Αθλητισμός|16.05.2022 21:58

Ρατσιστικό σκάνδαλο στη Ρωσία: Προπονητής αποκάλεσε «πίθηκο» Κουβανή βολεϊμπολίστρια

Κώστας Ασημακόπουλος

Την απόφαση της να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα βόλεϊ γυναικών της Ρωσίας έλαβε η Κουβανή βολεϊμπολίστρια Αϊλάμα Σέσε Μοντάλβο μετά και τις διαστάσεις που έλαβε το ρατσιστικό σχόλιο προπονητή της αντιπάλου ομάδας κατά την διάρκεια του πέμπτου και τελευταίου τελικού όπου η Λοκομοτίβ Καλίνιγκραντ επικράτησε με 3-2 σετ και πήρε τον τίτλο από την Ουραλότσκα NTMK Σβερντλόφσκ.

Η Μοντάλβο αγωνίζεται στην της ομάδας Ουραλότσκα. Σε απ΄ευθείας τηλεοπτική μετάδοση κατά τη διάρκεια τάιμ άουτ, ο προπονητής της Λοκομοτίβ Καλίνιγκραντ Αντρέι Βορόνκοφ απευθυνόμενος προς τις παίκτριες του είπε «γιατί πιάνεις ξανά αυτόν τον πίθηκο;» εννοώντας το μπλοκάρισμα της Μοντάλβο.

 

«Είμαι περήφανη για το χρώμα του δέρματός μου»

Το ξέσπασμα του Βορόνκοφ μεταδόθηκε σε live μετάδοση και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Το θέμε πήρε διαστάσεις μετά τον αγώνα, ενώ η Ουραλότσκα εξέδωσε ανακοίνωση υποστήριξη αλλά και δηλώσεις της Μοντάλβο η οποία είπε: «Είμαι περήφανη για το χρώμα του δέρματός μου».

 

«Το ακόρεστο εγώ του»

Η Κουβανή δήλωσε αργότερα ότι δεν προσβλήθηκε από τα λόγια του Βορόνκοφ σχετικά με αυτήν: «Δεν με επηρεάζουν καθόλου τα λόγια που είπε εναντίον μου. Το πρόβλημα είναι ότι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να ελέγξει το ακόρεστο "εγώ του", για να πετύχει ένα αποτέλεσμα, πρέπει να προσβάλει κάποιον. Απλώς δείχνει τις λίγες αξίες. Αυτό που έχει και η έλλειψη επαγγελματικής ηθικής», ανέφερε ο βολεϊμπολίστας στην ιστοσελίδα Ουραλότσκα.

 

Είχε αποφασίσει να φύγει λόγω του αποκλεισμού

Λίγο αργότερα η αθλήτρια ανακοίνωση την απόφαση της να αποχωρήσει από την Ουραλότσκα και την Ρωσία.

Η αποχώρηση από την ομάδα έγινε γνωστή σήμερα (16/5). Η Ουραλότσκα έχει ζητήσει την τιμωρία του Βορόνκοφ ενώ ο προπονητής της ομάδα Μικαΐλ Καρπόλ, γιος του θρυλικού Νικολάι Καρπόλ ο οποίος πέρασε στην ιστορία για τις επιτυχίες του αλλά και για τα ξεσπάσματα του σε βάρος των αθλητριών του, προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους λέγοντας πως η Μοντάλβο είχε πάρει την απόφαση της να αποχωρήσει ξέχωρα από το επεισόδιο που έγινε σε βάρος της.

 

«Δεν συνδέεται με το σκάνδαλο»

«Ήμασταν έτοιμοι για την αποχώρηση της Αϊλάμα. Μας είχε πει πως θα ήθελε να προσπαθήσει να παίξει σε ένα άλλο πρωτάθλημα, στην Ευρώπη, όπου το κλίμα είναι πιο ζεστό. Η απόφασή της δεν συνδέεται με το σκάνδαλο, αλλά με την επιθυμία που έχει να παίξει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οπως ξέρετε λόγω του αποκλεισμού δεν έχουμε ακόμη τέτοια ευκαιρία», ανέφερε ο Καρπόλ, σύμφωνα με το Match TV.

ΡωσίαρατσισμόςΚούβαβόλεϊαθλήτρια