Αθλητισμός|06.03.2022 16:09

Super League: Μάχες για πλέι οφ και πλέι άουτ - Τα σενάρια της τελευταίας αγωνιστικής

Newsroom

«Καμπανάκι» στη Super League. Η κούρσα της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος έφτασε στην τελευταία στροφή πριν από τον τερματισμό. Στα παιχνίδια της Κυριακής (6/3) «κληρώνει» για το τελευταίο εισιτήριο της εξάδας που...εξαργυρώνεται με το εισιτήριο της συμμετοχής στα πλέι οφ και της διεκδίκησης μιας θέσης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Σημειωτέον πως υπάρχει ο σημαντικός… αστερίσκος της απόφασης που εκκρεμεί έπειτα από την εκδίκαση της έφεσης του ΠΑΣ Γιάννινα για την ποινή αφαίρεσης πέντε βαθμών που του επιβλήθηκε πρόσφατα στους Ηπειρώτες, οι οποίοι σε περίπτωση δικαίωσής του θα βρεθούν αυτομάτως στην εξάδα και στα πλέι οφ. Η Super League ανακοίνωσε πως την προσεχή Τετάρτη (9/3) θα γίνει η επικύρωση της βαθμολογίας και εν συνεχεία η κλήρωση των πλέι οφ και πλέι άουτ. Κάτι που σημαίνει πως μέχρι τότε θα έχει ανακοινωθεί και η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για την υπόθεση του ΠΑΣ Γιάννινα.

Το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής (19.00)

ΑΕΚ – Αστέρας Τρίπολης

Άρης – Ολυμπιακός

Ατρόμητος – Παναθηναϊκός

Βόλος – ΠΑΣ Γιάννινα

Ιωνικός – Παναιτωλικός

ΟΦΗ – Απόλλων Σμ.

Λαμία - ΠΑΟΚ

To«τρένο» των πλέι οφ

Με τα υπάρχοντα βαθμολογικά δεδομένα (με το -5 που έχει επιβληθεί πρωτοδίκως στον ΠΑΣ Γιάννινα ) κι έπειτα από τη δικαίωση του Άρη στο CAS και την επιστροφή των 6 βαθμών που είχαν αρχικά αφαιρεθεί στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, ουκ ολίγα είναι τα σενάρια που θα κρίνουν την έκτη ομάδα που θα ακολουθήσει στους Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη και Παναθηναϊκό στα πλέι οφ.

Οι τρεις ομάδες που διεκδικούν την έκτη προνομιούχο θέση είναι ο Αστέρας Τρίπολης, ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο ΟΦΗ.

Η ομάδα της Αρκαδίας είναι η μοναδική που κρατάει την τύχη στα χέρια της. Κι αυτό δεδομένου πως έτσι και καταφέρει να στήσει…σημαία στο ΟΑΚΑ και να περάσει με επιτυχία το εμπόδιο της ΑΕΚ, τότε θα ανοίξει την πόρτα της εξάδας και των πλέι οφ ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των ΠΑΣ Γιάννινα και ΟΦΗ. Ο Αστέρας έχει το «πάνω χέρι» στις ισοβαθμίες με ΠΑΣ και ΟΦΗ, τόσο στις διπλές, όσο και στις τριπλές. Κάτι που σημαίνει πως θα τερματίσει στην 6η θέση ακόμα και στην περίπτωση που δεν κερδίσει την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και με την προϋπόθεση πως δεν θα επικρατήσουν οι Ηπειρώτες και οι Κρητικοί του Βόλου (στο Πανθεσσαλικό) και του Απόλλωνα (στο «Γεντί Κουλέ») αντιστοίχως.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα θα υπερτερεί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό σε πιθανή ισοβαθμία με τον ΟΦΗ. Για να την χάσει θα πρέπει η ομάδα του Ηρακλείου να πετύχει το λιγότερο 6 γκολ στον Απόλλωνα Σμύρνης, σε περίπτωση που η ομάδα των Ιωαννίνων καταφέρει να πάρει το «διπλό» στο Βόλο και να ισοβαθμήσουν οι δύο ομάδες στους 37 βαθμούς. Πέρα από το συγκεκριμένο τραβηγμένο σενάριο, η ομάδα του Ηρακλή Μεταξά, θέλει νίκη δική της στο Πανθεσσαλικό και να μην καταφέρει να πάρει το «τρίποντο» ο Αστέρας Τρίπολης στο ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Η μάχη των πλέι άουτ

Στα πλέι άουτ θα λάβουν μέρος οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 7η ως και την 14η θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Εν αντιθέσει όμως προς τα πλέι οφ στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει στην ατζέντα μόνο ένας γύρος επτά αγώνων και όχι δύο, με την υποσημείωση πως οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 7-10 στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος θα δώσουν τέσσερα ματς στην έδρα τους και τρία εκτός έδρας.

Το αντίστροφο ισχύει για τις ομάδες που θα τερματίσουν από το 11 ως και το 14. Εκεί το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία εντός έδρας ματς και άλλα τέσσερα εκτός. Μετά και την ολοκλήρωση των πλέι άουτ, η τελευταία ομάδα υποβιβάζεται απευθείας, ενώ η προτελευταία θα αντιμετωπίσει σε αγώνα μπαράζ την ηττημένη ομάδα απ΄το μπαράζ ανόδου της Super League 2. Όποιες απ' τις ομάδες (Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ) δεν θα προλάβουν το «τρένο» των πλέι οφ και πάνε στα πλέι άουτ θα είναι στο γκρουπ 7-10 και θα δώσουν τέσσερα ματς στην έδρα τους και τρία εκτός.

Ο Ιωνικός κρατάει την τύχη στα χέρια του για μια θέση στο 7-10 και θα την πάρει έτσι και καταφέρει να κερδίσει τον Παναιτωλικό στη Νεάπολη.

Ο Βόλος για μια θέση στο 7-10 χρειάζεται τουλάχιστον την ισοπαλία κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα ή να μην κερδίσει ο Ιωνικός τον Παναιτωλικό.

Ο Παναιτωλικός για το 7-10 θα πρέπει να μην χάσει στη Νεάπολη ή να κερδίσει ο ΠΑΣ Γιάννινα στο Βόλο, αφού θα έχει την τριπλή ισοβαθμία (Ιωνικός, Βόλος, Παναιτωλικός) στους 29 βαθμούς.

Ατρόμητος, Λαμία και Απόλλων Σμύρνης ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα τους την τελευταία αγωνιστική θα οδηγηθούν με μειονέκτημα έδρας στα πλέι άουτ.

Η βαθμολογία

Στην περίπτωση που προκύπτει ισοβαθμία ομάδων, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν τα κριτήρια κατάταξης, κατά σειρά, είναι τα εξής:

1) Το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η κάθε ομάδα στους μεταξύ τους αγώνες.

2) Η διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στους μεταξύ τους αγώνες.

3) Η διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα.

4) Η καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα.

5) Η καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα.

Πηγή: SDNA

SuperLeague