Αθλητισμός|01.11.2018 11:52

Γενέθλια έχει σήμερα το NBA: Ξεχωριστό θέαµα ετών 72!

Θοδωρής Φελάνης

Η εµπορικότητά του παραµένει σε υψηλά επίπεδα, όπως και το ενδιαφέρον των απανταχού φιλάθλων του σε κάθε γωνιά της Γης.

Κανείς από τους 7.090 θεατές που προσήλθαν την 1η Νοεµβρίου του 1946 (δηλαδή σαν σήµερα πριν από 72 χρόνια) στο «Μέιπλ Λιφ Γκάρντενς» στο Τορόντο, ένα γήπεδο που µέχρι τότε φιλοξενούσε µόνο αγώνες χόκεϊ, δεν φανταζόταν πως ο αγώνας που θα παρακολουθούσαν ανάµεσα στους Νιου Γιορκ Νικς και τους Τορόντο Χάσκις θα καταγραφόταν ως το πρώτο επίσηµο µατς του ΝΒΑ.

Αυτός δεν ήταν φυσικά ο πρώτος επίσηµος αγώνας µπάσκετ στις ΗΠΑ. Ας πάρουµε όµως τα πράγµατα από την αρχή: Το 1925 έγινε η πρώτη προσπάθεια δηµιουργίας επαγγελµατικής Λίγκας που ονοµάστηκε ABL. Εκείνη την εποχή (όπως και στα χρόνια που ακολούθησαν) υπήρχε ιδιαίτερα έντονο το φυλετικό θέµα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η ABL αποτελούνταν από οµάδες που είχαν µόνο λευκούς παίκτες στις τάξεις τους.

Το 1937 δηµιουργήθηκε άλλη µια διοργάνωση, το NBL, ενώ η χρονιά-ορόσηµο, που σε µεγάλο βαθµό διαµόρφωσε το επαγγελµατικό µπάσκετ στις ΗΠΑ στη µορφή που το ξέρουµε σήµερα, είναι το 1946, όταν έντεκα ιδιοκτήτες οµάδων πίστεψαν πως είχε έρθει η ώρα για το επόµενο βήµα και δη της δηµιουργίας µιας µεγάλης Αρχής µε στόχο την αύξηση της προσέλευσης των φιλάθλων και του µπασκετικού κόσµου εν γένει, άρα και των εσόδων. Ετσι ίδρυσαν την ΒΑΑ (Basketball Association of America), η οποία στη συνέχεια απορρόφησε τις υπόλοιπες διοργανώσεις και µετονοµάστηκε σε ΝΒΑ.

Oι «Ρούκις»

Οι πρώτες 11 οµάδες που συµµετείχαν στην πρώτη χρονιά του ΒΑΑ (ΝΒΑ) ήταν οι Μπόστον Σέλτικς, Φιλαδέλφια Ουόριορς, Νιου Γιορκ Νικς, Τορόντο Χάσκις, Πίτσµπουργκ Αϊροµεν, Ντιτρόιτ Φάλκονς, Κλίβελαντ Ρέµπελς, Πρόβιντενς Στριµρόλερς, Σεντ Λούις Μποµπέρς, Σικάγο Στανγκς και Ουάσιγκτον Κάπιταλς.

Οι Νικς και οι Σέλτικς είναι οι µοναδικές που µετέχουν από το ξεκίνηµα. Το 1949 οι οµάδες έγιναν δεκαεπτά και χωρίστηκαν σε τρεις περιφέρειες, µπαίνοντας έτσι και επίσηµα το ΝΒΑ στις… ράγες για ένα όµορφο µεγάλο ταξίδι.

Ως πρώτος αγώνας της διοργάνωσης θεωρείται εκείνος της 1ης Νοεµβρίου στον Καναδά ανάµεσα στους Νικς και τους Χάσκις, ένα παιχνίδι στο οποίο εκδόθηκαν εισιτήρια που στοίχιζαν από 75 cents µέχρι 2,5 δολάρια. Το παιχνίδι εκείνο ήταν διάρκειας τεσσάρων 12λεπτων και δεν υπήρχε χρονικός περιορισµός στις επιθέσεις.

Νικητές της αναµέτρησης (µε το «φτωχό» 68-66) αναδείχθηκαν οι Νικς, ενώ το πρώτο καλάθι στην ιστορία του ΝΒΑ θεωρείται αυτό του Οζι Σέκτµαν (των Νικς), ο οποίος εκείνη την ηµέρα είχε σηµειώσει 11 πόντους.

NBA