Αθλητισμός|29.03.2022 18:59

Άτακτη υποχώρηση της FIFA και του Ινφαντίνο για Μουντιάλ ανά διετία

Newsroom

Έπειτα απ' τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν από εθνικές ομοσπονδίες, ποδοσφαιριστές, προπονητές ακόμη και τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, η FIFA φαίνεται ότι εγκαταλείπει το πλάνο για τέλεση Μουντιάλ ανά δύο χρόνια. Το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο υποστήριξε ο πρόεδρος του ανώτατου ποδοσφαιρικού οργάνου, Τζιάνι Ινφαντίνο, δεν βρίσκεται προς συζήτηση στο ετήσιο κογκρέσο της FIFA. Ωστόσο, θα υπάρξουν συνομιλίες που θα επικεντρωθούν σε εναλλακτικές προτάσεις, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Το συνέδριο στη Ντόχα την Πέμπτη (31/3) είχε θεωρηθεί ως μία αποφασιστική μάχη προκειμένου να προχωρήσει το φιλόδοξο σχέδιο για Παγκόσμιο Κύπελλο ανά διετία. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Συλλόγων (ECA) Νασέρ Αλ Κελαϊφί, ήταν ξεκάθαρος για την απουσία τού ζητήματος απ' την ημερήσια διάταξη. «Για εμάς δεν υπάρχει καν ως ιδέα, οπότε δεν πιστεύουμε ότι χρειάζεται να το συζητήσουμε. Νομίζω ότι δεν μπορώ να είμαι πιο σαφής», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, η FIFA σημειώνει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ημερολογίου, το οποίο καθορίζει ποια τουρνουά και ποιοι αγώνες διεξάγονται κατά τη διάρκεια της σεζόν. Η τρέχουσα συμφωνία για το ημερολόγιο λήγει το 2024. «Υπάρχει μια διαφορετική διάθεση τώρα, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί μεταξύ της UEFA και της FIFA», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ήδη από καιρό, ο Αλεξάντερ Τσέφεριν είχε τονίσει πως η FIFA είχε πλέον εγκαταλείψει την ιδέα για Μουντιάλ ανά δύο χρόνια. «Ένα διετές Παγκόσμιο Κύπελλο είναι απαγορευτικό για όλους στο ποδόσφαιρο. Χαίρομαι που η FIFA το έχει αντιληφθεί επίσης», είπε χαρακτηριστικά ο Τσέφεριν. «Έχουμε συζητήσεις, αλλά, σε ό,τι με αφορά, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο δύο ετών είναι εκτός συζήτησης. Είμαι σίγουρος ότι θα έρθουμε σε μια λύση με τη FIFA σύντομα».

Ο πρόεδρος της CONCACAF και αντιπρόεδρος της FIFA, Βίκτορ Μονταλιάνι, έχει διατυπώσει την ιδέα της διεξαγωγής ενός διαφορετικού τουρνουά, ίσως μια παγκόσμια έκδοση της μορφής του Nations League της UEFA και CONCACAF.

Παγκόσμιο κύπελλοFIFAΤζιάνι ΙνφαντίνοΜουντιάλ