφυγε μια πτώση στο ξεκίνημα του προγράμματός της και εν συνεχεία εκτέλεσε άψογα το εντυπωσιακό πρόγραμμά της. Ολοκλήρωσε την προσπάθειά της εν μέσω αποθέωσης και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Λύγισε μπροστά στο κοινό φανερώνοντας την έντονη πίεση που νιώθει τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ντένις Όσβαλντ, μέλος της πειθαρχικής επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, επιβεβαίωσε ότι μάλλον η ουσία τριμεταζιδίνη που βρέθηκε στον οργανισμό της προέκυψε από τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει ο παππούς της, ο οποίος έχει καρδιακό πρόβλημα.

Ο Όσβαλντ επιβεβαίωσε ότι η εξήγηση της 15χρονης αθλήτριας για το γεγονός ότι το τεστ της για το ντόπινγκ βγήκε θετικό στο απαγορευμένο φάρμακο για τη στηθάγχη τριμεταζιδίνη ήταν «μόλυνση από ένα προϊόν που έπαιρνε ο παππούς της».

Πώς έγινε το λάθος

Η ρωσική εφημερίδα Pravda ανέφερε ότι η δικηγόρος της Βαλίεβα, Anna Kozmenko, προέβαλε ένα παρόμοιο επιχείρημα κατά την ακρόαση της στο αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο την Κυριακή.

Ειδικότερα, η νομική ομάδα της Καμίλα Βαλίεβα υποστήριξε ότι το θετικό τεστ στο ντόπινγκ μπορεί να προήλθε από ένα μολυσμένο ποτήρι νερό που περιείχε ίχνη από το φάρμακο για την καρδιά που παίρνει ο παππούς της.

«Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το πώς μπήκε στο σώμα της», φέρεται να είπε η Kozmenko. «Για παράδειγμα, μπορεί ο παππούς της να ήπιε κάτι από ένα ποτήρι, να έμεινε το σάλιο του και το ποτήρι αυτό να χρησιμοποιήθηκε με κάποιο τρόπο αργότερα από τη αθλήτρια. Ή μπορεί το φάρμακο να έπεσε σε κάποια επιφάνεια, να έμειναν ίχνη και στη συνέχεια να πέρασαν στην αθλήτρια».

Θυμίζεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Δοκιμών (ITA - International Testing Agency), επιβεβαίωσε ότι η 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα απέτυχε σε τεστ ντόπινγκ το οποίο διενεργήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, κάτι που γνώριζε η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC), παρ' όλα αυτά επέτρεψε στη νεαρή αθλήτρια να συμμετάσχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Συγκεκριμένα, το θετικό δείγμα είχε ληφθεί τον Δεκέμβριο, πριν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το οποίο και κατέκτησε η 15χρονη πρωταθλήτρια.

Καμίλα Βαλίεβαειδήσεις τώραντόπινγκΧειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες