Αθλητισμός|22.02.2022 20:51

Νέο σκάνδαλο στον Άγιαξ: Καταγγελία από γυναίκα εις βάρος του Μπογκάρντε - Τον κάλυψε ο σύλλογος

Newsroom

Προτού κοπάσει ο κρότος που προκάλεσε η υπόθεση Όφερμαρς στον Άγιαξ με την σοβαρή καταγγελία που αποδείχθηκε πέρα για πέρα αληθινή με την αποτρόπαια συμπεριφορά του θρύλου του Αίαντα εις βάρος μιας γυναίκας υπαλλήλου του συλλόγου, ήρθε στο προσκήνιο μια νέα καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από άλλο μέλος του Άγιαξ!

Σύμφωνα με το ενημερωτικό ολλανδικό δίκτυο NRC, νέος εμπλεκόμενος είναι ο 51χρονος Γουίνστον Μπογκάρντε, ο οποίος μάλιστα υπήρξε συμπαίκτης με τον Όφερμαρς στον μεγάλο Άγιαξ των 90s και πλέον εκτελεί χρέη πρώτου βοηθού, του head coach της ομάδας Ερικ τεν Χαγκ. Η καταγγελία έγινε το 2020, ωστόσο ο σύλλογος χαρακτήρισε εν τέλει την υπόθεση ως «ιδιωτικό ζήτημα», επιτρέποντας στον Μπογκάρντε να συνεχίσει να εργάζεται στον «Αίαντα». Επί της ουσίας, ο Άγιαξ καλύπτει τον Μπογκάρντε...

«Είχε επιθετικά λεκτικό τρόπο»

Μια εργαζόμενη του Άγιαξ είχε καταγγείλει ότι παρενοχλήθηκε μέσω μηνυμάτων από τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και νυν βοηθό του Έρικ τεν Χαγκ. Το γεγονός διερευνήθηκε από εξωτερική υπηρεσία που διαπίστωσε ότι «ο Μπογκάρντε προχώρησε σε ενέργειες που ήταν καταστροφικές για την καταγγέλλουσα. Έδειξε λίγο σεβασμό και μετά από λίγο είχε επιθετικά λεκτικό τρόπο. Επιπλέον, αγνόησε τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες της γυναίκας». Ακόμη κι έτσι όμως, οι άνθρωποι του Αγιαξ δεν ανέλαβαν δράση για το ζήτημα, επειδή έκαναν λόγο για «ιδιωτικό θέμα». Ο Μπογκάρντε, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά, παραμένει στη δουλειά του.

Σύμφωνα με τη Handelsblad, η γυναίκα υπέβαλε ανώνυμη καταγγελία (και) στον Άγιαξ, στην οποία έκανε λόγο για «σοβαρά παραβατική συμπεριφορά» ενός υπαλλήλου του Άγιαξ. Αν και δεν τον ονομάτισε προς τον εμπορικό διευθυντή του Αίαντα, Μένο Χέελεν, ο οποίος έλαβε την καταγγελία, σε μεταγενέστερο χρόνο έγινε γνωστό ότι πρόκειται για τον Μπογκάρντε.

Διαγνώστηκε με μετατραυματικό στρες

Ο δικηγόρος της γυναίκας ήρθε σε επαφή με τον Άγιαξ και η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε ανεξάρτητη εταιρεία για λογαριασμό του Άγιαξ. Πράγματι η εταιρεία διερεύνησε επί έξι μήνες την υπόθεση για «σεξουαλική παρενόχληση ή και ανεπιθύμητη συμπεριφορά» από τον Μπογκάρντε. Εν τέλει η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επαφές του Μπογκάρντε με τη γυναίκα περιελάμβαναν «συμπεριφορά με λίγο σεβασμό και με τον καιρό λεκτικά επιθετικό τρόπο» και πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά του Μπογκάρντε «έφερε τον σύλλογο σε ευάλωτη θέση, λόγω του κεντρικού και σημαντικού στάτους του στην ομάδα». Μάλιστα η καταγγέλλουσα διαγνώστηκε με μετατραυματικό στρες από κλινική ψυχολόγο σε μεταγενέστερη εξέταση.

Ωστόσο, η ερευνητική εταιρεία δεν ξεκαθάρισε αν το ζήτημα προέρχεται/σχετίζεται με την εργασία... επιτρέποντας στον Άγιαξ να... ερμηνεύσει ότι επρόκειτο για «ιδιωτικό ζήτημα» θέλοντας βάλει τέλος στην υπόθεση δίχως κυρώσεις προς τον Μπογκάρντε. Ανάλογη κατάληξη είχε η καταγγελία της γυναίκας προς το Ινστιτούτο Αθλητικής Νομοθεσίας, όργανο στο οποίο οι αθλητικοί φορείς της Ολλανδίας υποχρεούνται να παραπέμπουν υποθέσεις παραβατικής συμπεριφοράς πέραν του ποινικού σκέλους. Κι η προκαταρκτική έρευνα έκρινε ότι η υπόθεση δεν σχετίζεται με τον αθλητισμό απορρίπτοντας την έφεση της γυναίκας.

καταγγελίασεξουαλική παρενόχλησηΑγιαξ