Αθλητισμός|10.03.2022 11:18

Ώρα Ευρώπης για τον ΠΑΟΚ: Υποδέχεται στην Τούμπα τη Γάνδη για να βάλει τις βάσεις για την πρόκριση

Newsroom

Η πιο μεγάλη ευρωπαϊκή ώρα έφτασε για τον ΠΑΟΚ που υποδέχεται (10/3, 19.45, COSMOTE SPORT 2) τη Γάνδη για τη φάση των 16 του Europa Conference League. Η πρόκληση για τον Δικέφαλο είναι τεράστια καθώς έχει μπροστά του μια μεγάλη ευκαιρία για να προκριθεί στην οχτάδα μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Γι' αυτό και θέλει να βάλει τις βάσεις με μια νίκη ενόψει της ρεβάνς που θα γίνει σε μια εβδομάδα (17/3, 22.00) στο Βέλγιο. Το έργο του όμως κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι απέναντι σε μια ποιοτική ομάδα, που αγωνίζεται σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί μεγαθήριο γεγονός που δίνει στον ΠΑΟΚ σημαντικές ελπίδες πρόκρισης...

Πίστη πρόκρισης στον ΠΑΟΚ

Άπαντες στον ΠΑΟΚ αισιοδοξούν για την αποψινή βραδιά κάτι που αποτυπώθηκε την Τετάρτη (9/3) δια στόματος Ραζβάν Λουτσέσκου και Αντελίνο Βιεϊρίνια στη συνέντευξη Τύπου. Ειδικότερα, ο Ρουμάνος τεχνικός εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός πως οι παίκτες του εμφανίζονται ικανοποιημένοι και πανηγυρίζουν τις νίκες της ομάδας «είτε παίζουν, είτε όχι». Μάλιστα, υπογράμμισε πως ο «Δικέφαλος» είναι «σε μία πολύ καλή κατάσταση» καθώς αποτελούν μία «ομάδα κυρίαρχη» ενώ συμπλήρωσε πως θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα δυνατά του σημεία ώστε να πάρει την πρόκριση ενάντια στη Γάνδη.

Ακολούθως, ο 53χρονος κόουτς του κυπελλούχου Ελλάδος στάθηκε στις λεπτομέρειες που μετρούν πολύ σε τέτοια παιχνίδια ξεκαθαρίζοντας ότι δίνει μεγάλο κίνητρο το γεγονός πως πρόκειται για τη μοναδική ελληνική ομάδα που συνεχίζει στην Ευρώπη. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο φίλαθλος κόσμος της Ελλάδας φυσιολογικά θα υποστηρίζει τους Θεσσαλονικείς στα δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια με τα «βουβάλια» ενώ απέφυγε να προχωρήσει στη σύγκρισή τους με τη Μίντιλαντ.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του Δικεφάλου υπογράμμισε πως πλέον η ομάδα βρίσκεται «σε πολύ καλή φάση στη διαχείριση των παικτών» τονίζοντας πως άπαντες στην Τούμπα «θέλουμε να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται». Ακόμη, ο αρχηγός του «Δικεφάλου» σημείωσε πως η Γάνδη «είναι διαφορετική ομάδα από τη Μίντιλαντ» συμπληρώνοντας πως η πρόκριση δεν θα κριθεί στη Θεσσαλονίκη αλλά θα τελειώσει στη «Ghelamco Arena». Ακόμη, ο Ίβηρας άσος στάθηκε στο μεγάλο κίνητρο ώστε να συνεχίσει ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη παρά το γεγονός πως δεν έχει συνηθίσει το κλαμπ να παίζει Μάρτιο εκτός Ελλάδος ενώ ζήτησε από τον κόσμο να δημιουργήσει ζεστή ατμόσφαιρα στην Τούμπα δίνοντας ώθηση στο συγκρότημα του Λουτσέσκου για να κάνει βήμα πρόκρισης.

Η δύναμη της Τούμπας

Από την πλευρά της Γάνδης τώρα, ο προπονητής Χέιν Βανχάεζεμπρουκ δήλωσε πως άπαντες στο στρατόπεδο των Φλαμανδών γνωρίζουν τις δυσκολίες που έχουν οι αναμετρήσεις ενάντια στον ΠΑΟΚ όμως υπογράμμισε την ετοιμότητα των ποδοσφαιριστών του αλλά και την επιθυμία τους για την πολυπόθητη πρόκριση. Παράλληλα ο 58χρονος τεχνικός συνεχάρη το συγκρότημα του Ραζβάν Λουτσέσκου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τρέχοντας ένα νικηφόρο σερί για να συμπληρώσει ωστόσο πως δεν υπάρχει φόβος.

Εκπροσωπώντας τους παίκτες, ο Βάντις Οτζίτζα-Οφόε ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι». Ακόμη, ο πρώην χαφ του Ολυμπιακού υπογράμμισε τις δυσκολίες που έχει η αναμέτρηση κόντρα στους Θεσσαλονικείς κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη δύναμη που παίρνουν από την ατμόσφαιρα της Τούμπας παραλληλίζοντάς την με αυτή που βίωσαν αντιμετωπίζοντας την Πάρτιζαν για τους ομίλους του Europa Confenence League.

