Αθλητισμός|28.02.2022 18:41

FIFA και UEFA απέκλεισαν τη Ρωσία από τις διεθνείς διοργανώσεις - Στο «ψυγείο» οι Ρώσοι για ένα μήνα κι απ' τη Euroleague!

Newsroom

Η FIFA, έπειτα από συνεννόηση με την UEFA, ανακοίνωσε την αποβολή της Ρωσίας από τις διεθνείς διοργανώσεις κάτι που σημαίνει πως η ρωσική ομάδα αυτόματα αποκλείεται από τα μπαράζ για το Μουντιάλ του Κατάρ.

Η αρχική απόφαση της FIFA να μην αποκλείσει τη Ρωσία αλλά να επιβάλει τη χρήση του ακρωνύμιου «RFU» παράλληλα με την απαγόρευση ανάκρουσης του ρωσικού εθνικού ύμνου και την ανάρτηση της ρωσικής σημαίας, υπήρξε προσωρινή. Το ανώτατο ποδοσφαιρικό όργανο, από κοινού με την UEFA, έθεσε εκτός διεθνών διοργανώσεων τη Ρωσία επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ.

Κοινή ανακοίνωση FIFA - UEFA

«Μετά τις αρχικές αποφάσεις που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της FIFA και την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, οι οποίες προέβλεπαν την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων, η FIFA και η UEFA αποφάσισαν σήμερα από κοινού ότι όλες οι ρωσικές ομάδες, είτε εθνικές ομάδες είτε ομάδες συλλόγων, θα αποκλειστούν από διοργανώσεις της FIFA και της UEFA μέχρι νεωτέρας. Αυτές οι αποφάσεις εγκρίθηκαν σήμερα από το Προεδρείο του Συμβουλίου της FIFA και την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA. Το ποδόσφαιρο είναι ενωμένο και σε πλήρη αλληλεγγύη με όλους τους ανθρώπους που πλήττονται στην Ουκρανία. Και οι δύο Πρόεδροι ελπίζουν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα βελτιωθεί σημαντικά και γρήγορα, ώστε το ποδόσφαιρο να μπορέσει και πάλι να αποτελέσει φορέα ενότητας και ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων» τονίζει η κοινή ανακοίνωση της FIFA και της UEFA.

Ως εκ τούτου η Ρωσία χάνει υπό τις υπάρχουσες συνθήκες:

Τον τελικό του Champions League που ήδη μεταφέρθηκε απ' την Αγία Πετρούπολη στο Παρίσι.

Τα πλέι οφ για το Μουντιάλ όπου η Εθνική Ρωσίας θα έπαιζε με την Πολωνία σε διπλούς ημιτελικούς με στόχο τον τελικό με μια εκ των Σουηδίας ή Τσεχίας.

Το Women's Euro όπου έχει προκριθεί η Εθνική γυναικών της Ρωσίας

Τη Σπαρτάκ Μόσχας που αποκλείεται χωρίς αγώνα (θα έπαιζε με τη Λειψία) απ' τους 16 του Europa League.

Η εξέλιξη αυτή στηρίχθηκε στην εξαγγελία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία κάλεσε σε πρώτο χρόνο όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες να αποβάλλουν τους Ρώσους και τους Λευκορώσους αθλητές και διαιτητές από τις διεθνείς διοργανώσεις. Τον αποκλεισμό της Ρωσίας είχε ζητήσει εξαρχής η Πολωνία, αντίπαλος των Ρώσων στα πλέι οφ για το Μουντιάλ στις 24 Μαρτίου, αλλά και η Τσεχία με τη Σουηδία, επόμενοι αντίπαλοι σε περίπτωση πρόκρισης στον τελικό των μπαράζ στις 29 Μαρτίου.

Επίσης, προέκυψε πρόβλημα και με τη συμμετοχής της ομάδας γυναικών της Ρωσίας στο Euro καθώς η Σουηδία, η Αγγλία και η Ελβετία δεν δέχονται να παίξουν απέναντι στη ρωσική ομάδα. Προηγουμένως, η UEFA εξέτασε και το «καυτό» ζήτημα για τη διακοπή της χορηγικής συνεργασίας με την Gazprom.

Στο «ψυγείο» για έναν μήνα

Παράλληλα, η Euroleague πήρε την απόφαση για αναβολή των αγώνων όλων των ρωσικών ομάδων για τον επόμενο μήνα. Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, οι τρεις ρωσικές ομάδες αιτήθηκαν την αναβολή των παιχνιδιών τους μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Η Euroleague αποφάσισε να αναστείλει τη διεξαγωγή των αγώνων της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και της Ούνικς Καζάν για έναν μήνα εν αναμονή των εξελίξεων. Ωστόσο κατέστη σαφές πως εφόσον δεν βρεθεί λύση σ' αυτό το διάστημα, οι τρεις ρωσικές ομάδες θα αποβληθούν από την Euroleague. Εφόσον συμβεί αυτό, τα αποτελέσματα των τριών ομάδων δεν θα ληφθούν υπόψιν στην τελική κατάταξη της Euroleague.

UEFAΟύνικς ΚαζάνΑλεξάντερ ΤσέφερινΖενίτ Αγίας ΠετρούποληςΟυκρανίαΤζιάνι ΙνφαντίνοΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΕθνική ΡωσίαςEuroleagueΜουντιάλπόλεμοςFIFAΡωσίαΠαγκόσμιο κύπελλο