Αθλητισμός|26.05.2022 00:03

Η Special Ρομα του πολυνίκη Ζοσέ Μουρίνιο κατέκτησε το πρώτο Conference League στην ιστορία!

Newsroom

Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες ολόκληρες και να έρθει ένας... Ζοσέ Μουρίνιο για να πανηγυρίσει η Ρόμα τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία της. Οι Ρωμαίοι τα κατάφεραν στον ιστορικό παρθενικό τελικό του νεοσύστατου Europa Conference League καθώς επικράτησαν 1-0 της Φέγενορντ στα Τίρανα. Το «χρυσό» γκολ του Τζανιόλο, οι τρομερές αποκρούσεις του Ρουί Πατρίσιο και τα δοκάρια που σταμάτησαν τους Ολλανδούς, ήταν τα καθοριστικά σημεία που έκριναν τον τελικό.

Κυρίως όμως ήταν η παρουσία και η αύρα του Special One, Μουρίνιο, ο οποίος σήκωσε κι αυτή την ευρωπαϊκή κούπα. Ο 59χρονος Πορτογάλος, ο οποίος έχει κατακτήσει δύο Champions League με την Πόρτο (2004) και την Ίντερ (2010), ένα UEFA ξανά με την Πόρτο (2003), κι ένα Europa League με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2017), πρόσθεσε στο εντυπωσιακό παλμαρέ του τον πέμπτο ευρωπαϊκό τίτλο κι έγραψε ιστορία με τέσσερα διαφορετικά βαρύτιμα τρόπαια της UEFA με τέσσερις διαφορετικές ομάδες! Κι όλα αυτά σε βάθος 20ετίας... Κι αν αυτός ήταν ο λιγότερο ιλουστρασιόν κι εντυπωσιακός ευρωπαϊκός τίτλος του, για τον Μουρίνιο ήταν μάλλον ο πολυτιμότερος καθώς σε μια εποχή αμφισβήτησης και έντονης κριτικής, κατόρθωσε και πάλι να έρθει στο προσκήνιο για τους σωστούς λόγους. Τα δάκρυά του στο φινάλε του ματς καταδεικνύουν πόσο το ήθελε και πόσο μεγάλη πίεση ένιωθε τα τελευταία χρόνια ακούγοντας πως το ποδόσφαιρο τον έχει ξεπεράσει και πως έχει πάψει να ανήκει στην προπονητική ελίτ.

Η Ρόμα έπειτα από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, τα κατάφερε. Ηττήθηκε το '91 στο Κύπελλο UEFA απ' την Ίντερ, ενώ είχε χάσει και στον τελικό απέναντι στη Λίβερπουλ το 1984 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Αυτή τη φορά όμως το τρόπαιο θα μείνει για πάντα στη Ρώμη.

Αντιθέτως, η νεανική και μαχητική Φέγενορντ που είχε μεγάλες ευκαιρίες στο ματς για να ισοφαρίσει αλλά δεν ήταν αποτελεσματική, έπειτα από τρεις νίκες σε ευρωπαϊκούς τελικούς (το 1970 νίκησε τη Σέλτικ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το 1974 επικράτησε της Τότεναμ στον τελικό του UEFA και το 2002 επανέλαβε τον θρίαμβο απέναντι στην Ντόρτμουντ και πάλι στο UEFA), υπέστη την πρώτη της ήττα σε τελικό.

Η Ρόμα βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα στο 32'. Έπειτα από ένα γέμισμα του Μαντσίνι, η μπάλα κατέληξε στον Τζανιόλο, ο οποίος έκανε ωραία το κοντρόλ και πλασάρει ιδανικά για το 1-0. Μάλιστα, ο Τζανιόλο έγινε ο πρώτος Ιταλός σκόρερ σε τελικό διασυλλογικής διοργάνωσης της UEFA μετά τον Φιλίπο Ιντζάγκι το 2007 στην Αθήνα, στη νίκη της Μίλαν επί της Λίβερπουλ για το Champions League. 

Το ημίχρονο τελείωσε με τη Ρόμα να ελέγχει... σβηστά το ματς δίχως να απειληθεί ελάχιστα. Αλλά κι όταν η Φέγενορντ απείλησε, οι Τζιαλορόσι είχαν στο τέρμα τους τον εκπληκτικό Ρουί Πατρίσιο. Στο 47' οι Ολλανδοί έχασαν τεράστια διπλή ευκαιρία. Έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, ο Μαντσίνι στην προσπάθειά του να απομακρύνει, έστειλε την μπάλα στο δοκάρι της Ρόμα, ενώ στη συνέχεια ο Τιλ σούταρε φαλτσαριστά με τον Πορτογάλο γκολκίπερ να απομακρύνει εντυπωσιακά. Το ίδιο συνέβη και στο 50' , οπότε ο Μαλάσια σούταρε με δύναμη εκτός περιοχής αλλά ο Πατρίσιο απομάκρυνε τον κίνδυνο, ενώ η μπάλα προσέκρουσε και στο δοκάρι προτού καταλήξει κόρνερ.

Αφού δεν δέχθηκαν το γκολ στις μεγάλες φάσεις της Φέγενορντ, οι Ρωμαίοι διαχειρίστηκαν εξαιρετικά το προβάδισμα και κλείδωσαν το 1-0 μέχρι τέλους πανηγυρίζοντας έξαλλα τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του συλλόγου.

Ρόμα: Ρούι Πατρίσιο, Κάρσντορπ (89’ Βίνια), Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Ιμπάνιες, Ζαλέφσκι (67’ Σπινατσόλα), Κριστάντε, Μχιταριάν (17’ Σέρτζιο Ολιβέιρα), Πελεγκρίνι, Τζανιόλο (67’ Βερετού), Εϊμπραχαμ (89’ Σομουρόντοφ)

Φέγενορντ: Μπίλοου, Γκερτρούιντα, Τράονυερ (74’ Πέντερσεν), Σενέσι, Μαλάσια (88’ Γιάχανμπακς), Άουρσνες, Τιλ (59’ Τούρνστρα), Κοτσκού (88’ Βάλεμαρκ), Σινιστέρα, Νέλσον (74’ Λίνσεν), Ντέσερς.

Europa Conference LeagueΖοσέ ΜουρίνιοΡόμα - RomaΤελικός Conference LeagueΦέγενορντ