Αθλητισμός|06.02.2019 17:23

Ντελ Ντεμπς: Από τον ΠΑΟΚ τζένεραλ μάνατζερ στο ΝΒΑ (pic)

Θοδωρής Φελάνης

Άνω…κάτω έγινε το NBA με την απόφαση του σούπερ σταρ Αντόνιο Ντέιβις να ενημερώσει τους Πέλικανς πως δεν προτίθεται να ανανεώσει το συμβόλαιο του, κάτι που σημαίνει πως η ομάδα του θα πρέπει να προχωρήσει σε ανταλλαγή καθώς σε διαφορετική περίπτωση το καλοκαίρι του 2020 θα κινδυνεύει να τον χάσει χωρίς να ωφεληθεί από την απώλεια. Οι φήμες περί ανταλλαγής( με Λέικερς, Μπακς κ.α.) δίνουν και παίρνουν, με το βάρος του χειρισμού της υπόθεσης να πέφτει σε έναν γνωστό, από το σύντομο πέρασμα του από τα παρκέ της Α1, τον Ντελ Ντεμπς,  ο οποίος κατέχει την θέση του General Manager στην ομάδα της Νέας Ορλεάνης.

Ήταν τέτοια εποχή, Φλεβάρης του 1997 πριν από 22 ακριβώς χρόνια όταν ο Ντελ Ντεμπς προσγειώνονταν στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.  Ο αμερικανός είχε παραξενευτεί όταν ενημερώθηκε πως αυτός που επρόκειτο να αντικαταστήσει στην ομάδα ήταν ο Σκοτ Σκάιλς, ο οποίος θα γίνονταν προσεχώς ο προπονητής του! Ήταν η εποχή που η διοίκηση του Λάκη Αλεξόπουλου είχε την ιδέα να αντικαταστήσει τον Μισέλ Γκομέζ με τον γνωστό NBAer που αποφάσισε να βγάλει το παντελονάκι του παίκτη και να φορέσει το κοστούμι του προπονητή.

«Δεν είναι ρίσκο. Ξέρω τι αναλαμβάνω. Εκτιμώ το υλικό του ΠAΟK κι εκτιμώ ιδιαίτερα και τον ΠAΟK. Ο στόχος να μπούμε στην τριάδα είναι εφικτός. Mε ξέρετε ότι είμαι σοβαρός άνθρωπος, αλλά τώρα δεν μπορώ να κρύψω τον ενθουσιασμό μου», θα δηλώσει ο Σκάιλς στην επίσημη παρουσίαση του. Λίγες ημέρες μετά θα ανακοινώσει ο ίδιος την απόφαση επιλογής του Ντεμπς «Είναι ο παίκτης που θέλω στην ομάδα για τη δική μου αντικατάσταση. Δεν μ' ενδιαφέρει αν τον απέρριψαν Ολυμπιακός και Πανιώνιος, εκείνο που ξέρω είναι ότι σ' εμάς χρειάζεται. Δεν θα σας πω τίποτε περισσότερο γι' αυτόν και γι' αυτή μας την κίνηση».

Ο Ντεμπς ξεκινάει κάπως…μουδιασμένα τις εμφανίσεις του στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ τερματίζει 6ος στην κανονική περίοδο όμως όλα αλλάζουν στα πλέι οφ. Ο Ντεμπς ανεβάζει στροφές και μαζί με τον Μπόνερ και την υπόλοιπη παρέα( Νικολαϊδη, Μπουντούρη, Μαματζιόλα, Μπαλογιάννη, Μπεκ, Ρεντζιά, Γιαννούλη) κάνουν το μπαμ αφήνοντας έξω τον Παναθηναϊκό με μειονέκτημα έδρας.

Στο τρίτο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ κερδίζει στο ΟΑΚΑ με 77-66 και τον Ντεμπς να πετυχαίνει 20 πόντους. Ακολούθως ο ΠΑΟΚ χάνει την ευκαιρία να προκριθεί στους τελικούς( έχασε από την ΑΕΚ) ενώ στον μικρό τελικό βγάζει νοκ άουτ το Περιστέρι , βγαίνει 3ος και παίζει Ευρωλίγκα. Κάπως έτσι μια χρονιά που φαίνονταν χαμένη (με ήττες, σοβαρούς τραυματισμούς όπως ήταν αυτός του Στογιάκοβιτς) εξελίχθηκε ιδανικά για τον ΠΑΟΚ με τον Ντεμπς να κερδίζει την εκτίμηση των φίλων του ΠΑΟΚ. Την επόμενη χρονιά ο Ντεμπς θα παίξει στην Κροατία για την Τσιμπόνα ενώ η τελευταία ομάδα της καριέρας του ήταν η Γαλατασαράι.

Ο Ντεμπς  είναι γεννημένος στις 12 Φεβρουαρίου του 1970 στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια. Είναι απόφοιτος του Πασίφικ (1988-1992) και πριν έρθει στον ΠΑΟΚ είχε κάνει ένα σύντομο πέρασμα από το ΝΒΑ(Ουόριορς, Σπερς, Ορλάντο) όπου έπαιξε όλα κι όλα 20 ματς. Εκ τότε ο Ντεμπς θα επισκεφθεί ξανά την Θεσσαλονίκη με άλλη ιδιότητα . Το 2009 είχε παρακολουθήσει το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός ως Director of Pro Player Personnel των Σαν Αντόνιο Σπερς . Ακολούθως είχε αναλάβει Τζένεραλ Μάνατζερ των Austin Toros της θυγατρικής των Σπερς που έπαιζε στο NBDL. Το εντυπωσιακό με εκείνη την απίθανη χρονιά στον ΠΑΟΚ είναι πως τρία στελέχη της συγκεκριμένης ομάδας, ο Σκάιλς , ο Στογιάκοβιτς (που είχε τραυματιστεί στα μέσα της σεζόν) και ο Ντεμπς τα επόμενα χρόνια διαδραμάτισαν, ο καθένας από το δικό μετερίζι, ρόλο στο ΝΒΑ.

ΝΒΑΠΑΟΚ