Αθλητισμός|04.05.2022 21:00

Ο Ολυμπιακός σήκωσε το 47ο πρωτάθλημα με νίκη-ανατροπή στην Τούμπα

Newsroom

Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την κατάκτηση του 47ου πρωταθλήματος της ιστορίας του με νίκη-ανατροπή στην Τούμπα. Σε εξ αναβολής παιχνίδι για την 4η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League, οι Ερυθρόλευκοι μολονότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ, επικράτησαν 2-1 του ΠΑΟΚ και στέφθηκαν και μαθητικά πρωταθλητές Ελλάδας για τρίτη σερί σεζόν, ενώ πήραν και μια άτυπη ρεβάνς για τον πρόσφατο αποκλεισμό απ' τον Δικέφαλο στο Κύπελλο Ελλάδας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης πλήρωσε τις πολλές και σημαντικές απουσίες αλλά και τα περισσότερα από 50 λάθη που έκανε στο παιχνίδι.

Τέσσερις αγωνιστικές πριν από το τέλος των πλέι οφ ο Ολυμπιακός, στον οποίο αρκούσε και η ισοπαλία για το πρωτάθλημα, αύξησε τη διαφορά από τον ΠΑΟΚ στους 16 βαθμούς κλειδώνοντας οριστικά τον τίτλο. Πρόκειται για το τρίτο σερί πρωτάθλημα του Πέδρο Μαρτίνς ο οποίος έγινε ο τρίτος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου, που φτάνει σε αυτό το επίτευγμα μετά τον Ντούσαν Μπάγεβιτς (1997, 1998, 1999) και τον αείμνηστο Λάκη Πετρόπουλο (1973, 1974, 1975), ο οποίος πάντως δεν ολοκλήρωσε τη σεζόν 1974-75. Επιπλέον, ο Πορτογάλος τεχνικός έγινε ο όγδοος που φτάνει τα τρία πρωταθλήματα μετά τους Γιάννη και Βαγγέλη Χέλμη, Κάζιμιρ Γκόρσκι, Λάκη Πετρόπουλο, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Τάκη Λεμονή και Ερνέστο Βαλβέρδε.

H βαθμολογία των πλέι οφ

  1. Ολυμπιακός 76
  2. ΠΑΟΚ 60
  3. Παναθηναϊκός 54
  4. Άρης 53
  5. ΑΕΚ 52
  6. ΠΑΣ Γιάννινα 43

Η εξέλιξη του ντέρμπι

Ο ΠΑΟΚ μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και έπειτα από ένα διάστημα μεγάλης πίεσης, έφτασε στην επίτευξη του γκολ.  Στο 10' ο Λύρατζης άλλαξε ωραία την μπάλα με τον Σοάρες, ο οποίος έκανε συρτή μπαλιά από πλάγια με τον Μουργκ να κινείται σαν φορ και να εκτελεί από κοντά για το 1-0. Το πρώτο ημίχρονο ήταν υπόθεση του Δικεφάλου που ήταν εμφανώς ανώτερος απ' τον Ολυμπιακό δίχως όμως να βρει κι ένα δεύτερο γκολ που θα του έδινε μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ο Πέδρος Μαρτίνς στην προσπάθειά του να διαφοροποιήσει την κακή αγωνιστική εικόνα της ομάδας του, πραγματοποίησε τριπλή αλλαγή στο ημίχρονο! Αντικατέστησε τους αρνητικούς Τικίνιο, Μπουχαλάκη και Μασούρα με τους Ελ Αραμπί, Ροντρίγκες και Ρόνι Λόπες. Και πράγματι, οι Ερυθρόλευκοι παρουσιάστηκαν στο γήπεδο μεταμορφωμένοι. Αντιθέτως, ο ΠΑΟΚ που έχασε λόγω τραυματισμού τον Κρέσπο και με τον Μιχάι να παίρνει τη θέση του στο 46', έδειξε να αποσυντονίζεται αμυντικά. Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία και στο 51' έπειτα από ωραία συνεργασία του Ελ Αραμπί με τον Ροντρίγκες, ο εξτρέμ των Πειραιωτών γύρισε προς τον Λόπες, ο οποίος με πλασέ έφτασε στην ισοφάριση (1-1).

Ο Λουτσέσκου επιχείρησε στο 60' να αλλάξει τη ροή του αγώνα με διπλή αλλαγή (Ζίβκοβιτς αντί Σοάρες και Σβαμπ αντί Τσιγγάρα), αλλά ήρθε άμεσα το 1-2 απ' τους Πειραιώτες. Στο 62' ο Λαλά άλλαξε παιχνίδι απ' τη δεξιά πλευρά της περιοχής του ΠΑΟΚ προς την αριστερή, εκεί όπου ο Ρέαμπτσιουκ έκανε κοντρόλ και με ωραίο διαγώνιο σουτ νίκησε τον Πασχαλάκη.

Τα 52 λάθη του ΠΑΟΚ αντί των 36 του Ολυμπιακού ουσιαστικά έκαναν τη διαφορά στο παιχνίδι, όπως βεβαίως και οι σημαντικές απουσίες που είχε να αντιμετωπίσει ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ακόμη και στη διάρκεια της αναμέτρησης χάνοντας τον πολύτιμο Κρέσπο. Παρ' όλα αυτά η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε τις φάσεις για να αποφύγει την ήττα αλλά ο Μιτρίτσα, ο Ζίβκοβιτς, ο Ίνγκασον και ο Ολιβέιρα σπατάλησαν τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν.

Με κούπα στην Τούμπα!

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους παίκτες του Ολυμπιακού να πανηγυρίζουν έξαλλα τη νίκη και τον τίτλο, σηκώνοντας στα χέρια τον Μαρτίνς. Μάλιστα, οι Πειραιώτες είχαν κουβαλήσει μαζί τους και ένα τρόπαιο της Super League (!) προφανώς που είχαν κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια. Μολονότι, η επίσημη απονομή θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, το πήραν στην Τούμπα προκειμένου να το σηκώσουν στην έδρα του αντιπάλου τους.

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο (46' Μιχάι), Σίντκλεϊ, Τσιγγάρας (60' Σβαμπ), Κούρτιτς, Μουργκ, Σοάρες (60' Αντρ. Ζίβκοβιτς), Μιτρίτσα (75' Ολιβέιρα), Τσόλακ (63' Άκπομ).

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά, Παπασταθόπουλος, Μπα (64' Αβραάμ Παπαδόπουλος), Ρέαμπτσουκ, Εμβιλά, Μπουχαλάκης (46' Αγκιμπού Καμαρά), Μάντι Καμαρά, Μασούρας (46' Ροντρίγκες), Ρόνι Λόπες, Τικίνιο (46' Ελ Αραμπί).

Πέδρο ΜαρτίνςSuperLeagueΟλυμπιακόςΠΑΟΚ