Αθλητισμός|26.05.2022 22:58

Στέφανος Τσιτσιπάς: Δύσκολη και κοπιαστική πρόκριση στους 32 του Roland Garros

Newsroom

Μια πολύ δύσκολη και κοπιαστική νίκη πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον β' γύρο του Roland Garros. Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας έπειτα από μια σπουδαία τενιστική μάχη τεσσάρων ωρών λύγισε τον μαχητικό και πεισματάρη Τσέχο Ζντένεκ Κόλαρ με 3-1 σετ (6-3, 7-6, 6-7, 7-6) και πήρε το εισιτήριο για τη φάση των 32, όπου θα αντιμετωπίσει τον 23χρονο Σουηδό Μίκαελ Ίμερ (νο. 95).

Ο 25χρονος Κόλαρ, μολονότι βρίσκεται στο νούμερο 134 της παγκόσμιας κατάταξης, έβαλε δύσκολα και ζόρισε αφάνταστα τον Έλληνα πρωταθλητή (νούμερο 4 στον κόσμο), ο οποίος για δεύτερο σερί ματς στο γαλλικό όπεν κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια στο κορτ για να επικρατήσει καθώς είχε προηγηθεί η νίκη του με 3-2 σετ στο εναρκτήριο ματς κι αφού βρέθηκε στο 0-2. Εκείνος ο αγώνας κράτησε περίπου τρεισήμισι ώρες...

Η μάχη του Κόλαρ με τον Τσιτσιπά ήταν τόσο ισορροπημένη που τα τρία τελευταία σετ κρίθηκαν στο τάι μπρέικ! Εκεί μίλησε η εμπειρία και η ψυχή του Έλληνα άσου, ο οποίος έκλεισε θέση για τον γ' γύρο στοχεύοντας σε πορεία ανάλογη με την περυσινή, οπότε έφτασε μέχρι και τον τελικό του Roland Garros.

Ο Τσιτσιπάς σε αντίθεση με την πρεμιέρα του στο Roland Garros έκανε καλή εκκίνηση και πήρε εξαρχής προβάδισμα. Έκανε μπρέικ για το 3-1 και τελείωσε το πρώτο σετ με άνεση στο 6-3 έπειτα από 35 λεπτά.

Στο δεύτερο σετ όμως η κατάσταση άλλαξε καθώς ο Έλληνας πρωταθλητής έχασε τη φρεσκάδα και την ενέργειά του. Ο Τσέχος πήρε αυτοπεποίθηση και με ένα μπρέικ στο τέταρτο γκέιμ πήρε προβάδισμα με 3-1 κι αργότερα έφτασε στο 4-1.  Κάπου εκεί ο Έλληνας πρωταθλητής αφυπνίστηκε, και με τρία σερί κερδισμένα γκέιμ μεταξύ των οποίων ένα μπρέικ, ισοφάρισε (4-4). Ο Κόλαρ συνέχισε πάντως να πιέζει τον Τσιτσιπά, ο οποίος αφού έσωσε δύο σετ πόιντ, έστειλε σετ στο τάι μπρέικ (6-6). Ακολούθησε μεγάλη μάχη που κρίθηκε στις λεπτομέρειες και με τον Τσιτσιπά να χαμογελάει στο φινάλε επικρατώντας με 10-8, αφού προηγουμένως έσωσε ακόμα ένα σετ πόιντ του Τσέχου. Η διάρκεια του σετ ήταν στα 66 λεπτά.

Ο Κόλαρ πάντως δεν πτοήθηκε απ' το 2-0 του Τσιτσιπά και διατήρησε το παιχνίδι του σε εξαιρετικό επίπεδο ασκώντας παράλληλα πίεση στον Έλληνα άσο. Το τρίτο σετ ήταν και πάλι ισορροπημένο καθώς οι δυο παίκτες διατήρησαν το σερβίς τους, λύνοντας εν τέλει τις... διαφορές τους ξανά στο τάι μπρέικ. Αυτή τη φορά όμως ο Κόλαρ ήταν πιο αποφασισμένος και με καλύτερα χτυπήματα με αποτέλεσμα να επικρατήσει άνετα με 7-3 έπειτα από 66 λεπτά.

Στο πέμπτο γκέιμ, όπου και πάλι το παιχνίδι παίχθηκε στην κόψη του ξυραφιού, ο Τσιτσιπάς πέτυχε το πρώτο γκέιμ στο ματς έπειτα από πολύ ώρα για το 3-2 αλλά ο πεισματάρης Κόλαρ απάντησε αμέσως με δικό του μπρέικ για το 3-3. Και το σετ κρίθηκε για τρίτο σερί σετ στο τάι μπράικ. Εκεί ο Κόλαρ πήρε σημαντικό προβάδισμα τεσσάρων πόντων (6-2) αλλά ο Τσιτσιπάς με τρομερό come back, έσωσε τέσσερα ματς πόιντ και τελικά τελείωσε το σετ στο 9-7 έπειτα από 1 ώρα και 20 λεπτά! 

Τσιτσιπάς: «Με τρέλανε»

Μετά το τέλος του ματς ο Τσιτσιπάς ερωτήθηκε απ' τον θρυλικό Ματς Βίλαντερ για τον αντίπαλό του και δεν κρύφτηκε λέγοντας: «Με τρέλανε. Εκνευριζόμουν γιατί ήταν πίσω από κάθε μπάλα. Δεν ήταν εύκολο. Τον συγχαίρω ήταν ένα σπουδαίο παιχνίδι και κατέβαλε τεράστια προσπάθεια. Ήταν δύσκολο παιχνίδι, μεγάλης διάρκειας. Έψαχνα σε όλο το παιχνίδι να βρω τον τρόπο να κερδίσω. Τα κατάφερα».

ΤένιςRoland GarrosΣτέφανος Τσιτσιπάς