Αθλητισμός|29.05.2022 00:38

Μυθική Ρεάλ Μαδρίτης! Σήκωσε το 14ο Champions League η Βασίλισσα

Newsroom

Γι’ αυτό τη λένε Βασίλισσα! Γι’ αυτό είναι η μεγαλύτερη ομάδα στον κόσμο! Γι’ αυτό είναι η πολυνίκης του Champions League. Η μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης το έκανε ξανά. Στον 17ο τελικό στην ιστορία της στη διοργάνωση κατέκτησε τον τίτλο για 14η φορά. Μετράει οχτώ σερί νικηφόρους τελικούς απ' το μακρινό 1981, οπότε ηττήθηκε για τελευταία φορά απ' τη Λίβερπουλ στο... Παρίσι.

Αυτή τη φορά όμως η Πόλη του Φώτος... φώτισε τους Μερένχες του Κάρλο Αντσελότι, που μπορεί να μην ήταν καλύτεροι στον τελικό καθώς η Λίβερπουλ ήταν εξαιρετική δημιουργικά φτιάχνοντας αμέτρητες ευκαιρίες για να σκοράρει, ήταν όμως και απίστευτα αναποτελεσματική γεγονός που της κόστισε ένα τρόπαιο και μια θέση στην ιστορία. Η Ρεάλ, μολονότι δεν το συνηθίζει, έπαιξε... κατενάτσιο για αρκετή ώρα και τα κατάφερε τελειώνοντας τον τελικό δίχως να δεχτεί γκολ χάρη στον ανίκητο Βέλγο γκολκίπερ Τιμπό Κουρτουά, ο οποίος πραγματοποίησε, ούτε μία ούτε δύο αλλά έξι σπουδαίες επεμβάσεις σε μια απ' τις καλύτερες εμφανίσεις που έχει κάνει ποτέ γκολκίπερ σε τελικό. Πέτυχε το ένα αλλά «χρυσό» γκολ με τον εξαιρετικό Βινίσιους και προσθέτει στην τροπαιοθήκη της ακόμα ένα Champions League γιγαντώνοντας περισσότερο τον μύθο της.

Στον δρόμο προς τον τελικό η Ρεάλ Μαδρίτης απέκλεισε με απίθανο τρόπο την Παρί Σεν Ζερμέν, την Τσέλσι και τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ στον τελικό υπέταξε τη Λίβερπουλ. Ποιος μπορεί να πει ότι δεν το πήρε δίκαια; Είναι πέρα για πέρα πανάξια πρωταθλήτρια Ευρώπης έχοντας πραγματοποιήσει μια απ' τις καλύτερες και συνάμα πιο δύσκολες πορείες στη διοργάνωση με υψηλά εμπόδια απ' την αρχή μέχρι και το τέλος.

Και στον πάγκο της, ο μυθικός Αντσελότι έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα απ' οποιονδήποτε: να σηκώνει κούπες! Ο πολύπειρος Ιταλός κόουτς έγραψε ιστορία καθώς έμεινε μόνος στην κορυφή με τέσσερις τίτλους Champions League (δύο με τη Μίλαν το 2003 και το 2007 και δύο με τη Ρεάλ το 2014 και το 2022), αφήνοντας πίσω του τον Μπομπ Πέισλι και τον Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος μάλιστα βρέθηκε στο Σταντ ντε Φρανς και δεν είχε κανένα πρόβλημα για να πανηγυρίσει έξαλλα τον τίτλο της αγαπημένης του Ρεάλ, όπου μεγαλούργησε κι ως παίκτης κι ως προπονητής. Ο μοναδικός Αντσελότι παραμένει στην κορυφή σε βάθος 20ετίας!

Μολονότι η πλειονότητα των παικτών της Ρεάλ Μαδρίτης είναι... χορτασμένοι με Champions League και ορισμένοι εξ αυτών και... γερασμένοι, έχουν τον τρόπο για να φέρνουν τον τίτλο στο Μπερναμπέου. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως στις τάξεις των Μερένχες υπάρχουν εννέα παίκτες που έχουν πλέον στη συλλογή τους πέντε Champions League. Ο λόγος για τους Μπενζεμά, Μόντριτς, Κρόος, Κασεμίρο, Καρβαχάλ, Μαρσέλο, Νάτσο, Ίσκο και Μπέιλ!

Λίβερπουλ: Άλισον, Αλεξάντερ Άρνολντ, Κονατέ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Χέντερσον (77' Κεϊτά), Τιάγκο (77' Φιρμίνο), Σαλάχ, Μανέ, Λουίς Ντίας (65' Ζότα).

