Αθλητισμός|25.02.2022 00:45

Ευρωπαίος ΠΑΟΚ έφυγε για τους 16 του Europa Conference League - Ιστορική πρόκριση σπάζοντας την κατάρα στα πέναλτι

Newsroom

Ο ΠΑΟΚ έσπασε σε μια βραδιά όλες τις... κατάρες για να πάρει το εισιτήριο για τους 16 του Europa Conference League. O Δικέφαλος έπειτα από τέσσερις ανεπιτυχείς απόπειρες (1981-82 Άιντραχτ, 1983-84 Μπάγερν, 1990-91 Σεβίλλη, 1999-00 Μπενφίκα), πανηγύρισε μια μεγάλη πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι και πήρε πανάξια το εισιτήριο για τους 16 της νεοσύστατης διοργάνωσης. Μετά από 48 χρόνια οι Ασπρόμαυροι θα αγωνιστούν στα Κύπελλα Ευρώπης τον Μάρτιο...

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης επικράτησε της εξαιρετικής Μίντιλαντ με 2-1 στην κανονική διάρκεια -σκορ που έμεινε και στην ημίωρη παράταση- και με πέντε εύστοχες εκτελέσεις στα πέναλτι και μία απόκρουση του Πασχαλάκη, έβαλε... φωτιά στο καμίνι της Τούμπας!

Οι πιθανοί αντίπαλοι

Το όνομα του ΠΑΟΚ θα βρίσκεται στην κληρωτίδα της Παρασκευής (25/2), όντας ο μοναδικός εκπρόσωπος του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά τον αποκλεισμό και του Ολυμπιακού απ' την Αταλάντα. Ο ΠΑΟΚ θα κληρωθεί με μια εκ των οκτώ ομάδων που τερμάτισαν στην πρώτη θέση των ομίλων του Europa Conference League. Αυτές είναι οι εξής: ΛΑΣΚ Λιντς, Γάνδη, Ρόμα, Άλκμααρ, Φέγενορντ, Κοπεγχάγη, Ρεν, Βασιλεία. Η πρώτη αναμέτρηση θα διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου στο γήπεδο της Τούμπας και η ρεβάνς μία εβδομάδα αργότερα στην έδρα της ομάδας που θα βρεθεί στον δρόμο του Δικεφάλου.

Το ματς

Η Μίντιλαντ προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα του ματς αλλά ο Δικέφαλος είχε σε εξαιρετική ημέρα τον Πασχαλάκη, ο οποίος όποτε χρειάστηκε αντέδρασε σωστά. Και στη συνέχεια με ένα διπλό χτύπημα σε διάστημα έξι λεπτών πήρε ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης.

Στο 20' ο Τσόλακ βγήκε στην πλάτη της άμυνας της Μίντιλαντ, επιχείρησε να πλασάρει αλλά νικήθηκε απ' τον γκολκίπερ της δανέζικης ομάδας. Ωστόσο, με υπερπροσπάθεια κι ενώ βρισκόταν στο έδαφος, ο Κροάτης φορ έστρωσε την μπάλα με υπερέκταση στον επερχόμενο Ζίβκοβιτς που τράνταξε τα δίχτυα ανοίγοντας το σκορ (1-0).

Και προτού προλάβουν να συνέλθουν οι Δανοί, ήρθε και το δεύτερο χτύπημα του Δικεφάλου στο 26'. Έπειτα από απομάκρυνση των παικτών της Μίντιλαντ, ο Βιεϊρίνια κοντρόλαρε την μπάλα έξω απ' την περιοχή κι εξαπέλυσε έναν κεραυνό με το αριστερό που καρφώθηκε στο «Γ» για το 2-0.

Ο ΠΑΟΚ έχοντας τα ηνία στο ματς και στην υπόθεση της πρόκρισης, προσπάθησε να κάνει... έξυπνη διαχείριση στο 2-0. Και τα κατάφερε εξαιρετικά μέχρι το 80', οπότε η Μίντιλαντ αναπτύχθηκε καλά, «έσπασε» την αμυντική γραμμή του Δικεφάλου και με κεφαλιά του Χεγκ απ' το ύψος της μικρής περιοχής μείωσε σε 2-1 κι έδειξε... παράταση. Οι Δανοί λίγο έλειψε να σοκάρουν ολοκληρωτικά τους Ασπρόμαυρους καθώς στο 82' είχαν δοκάρι με τον Σβιατσένκο.

Tο παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, όπου ο ΠΑΟΚ είχε τρεις καλές στιγμές στο διάστημα 99'-102', μία με τον Ελ Καντουρί και δύο με τον Τσόλακ, ενώ στο 110' ο Μιτρίτσα έχασε για λίγο το κοντρόλ προτού εκτελέσει στο τετ α τετ. Το σκορ δεν άλλαξε και η πρόκριση κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου οι παίκτες του Δικεφάλου ήταν αλάνθαστοι στις πέντε εκτελέσεις τους και σε συνδυασμό με την καθοριστική απόκρουση του Πασχαλάκη, έφυγαν για τους 16 σε μια ιστορική βραδιά...

Πέναλτι

Τσόλακ 1-0

Μέγερ - Απόκρουση Πασχαλάκη

Σίντκλεϊ 2-0

Άντερσον 2-1

Σβαμπ 3-1

Ντιρ 3-2

Μιτρίτσα 4-2

Λιντ 4-3

Κούρτιτς 5-3

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (71' Σίντκλεϊ), Τσίγγαρας (90' Φιλίπε Σοάρες), Κούρτιτς, Αουγκούστο (74' Ελ Καντουρί), Αντρ. Ζίβκοβιτς (104' Σβαμπ), Μπίσεσβαρ (71' Μιτρίτσα), Τσόλακ.

Μίντιλαντ: Όλαφσον, Τίχοσεν, Σβιατσένκο, Ζουνίνιο (46' Χεγκ), Άντερσον, Ίσακσεν (99' Τσαρλς), Ονιεντίκα, Εβάντερ, Παουλίνιο (46' Ντιρ), Σίστο (46' Μέγερ), Μπρουμάντο (73' Λιντ).

ΠΑΟΚEuropa Conference League