Αθλητισμός|07.02.2019 23:20

Euroleague: Τα «έσπασε» και το έχασε ο Ολυμπιακός από την Μακάμπι 65-64

Μενέλαος Σεβαστιάδης

Ο Ολυμπιακός έστησε «δόκανο» για να φύγει νικητής από την έδρα της Μακάμπι, αλλά τελικά δεν απέφυγε την τρίτη συνεχόμενη ήττα του και τέταρτη στα πέντε τελευταία του παιχνίδια, που τον αφήνουν πολύ πίσω στην διεκδίκηση της πρώτης τετράδας.

Το 65-64 για την Μακάμπι, που επί ημερών Γιάννη Σφαιρόπουλου συνεχίζει μια εντυπωσιακή πορεία και πλέον διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκριση, κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη τύχη, όμως ο Ολυμπιακός την... πάτησε και από το σκληρό παιχνίδι που επέλεξε να επιβάλλει, αφού έχασε και ο ίδιος τον επιθετικό του ρυθμό, ήταν απελπιστικά άστοχος και το προσωπικό ξέσπασμα του αρχηγού Βασίλη Σπανούλη στα τελευταία λεπτά δεν αρκούσε για να του δώσει τη νίκη.

«Τώρα πια, το σπίτι μου είναι εδώ, άρα είμαι χαρούμενος για αυτή τη μεγάλη νίκη και την μεγάλη χαρά που δώσαμε στον κόσμο μας», δήλωσε μετά το ματς ο θριαμβευτής της βραδιάς Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Η Μακάμπι ειδικά εντός έδρας γίνεται αχτύπητη όταν βρει ρυθμό και τρέξει, ο Μπλατ το ξέρει καλύτερα από πολλούς και η αρχική του πεντάδα μπορεί να εξέπληξε κόσμο, όμως είχε λογική και αποτέλεσμα. Με παρόντα τον σπεσιαλίστα αμυντικό Μάντζαρη και με δίδυμο ψηλών τους Λεντέι και Μιλουτίνοφ, ο Ολυμπιακός αφόπλισε τους Ισραηλινούς, τους χάλασε το παιχνίδι και το 4-10 στο 5' έδειχνε πολλά. 

Η Μακάμπι βρήκε σταδιακά πόντους όμως με δυσκολία και εκμεταλλευόμενη κάποια επιθετικά ριμπάουντ που πήρε και το δεκάλεπτο έληξε με 14-16, σκορ που σαφώς βόλευε τον Ολυμπιακό σε αυτό το γήπεδο.

Το σκηνικό έμεινε ίδιο και στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Ολυμπιακός ήταν επίσης άστοχος, αλλά είχε κενευρίσει τους γηπεδούχους, τους κράτησε στο ημίχρονο σε 1/12 τρίποντα (όσα και αυτός) αλλά και 9/21 δίποντα συν το ότι έλεγξε τα ριμπάουντ με κρυφό χαρτί τον Μπόγρη που μπήκε κι άρχισε να μαζεύει τα επιθετικά. Το 26-29 του ημιχρόνου δεν ήταν κάποιο προβάδισμα ασφαλείας, όμως σφράγιζε ένα 20λεπτο απόλυτου ελέγχου του ρυθμού από τον Ολυμπιακό που είχε κατεβάσει χαμηλά το σκορ

Ο «κλεφτοπόλεμος» συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση στην τρίτη περίοδο. Ο Ολυμπιακός δεν είχε λόγο να αλλάξει την συνταγή που τον κρατούσε σε ρόλο οδηγού, αν και έπρεπε να ψάξει τρόπους να βάλει και την μπάλα στο καλάθι. Εβγαζε άμυνες, αλλά έχανε ευκαιρίες να ξεφύγει στο σκορ και έτσι η Μακάμπι έκανε μια μικρή αντεπίθεση και έκλεισε το δεκάλεπτο προηγούμενη με 45-42.  

Η Μακάμπι επανήλθε στον έλεγχο των ριμπάουντ στο χειρότερο σημείο για τον Ολυμπιακό, με τον Μπλακ να κάνει ζημιές με τα επιθετικά και να φέρνει το 61-56 στο 38', ο Ολυμπιακός έδωσε την μπάλα στον Σπανούλη που δικαίωσε την επιλογή,  στα 14'' πριν την λήξη, με περιπετειώδες τρίποντο έκανε το 63-64, φτάνοντας τους εννέα συνεχόμενους προσωπικούς πόντους. Ο Σφαιρόπουλος πήρε τάιμ άουτ, ο Ουίλμπεκιν πήρε την επίθεση και στα 4'' σκόραρε για το 65-64. Ο Πρίντεζης έκανε την τελευταία επίθεση, η μπάλα δεν τυ έκανε το χατίρι και ο Ολυμπιακός έχασε το ματς.

ΜΑΚΑΜΠΙ (Σφαιρόπουλος): Ουίλμπεκιν 17(1), Πάργκο 5(1), Ο'Μπράιαντ 7, Κολαϊάρο, Ρολ 9(1), Κέιν 6, Τάιους 2, Ντιμπαρτολομέο, Κοέν, Μπλακ 19, Ζούζμαν

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπλατ): Ουίλιαμς-Γκος 16, Τουπάν 3(1), Σπανούλης 16(3), Τίμα, Μιλουτίνοφ 9, Στρέλνιεκς 4(1), Βεζένκοφ, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης, Μπόγρης 2, ΛεΝτέι 6

Μακάμπι Τελ ΑβίβΟλυμπιακός