Αθλητισμός|10.02.2019 10:29

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Ντέρμπι τίτλου στο κάστρο της Τούμπας

Γιάννης Σκόκας

Λένε ότι τα πρωταθλήµατα συνήθως δεν κρίνονται στα ντέρµπι, αλλά στα υπόλοιπα παιχνίδια. Στην προκειµένη περίπτωση, ωστόσο, η αποψινή (7.30 µ.µ., NS1) αναµέτρηση του ΠΑΟΚ µε τον Ολυµπιακό στο γήπεδο της Τούµπας µοιάζει µε τελικό τίτλου. Το +6 στη βαθµολογία µε το οποίο έχει αποσπαστεί ο «∆ικέφαλος του Βορρά» από τους Πειραιώτες δίνει την αίσθηση ενός αγώνα δίχως αύριο στη µάχη για την κατάκτηση του πολυπόθητου πρωταθλήµατος. Και τι πιο ελπιδοφόρο (για το φιλοθέαµον κοινό) από το γεγονός ότι η συγκυρία βρίσκει τους δύο µονοµάχους στο καλύτερο φεγγάρι τους από την αρχή της σεζόν.

Το σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου παραµένει αήττητο έπειτα από 19 αγωνιστικές στη Super League, έχοντας στην τελευταία πεντάδα αγώνων τέσσερις νίκες και µία ισοπαλία, µε 13 γκολ υπέρ και δύο κατά. Η οµάδα της Θεσσαλονίκης, µολονότι έχασε τον κορυφαίο σκόρερ της Αλεκσάνταρ Πρίγοβιτς, νίκησε 0-3 τον Αστέρα Τρίπολης, 3-0 τον Πανιώνιο, 4-0 τον ΟΦΗ, 2-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ αναδείχθηκε ισόπαλη (1-1) στο ντέρµπι του ΟΑΚΑ µε την ΑΕΚ, απέναντι στην οποία έπαιζε µε παίκτη λιγότερο για περισσότερο από µία ώρα λόγω αποβολής του Λέο Ζαµπά. Κατά το ίδιο διάστηµα, όµως, εξίσου εντυπωσιακή είναι η παρουσία και των παικτών του Πέδρο Μαρτίνς, που έχουν πέντε σερί νίκες µε Λεβαδειακό (0-2), ΠΑΣ Γιάννινα (1-2), Αστέρα Τρίπολης (0-2), ΑΕΛ (4-0) και Πανιώνιο (4-0) και απολογισµό 14-1 γκολ!

Παιχνίδι της μοίρας

Σε τούτο το καθοριστικό συναπάντηµα για την έκβαση του τίτλου έρχεται η µοίρα να παίξει το δικό της παιχνίδι. Ο φετινός ΠΑΟΚ των ρεκόρ, ο οποίος την περασµένη Κυριακή παρέµεινε αήττητος για 19η σερί αγωνιστική (17 νίκες και δύο ισοπαλίες), ισοφαρίζοντας (ή, µάλλον, βελτιώνοντας) την κορυφαία επίδοση της ιστορίας του (µε 16 νίκες και τρεις ισοπαλίες), που κρατούσε από την οµάδα του Λες Σάνον τη σεζόν 1972-73, θα βρει ξανά απέναντί του τον Ολυµπιακό. Στις 25 Φεβρουαρίου 1973 οι «ερυθρόλευκοι» του Λάκη Πετρόπουλου επικράτησαν 1-0 στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» χάρη σε γκολ του Χούλιο Λοσάντα στο 75’, τερµατίζοντας το εκπληκτικό σερί του «∆ικεφάλου» που άντεξε µέχρι τις µέρες µας. Και συνέβη κατά την 20ή αγωνιστική της Α’ Εθνικής.

Μπάλα στο γήπεδο

Ιδιος αντίπαλος, ίδιο σερί, ίδια αγωνιστική, ίδιος µήνας. Μόνο το γήπεδο αλλάζει, κάτι που διαφοροποιεί σηµαντικά τις ισορροπίες και τη δυναµική των δύο συλλόγων. Αρκεί βεβαίως να παιχτεί ποδόσφαιρο και όχι... θέατρο, όπως εκείνο της περασµένης σεζόν -και πάλι µήνα Φεβρουάριο και πάλι στην Τούµπα- όταν µε αφορµή µια χαρτοταινία ο τότε τεχνικός του Ολυµπιακού Οσκαρ Γκαρθία και οι παράγοντες των Πειραιωτών αποφάσισαν να µην παίξουν µπάλα στο γήπεδο, αλλά στις αίθουσες των αθλητικών δικαστηρίων.

Στην Τούµπα, ο ΠΑΟΚ κατά την τρέχουσα σεζόν της Super League έχει δέκα νίκες σε ισάριθµα µατς, µε 22 γκολ υπέρ και µόλις τρία κατά, ενώ έχει να ηττηθεί στο χορτάρι σε κανονικές συνθήκες αγώνα και όχι στα χαρτιά (όπως συνέβη µε Ολυµπιακό και ΑΕΚ την περασµένη αγωνιστική περίοδο) από τον Μάιο του 2017, όταν ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει µε 3-2 για τη φάση των πλέι οφ. Επί της ουσίας είναι αήττητος στο σπίτι του επί 29 σερί αγώνες σε πρωτάθληµα και Κύπελλο! Στοιχείο, αν µη τι άλλο, που κάνει ακόµη πιο ενδιαφέρουσα την 122η µονοµαχία των «ασπρόµαυρων» µε τους «ερυθρόλευκους» από καταβολής Α’ Εθνικής (1959-60). Ούτως ή άλλως πρόκειται αναµφίβολα για τις δύο πιο αποτελεσµατικές οµάδες του πρωταθλήµατος µε τη µεγαλύτερη παραγωγή γκολ (37 ο ΠΑΟΚ, 35 ο Ολυµπιακός), καθώς αµφότερες σκοράρουν κατά µέσο όρο περίπου δύο τέρµατα ανά µατς. Η µπάλα στη σέντρα, λοιπόν...

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram 

ΟλυμπιακόςSuper League 1ΠΑΟΚ