Αθλητισμός|27.02.2022 12:13

Ένα πανό κατέδειξε σκεπτικά και αντιμετώπιση καταστάσεων

Newsroom

Το κατάπτυστο πανό που εμφανίστηκε στην Τούμπα έγινε αντικείμενο επικοινωνιακού πολέμου εις βάρος του ΠΑΟΚ, τη στιγμή που ο Δικέφαλος έμπρακτα απέδειξε πως το πρόβλημα το κοιτά στα μάτια και δεν το κρύβει κάτω απ’ το χαλί. Σε μια χώρα που τα αντίθετα παραδείγματα είναι πάρα πολλά.

Η Ελλάδα είναι το βασίλειο της επικοινωνίας. Ειδικά στον αθλητισμό, οι εντυπώσεις έχουν γίνει σημαντικότερες απ’ την ουσία. Ακόμη και σε ζητήματα που ξεπερνούν τα στενά πλαίσια. Φτάνοντας σε κοινωνικά φαινόμενα που «πληγώνουν» κι ενοχλούν. Μέχρι που «διαλύουν» τους πάντες, όπως συνέβη στην στυγερή δολοφονία του Άλκη. Πάνω σε ζητήματα όπως αυτό, χωρούν μόνο κινήσεις αντιμετώπισης μιας μάστιγας κι όχι ενός απλού προβλήματος. Είναι αδιανόητο ο οποιοσδήποτε να βλέπει ως μικροπολιτική θέματα όπως αυτό.

Αντέδρασε ο ΠΑΟΚ

Στην Τούμπα υπήρξε ένα πανό που συνάντησε μόνο αντιδράσεις. Από τους φίλους του ΠΑΟΚ, το σύνολο του φίλαθλου κόσμου και φυσικά την ίδια την ΠΑΕ. Σημείο σημαντικό ο τρόπος αντίδρασης. Χωρίς να περάσει το θέμα στο… ντούκου. Χωρίς να ξεχαστεί τη στιγμή που η ομάδα πήρε μια σπουδαία πρόκριση και είχε μπροστά της μια ακόμη σημαντικότερη κλήρωση στο Conference League. «Αποτροπιασμός», «περιθωριακά και κατάπτυστα πανό», «τσιφλίκι τσάμπα μαγκιάς», «εκατομμύρια φίλαθλοι ντρέπονται». Μόνο μερικές απ’ τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο ΠΑΟΚ. Ανάλογου ύφους και αυστηρότητας τοποθετήσεις, στην Ελλάδα έχουμε μάθει να συναντάμε μόνο σε περιόδους πόλωσης κι απευθυνόμενες σε αντιπάλους. Ένα κρατούμενο που καταδεικνύει την ίδια τη νοοτροπία των «ασπρόμαυρων».

Το πρόβλημα το κοίταξαν στα μάτια. Με αυστηρότητα και κυρίως αποφασιστικότητα. Χωρίς να κάνουν πολιτική. Χωρίς να δοκιμάσουν να το κρύψουν κάτω απ’ το χαλάκι. Δίχως να λένε ναι μεν αλλά. Αυτή η ωμότητα της αντίδρασης, είναι αυτόματα και η σιγουριά της λύσης του προβλήματος. Που όσοι θεωρούν πως είναι απλά του ΠΑΟΚ, πέφτουν έξω. Κατά συνέπεια, η νοοτροπία της επικοινωνιακής λαίλαπας για να «δείξουν» ως φταίχτη τον Δικέφαλο, στο τέλος θα γυρίσει μπούμερανγκ. Άλλωστε δεν γεννήθηκε κανείς χθες σε αυτή τη χώρα. Δυστυχώς ο αθλητισμός μας και η κοινωνία μας, έχει ζήσει παρόμοιες καταστάσεις. Αυτό που ήταν εντελώς διαφορετικό, ήταν η αντιμετώπισή τους.

Όταν... πανηγύριζαν για δολοφονίες

Έχουμε δει πανό που δεν έλεγαν απλά για «αδέρφια» που πρέπει να κρατήσουν. Πανηγύριζαν για δολοφονίες. Ζητούσαν να καμαρώνει ο κόσμος. Προφανώς αυτό δε συνέβη, επειδή πάντα το πρόβλημα είναι από μια «χούφτα» ανθρώπους όπως ακριβώς ανέφερε κι ο ΠΑΟΚ. Η αντιμετώπιση της «χούφτας» ανθρώπων είναι το ζήτημα. Ουδείς τότε πήρε θέση. Ουδείς δεν πήγε κόντρα στους ελάχιστους αριθμητικά. Το θέμα «κουκουλώθηκε», πέρασε έτσι, λες και δε συνέβη ποτέ ή λες και δεν το είδε κανείς.

Το παν είναι να ξέρεις να αντιδράς. Επειδή προβλήματα πάντα θα υπάρχουν. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους, έκανε το βήμα παραπέρα. Αυτό το βήμα που πρέπει να παραδειγματίσει τους πάντες. Για να μην επαναληφθούν φαινόμενα «πρόλαβαν τρένα», «έδειχνε τον προσαγωγό και όχι τα γεννητικά του όργανα», «έκανε έλεγχο στα δίχτυα», «τον αετό με τα δάχτυλα τον σχηματίζουν και παίκτες της Τσέλσι».

Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν, ή έστω να μετριαστούν σε σημείο ανυπαρξίας. Αρκεί να υπάρξει αναγνώρισή τους κι όχι «χάδια». Αρκεί να είναι συνολική η αποφασιστικότητα κι όχι επικοινωνιακές κραυγές προς αυτούς που απέδειξαν πως το προσπαθούν.

Πηγή: SDNA

ΠΑΟΚ