Ρεάλ Μαδρίτης: Κουρτουά, Καρβαχάλ, Μιλιτάο, Αλάμπα, Μεντί, Μόντριτς (90' Θεμπάγιος), Κασεμίρο, Κρόος, Βαλβέρδε (85' Καμαβινγκά), Μπενζεμά, Βινίσιους (90+2' Ροντρίγκο).

Η εξέλιξη του τελικού

Αντί για τις 22.00 στις 22.36 έγινε η σέντρα του τελικού...

16' Πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τη Λίβερπουλ με τον Σαλάχ. Όμως ο Κουρτουά απέκρουσε και έσωσε την ομάδα του.

21' Δοκάρι η Λίβερπουλ μετά από ατομική προσπάθεια και σουτ του Μανέ. Κάνει τρομερή επέμβαση ο Κουρτουά που κρατάει το μηδέν για τη Ρεάλ.

Στο 43' ο Μπενζεμά σκόραρε αλλά το γκολ ακυρώθηκε, μέσω VAR, ως οφσάιντ σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση που χρειάστηκε να ελεγχεί περίπου πέντε λεπτά!


59' 1-0 η Ρεάλ Μαδρίτης με γκολ του Βινίσιους! Όλα άρχισαν απ' την εξαιρετική ενέργεια και την διαγώνια σέντρα του Βαλβέρδε στην πλάτη της άμυνας της Λίβερπουλ.

64' Στοπ του Κουρτουά στον Σαλάχ.

69' Απόκρουση του Κουρτουά σε προσπάθεια του Σαλάχ.

80' Ξανά ο Κουρτουά σταματάει τη Λίβερπουλ. Αυτή τη φορά τον Ζότα...

82' Νέα καταπληκτική απόκρουση του Κουρτουά και πάλι στον Σαλάχ.


Με 36λεπτη καθυστέρηση η σέντρα

Η σέντρα του τελικού μεταφέρθηκε αρχικά από τις 22.00 για τις 22.15 κι εν συνεχεία για τις 22.30 και τελικά τις 22.36 λόγω του ότι χιλιάδες φίλαθλοι έμειναν εκτός γηπέδου. Υπήρξε μεγάλη ένταση εκτός γηπέδου. Αρχικά μεταδόθηκε ότι οπαδοί της Λίβερπουλ προσπάθησαν να εισβάλουν στο γήπεδο με «ντου» χωρίς εισιτήριο! Η αστυνομία μάλιστα έκανε χρήση χημικών θυμίζοντας λίγο... Ελλάδα η ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, στη συνέχεια άρχισαν να υπάρχουν περισσότερες αναφορές για πρόβλημα στα ηλεκτρονικά συστήματα της UEFA για τον έλεγχο των εισιτηρίων γεγονός που προκάλεσε το γενικό χάος! Σύμφωνα με αξιωματούχο της UEFA που προσπαθούσε να ηρεμήσει το εξαγριωμένο πλήθος έξω από το γήπεδο, το μήνυμα της UEFA περί καθυστέρησης στη σέντρα λόγω αργοπορημένης προσέλευσης των φιλάθλων, ανακοινώθηκε για να μην υπάρξει αναστάτωση στους φιλάθλους εντός γηπέδου. 

Ο τελικός του Τσιμίκα

Ο Κώστας Τσιμίκας βρέθηκε στον πάγκο της Λίβερπουλ και έγινε ο 13ος Έλληνας που έδωσε παρών σε τελικό Champions League μετά την ενδεκάδα του Παναθηναϊκού το 1971 και τον Άκη Ζήκο της Μονακό. Έχασε όμως την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος που το κατακτά. Η απογοήτευσή του ήταν φανερή στο φινάλε.

Οι φίλοι της Λίβερπουλ τον έχουν στην καρδιά τους και δεν σταματούν να τραγουδούν γι' αυτόν (και) στο Παρίσι σε ρυθμούς Gimme! Gimme! Gimme! των Abba.

Κόλλησε στην κίνηση του πούλμαν

Το πούλμαν της Ρεάλ έφτασε χωρίς προβλήματα στο γήπεδο, όχι όμως και της Λίβερπουλ που κόλλησε στην κίνηση του Παρισιού!

Λίγο αργότερα όμως το κόκκινο πούλμαν έφτασε εν μέσω αποθέωσης στο γήπεδο...

Ρεαλ ΜαδρίτηςΛίβερπουλChampions Leagueτελικός Champions League