Τα πλάνα των προπονητών

Αναφορικά με τις πιθανές εντεκάδες των δύο αντιπάλων, ο Ραζβάν Λουτσέσκου προσανατολίζεται στο να παρατάξει τον ΠΑΟΚ στο αγαπημένο του 4-2-3-1. Τερματοφύλακας θα είναι ο Πασχαλάκης ενώ από τα δεξιά προς τα αριστερά της άμυνας θα αγωνιστούν οι Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο και Βιεϊρίνια. Τις δύο θέσεις των χαφ θα καταλαμβάνουν οι Τσιγγάρας (δεξιά) - Κούρτιτς (αριστερά) και στις πτέρυγες θα παίξουν οι Α. Ζίβκοβιτς (δεξιά) - Μπίσεσβαρ (αριστερά) με τον Αουγκούστο σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον μοναδικό προωθημένο, Άκπομ.

Αντίστοιχα, ο Χέιν Βανχάεζεμπρουκ θα παρατάξει τη Γάνδη πιθανότατα σε σύστημα 3-4-1-2. Τερματοφύλακας θα είναι ο Ρουφ ενώ στα στόπερ θα αγωνιστούν από τα δεξιά προς τα αριστερά οι Οκούμου, Νγκαντέ και Τορουναρίνγκα. Αναφορικά με τη μεσαία γραμμή, στα δεξιά θα αγωνιστεί ο Σαμουάσε, αριστερά ο Κάστρο Μόντες ενώ τις θέσεις των δύο χαφ θα καταλαμβάνουν οι Ντε Σαρτ (δεξιά) - Κουμς (αριστερά) με τον Οτζίτζα Οφόε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από το επιθετικό δίδυμο των Χιούλσαγκερ (δεξιά) - Ντεπουάτρ (αριστερά).

Οι απόντες

Μοναδική απουσία για τον Ραζβάν Λουτσέσκου είναι αυτή του Νέλσον Ολιβέιρα που συνεχίζει την αποκατάστασή του. Υπενθυμίζεται πως Σάστρε, Ζαμπά και Βαρέλα δεν συμπεριλήφθηκαν στη νέα ευρωπαϊκή λίστα που κατατέθηκε από τον σύλλογο στην UEFA εν αντιθέσει με τους Ίνγκασον, Σοάρες και Τσόλακ που βρίσκονται εντός αυτής. Πονοκέφαλο στο στρατόπεδο του κυπελλούχου Ελλάδος φέρνουν οι κάρτες καθώς επτά ποδοσφαιριστές και συγκεκριμένα οι Κρέσπο, Κούρτιτς, Λύρατζης, Μιχαηλίδης, Σβαμπ, Α. Ζίβκοβιτς και Μιτρίτσα βρίσκονται στο όριο. Αν κιτρινιστούν τότε θα χάσουν τη ρεβάνς της «Ghelamco Arena» εν αντιθέσει με τη βελγική ομάδα που δεν έχει κανέναν παίκτη στο όριο.

Αντίστοιχα, ο Χέιν Βανχάεζεμπρουκ συμπεριέλαβε στους 27 παίκτες που ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη και τον Ταρίκ Τισουντάλι. Υπενθυμίζεται πως ο Ολλανδομαροκινός εξτρέμ που αριθμεί φέτος 20 γκολ και 7 ασίστ σε 40 εμφανίσεις με τη φανέλα των «βουβαλιών», ήταν αμφίβολος για την αναμέτρηση καθώς είχε τραυματιστεί στη νικηφόρα ρεβάνς κυπέλλου με τη Μπριζ και δεν πήρε χρόνο συμμετοχής κόντρα στη Ζούλτε Βάρεγκεμ για το πρωτάθλημα.

Η σφυρίχτρα

Ρέφερι της αναμέτρησης θα είναι ο 35χρονος Πολωνός, Μπάρτος Φρανκόφσκι, από την πρώτη κατηγορία της UEFA. Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του, Μάρτσιν Μπόνιεκ και Γιάκουμπ Βίνκλερ ενώ τέταρτος θα είναι ο Κριστόφ Γιάκουμπικ. Σημειώνεται πως ο Φρανκόφσκι είχε εκτελέσει χρέη VAR του Πάβελ Ρατσκόφσκι στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός που τελείωσε με λευκή ισοπαλία τον περασμένο Ιανουάριο. Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά παιχνίδια ο Φρανκόφσκι δεν έχει παρελθόν με ομάδες από τη χώρα μας ενώ το μόνο παιχνίδι στο οποίο ενεπλάκη με ομάδες από το Βέλγιο ήταν η νίκη της Αντβέρπ επί της Λουντογκόρετς στους ομίλους του Europa League κατά την περσινή σεζόν όπου και ήταν τέταρτος διαιτητής του Τσέχου Πάβελ Ορέλ. Υπενθυμίζεται πως στον θεσμό δεν υπάρχει VAR.

ΠΑΟΚEuropa Conference LeagueΓάνδη