Αθλητισμός|20.04.2022 17:58

Το Wimbledon «κόβει» τους Ρώσους και τους Λευκορώσους τενίστες λόγω πολέμου

Newsroom

Οι διοργανωτές του Wimbledon επιβεβαίωσαν ότι δεν θα επιτραπεί λόγω πολέμου η συμμετοχή αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στο εφετινό τουρνουά που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί 27/6-10/7. «Σε συνθήκες τόσο αδικαιολόγητης και πρωτοφανούς στρατιωτικής επιθετικότητας, θα ήταν ανεπίτρεπτο για το ρωσικό καθεστώς να αποκομίσει κέρδος από την ανάμειξη Ρώσων ή Λευκορώσων αθλητών στο τουρνουά», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση. «Κατά συνέπεια αποτελεί πρόθεσή μας, με μεγάλη λύπη, να απορρίψουμε τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων παικτών στο εφετινό τουρνουά».

Ως εκ τούτου, από το ιστορικό βρετανικό Grand Slam θα απουσιάσουν πολύ μεγάλα ονόματα του αθλήματος, όπως οι Ντανίλ Μεντβέντεφ, Αντρέι Ρούμπλεφ, Καρέν Χατσάνοφ, Αρίνα Σαμπαλένκα, Βικτόρια Αζαρένκα και Αναστάσια Παβλιουτσένκοβα. Παράλληλα, Ρώσοι και Λευκορώσοι δεν θα μπορέσουν να αγωνιστούν σε κανένα τουρνουά στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς υπάρχει ανάλογη απόφαση και από την LTA, τη βρετανική ομοσπονδία τένις.

Πρόσφατα ο Βρετανός υπουργός αθλητισμού, Νάιτζελ Χάντλεστον, είχε προτείνει να μην επιτραπεί η είσοδος των Ρώσων αθλητών/τριών στη χώρα, αν δεν ξεκαθάριζαν τη στάση τους σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, η Ρωσία αντέδρασε έντονα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει: «Το να κάνεις τους ανθρώπους του αθλητισμού ομήρους πολιτικών επιδιώξεων είναι απαράδεκτο».

Αντιθέτως, το Roland Garros που διεξάγεται τον επόμενο μήνα στο Παρίσι (22/5-5/6) θα δεχτεί κανονικά όλους τους αθλητές.

ΛευκορωσίαΡωσίαΤένιςWimbledon