Αθλητισμός|30.05.2022 23:15

Μείζον ζήτημα το φιάσκο του τελικού Champions League σε UEFA, Γαλλία και Αγγλία - 2.700 οπαδοί της Λίβερπουλ με εισιτήριο έμειναν εκτός σταδίου και αποζημιώνονται!

Newsroom

Σε μείζον ζήτημα, ακόμη και με πολιτικές προεκτάσεις, έχει εξελιχθεί το φιάσκο που προέκυψε στον τελικό του Champions League στο Παρίσι μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Λίβερπουλ. Όσο κι αν αρχικά οι γαλλικές αρχές προσπάθησαν να επιρρίψουν όλη την ευθύνη στους «κακούς» οπαδούς της Λίβερπουλ, τα ρεπορτάζ του γαλλικού και κυρίως του βρετανικού Τύπου έφεραν στο προσκήνιο τα λάθη, τις παραλείψεις και τις αστοχίες που υπήρξαν στον σχεδιασμό της γαλλικής αστυνομίας ως προς τον έλεγχο και την είσοδο των οπαδών της αγγλικής ομάδας στο γήπεδο. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι περίπου 2.700 φίλοι των Κόκκινων οι οποίοι είχαν στα χέρια τους εισιτήριο, λόγω αυτής της κατάστασης δεν μπόρεσαν να δουν τον τελικό καθώς ουδέποτε μπήκαν στις εξέδρες του Σταντ ντε Φρανς.

Η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Αμελί Ουντεά-Καστερά, η οποία αρχικά σχολίασε ότι για το χάος που προκλήθηκε ευθύνεται κυρίως το γεγονός ότι υπήρχαν πολλοί Άγγλοι οπαδοί με πλαστά εισιτήρια αλλά και το ότι αρκετοί νεαροί προσπάθησαν να εισέλθουν στο γήπεδο με «ντου». Παράλληλα, όμως αποκάλυψε ότι η UEFA προτίθεται να αποζημιώσει τους 2.700 οπαδούς που έφτασαν μέχρι το Παρίσι έχοντας στην κατοχή τους εισιτήριο του τελικού αλλά έμειναν εκτός σταδίου.

Παράλληλα, η UEFA ανακοίνωσε την έναρξη μιας «ανεξάρτητης έρευνας» για το φιάσκο της 28ης Μαΐου στο Σταντ ντε Φρανς. Ως διοργανώτρια αρχή του τελικού η UEFA βρέθηκε στο στόχαστρο, κυρίως της αγγλικής πλευράς αλλά και του διεθνούς Τύπου για την καθυστέρηση στην έναρξη του αγώνα για 36 λεπτά αλλά και το χάος που προκλήθηκε περιμετρικά του γηπέδου. Κι αυτό διότι υπήρξε απόπειρα εισβολής από άτομα χωρίς εισιτήριο, μεταξύ των οποίων και αρκετών νεαρών, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν βίαια από την αστυνομία ή έπεσαν θύματα κλοπής. «Ήταν απολύτως φρικτό αυτό που συνέβη γύρω από το Σταντ ντε Φρανς το Σάββατο», δήλωσε στο κανάλι Sky News ο Βρετανός βουλευτής Ιαν Μπερν.

Ανεξάρτητη έρευνα

Το ανώτατο όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου  ότι εκκινεί «μια ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα γύρω από τον τελικό του Champions League», εστιάζοντας στα «χιλιάδες πλαστά εισιτήρια» που μπλόκαραν «τα τουρνικέ στις πλευρικές κερκίδες οι οποίες προορίζονταν για τη Λίβερπουλ». Η UEFA μάλιστα δεσμεύτηκε για να «εξετάσει τη λήψη αποφάσεων, τις ευθύνες και τη συμπεριφορά όλων των μερών που εμπλέκονται στον τελικό». Η έρευνα ανατέθηκε στον πρώην υπουργό Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της Πορτογαλίας Τιάγκο Μπραντάο Ροντρίγκες.

Την ίδια στιγμή, σε μείζονος σημασίας πολιτικό ζήτημα εξελίσσεται στη Γαλλία το «φιάσκο» της διοργάνωσης του τελικού στο Παρίσι. Τα περισσότερα γαλλικά μέσα ενημέρωσης επιρρίπτουν ευθύνες για την αποτυχία διαχείρισης του πλήθους των Άγγλων οπαδών στη γαλλική αστυνομία, η οποία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι πολλές χιλιάδες οπαδοί της Λίβερπουλ επιχείρησαν να μπουν στο γήπεδο με πλαστά εισιτήρια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τους συνωστισμούς, την πρόκληση επεισοδίων και την καθυστέρηση της έναρξης του τελικού κατά περίπου μισή ώρα.

«Βιομηχανία πλαστών εισιτηρίων»

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε στο Παρίσι ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν αφού εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «ένα μικρό μέρος των θεατών δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τον αγώνα», κατηγόρησε τους οπαδούς της Λίβερπουλ για τα επεισόδια. Επικαλούμενος στοιχεία της UEFA, είπε ότι «30.000 με 40.000 οπαδοί της αγγλικής ομάδας βρέθηκαν στο Σταντ ντε Φρανς είτε χωρίς εισιτήριο είτε με πλαστά εισιτήρια» και ότι το ίδιο είχε συμβεί το 2019 στη Μαδρίτη.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «μαζική, βιομηχανική και οργανωμένη απάτη πλαστών εισιτηρίων», που «προκάλεσε την καθυστέρηση στην έναρξη του αγώνα». Από την άλλη πλευρά ωστόσο πολλοί Άγγλοι φίλαθλοι αλλά και δημοσιογράφοι που κάλυπταν τον αγώνα κάνουν λόγο για ανοργανωσιά, ολιγάριθμες θύρες εισόδου στο στάδιο, ελλιπείς συγκοινωνίες και αδυναμία διαχείρισης του πλήθους, επιρρίπτοντας το μεγαλύτερο τμήμα της ευθύνης στις γαλλικές αρχές. Ο διεθνής Τύπος επικεντρώνει την κριτική του στο γεγονός ότι υπήρχε μόλις ένα στενό πέρασμα για περισσότερους από 20.000 οπαδούς στον πρώτο προέλεγχο της αστυνομίας έξω από το στάδιο, γεγονός που προκάλεσε τρομακτική καθυστέρηση, συνωστισμό και εκνευρισμό.

Βέλη από γαλλική αντιπολίτευση και Μπόρις Τζόνσον

Σφοδρή ήταν πάντως η επίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης Μακρόν καθώς διατυπώνουν αμφιβολίες ως προς την ικανότητα για να διοργανώσει τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε βαθιά απογοητευμένος από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι οπαδοί της Λίβερπουλ στον τελικό. Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ μίλησε για «ενοχλητικές και ανησυχητικές» εικόνες από τα επεισόδια έξω από το Σταντ ντε Φρανς. «Γνωρίζουμε ότι πολλοί φίλαθλοι της Λίβερπουλ ταξίδεψαν έγκαιρα στο Παρίσι και είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν. Καλούμε την UEFΑ να συνεργαστεί στενά με τις γαλλικές αρχές ώστε να διεξαχθεί πλήρης έρευνα και να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματά της» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.

UEFAΜπόρις Τζόνσοντελικός Champions LeagueChampions LeagueΓαλλίαΕμανουέλ ΜακρόνΠαρίσι