Αθλητισμός|07.02.2019 15:01

Μπλατ - Σφαιρόπουλος: Αντίπαλοι με το παρελθόν τους

Θοδωρής Φελάνης

Την 13η νίκη του στην Ευρωλίγκα σε μια από τις πιο «καυτές» έδρες διοργάνωσης όπως είναι αυτή της Μακάμπι στο Τελ Αβίβ καλείται να διεκδικήσει σήμερα(στις 9 μ.μ./NS2) ο Ολυμπιακός. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η «μάχη» των πάγκων καθώς Ντέιβιντ Μπλατ και Γιάννης Σφαιρόπουλος αντιμετωπίζουν πρώην ομάδες τους με τις οποίες έγραψαν ιστορία, κερδίζοντας τίτλους και αναγνώριση.

Ο νυν τεχνικός του Ολυμπιακού έχει συνδυάσει όσο κανένας άλλος ίσως προπονητής το όνομα του με την «ομάδα του λαού» την οποία υπηρέτησε επί σειρά ετών ως βοηθός, ενώ στην συνέχεια ως πρώτος προπονητής κατέκτησε μαζί της 5 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα αλλά και 1 Ευρωλίγκα(την σεζόν 2013-14). Παρομοίως, ο Σφαιρόπουλος μετά από 3 χρόνια συνεργασίας με τους ερυθρόλευκους ως βοηθός, ανέλαβε τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας το 2014 , παρέμεινε ως το 2018 κατακτώντας δυο πρωταθλήματα, ενώ βρέθηκε για δυο συνεχόμενες σεζόν (2015 και 2016) ως φιναλίστ σε τελικούς.

Ντέιβιντ Μπλατ και Γιάννης Σφαιρόπουλος έχουν αναμετρηθεί ως πρώτοι προπονητές τρεις φορές με τον νυν τεχνικό της Μακάμπι να μετράει ισάριθμες νίκες. Αναλυτικότερα, ο Σφαιρόπουλος κέρδισε τον Μπλατ (Νταρουσάφακα) δυο φορές στην κανονική περίοδο της σεζόν 2016-17 ως προπονητής του Ολυμπιακού. Στο παιχνίδι του ΣΕΦ μάλιστα(στις 10 Μαρτίου 2017) οι δυο τους είχαν και μια «αψιμαχία» με τον Μπλατ να διαμαρτύρεται έντονα στο τέλος για μια φάση στην οποία θεωρούσε πως ο Πρίντεζης είχε υποπέσει σε βήματα και τον Σφαιρόπουλο να ανταπαντάει φωνάζοντας «Τι βήματα; Δεν είδες το φάουλ;». Όταν αργότερα ο Μπλατ είχε ερωτηθεί σχετικά με το θέμα απάντησε ως εξής: «Δεν έγινε κάτι σοβαρό, ήταν ένα ερωτικό καυγαδάκι. Πρέπει να έχεις μεγαλώσει στη Βοστώνη για να καταλάβεις τι σημαίνει αληθινός καυγάς»!

Οι δυο τους έχουν αναμετρηθεί και στο ελληνικό πρωτάθλημα: Ήταν 27 Μαρτίου του 2010 όταν ο αμερικανοισραηλινός τεχνικός αντιμετώπιζε ως προπονητής του Άρη τον Κολοσσό στην Ρόδο στον οποίο εργάζονταν ο Σφαιρόπουλος με τον τελευταίο να κερδίζει το ματς με 79-73.

ΟλυμπιακόςΓιάννης ΣφαιρόπουλοςΝτέιβιντ ΜπλατΜακάμπι Τελ Αβίβ