Αθλητισμός|01.06.2022 02:25

Μέγας Ναδάλ στο Roland Garros - Επικράτησε του Τζόκοβιτς έπειτα από 4 ώρες στο «ματς του αιώνα»!

Newsroom

Ο μυθικός Ράφα Ναδάλ έκανε επίδειξη δύναμης για ακόμα μια φορά στο χώμα και μάλιστα απέναντι στον σπουδαίο Νόβακ Τζόκοβιτς! Παρά τα 36 του χρόνια ο πολυνίκης σε τίτλους Grand Slam Ισπανός ήταν συγκλονιστικός και κυριάρχησε στην τιτανομαχία με τον Σέρβο, νούμερο 1 στον κόσμο, γεγονός που τον φέρνει πιο κοντά στον 14ο τίτλο στο... ολόδικό του Roland Garros και στον 22ο συνολικά στα Grand Slam.  Έπειτα από μια επική μάχη που διήρκησε 4 ώρες και 12 λεπτά ο Ναδάλ, νούμερο 5, επικράτησε 3-1 σετ (6-2, 4-6, 6-2, 7-6) και πήρε με πανηγυρικό τρόπο το εισιτήριο για τον ημιτελικό, όπου ήδη περιμένει ο Γερμανός Σάσα Ζβέρεφ, νούμερο 3, μετά την πολύ σημαντική νίκη που πέτυχε επί του 19χρονου Κάρλος Αλκαράθ.

Η αναμέτρηση του Ναδάλ με τον Τζόκοβιτς που χαρακτηρίστηκε ως το σπουδαιότερο παιχνίδι στην ιστορία του τένις δεδομένου ότι για πρώτη φορά τέθηκαν αντιμέτωποι δύο παίκτες που έχουν κερδίσει περισσότερα από 20 Grand Slam, έχουν πανηγυρίσει περισσότερες από 1.000 νίκες στο tour και έχουν στο παλμαρέ τους περισσότερες από 300 νίκες στα τέσσερα Grand Slam και τουλάχιστον 85 τίτλους ATP, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα μυθικό παιχνίδι. Tένις υψηλού επιπέδου, καταπληκτικά ράλι, μοναδικές εμπνεύσεις από δύο ιερά τέρατα του αθλήματος, που μαζί με τον Ρότζερ Φέντερερ αποτελούν την «αγία τριάδα» των κορτ.

Η πρώτη μάχη του Ναδάλ με τον Τζόκοβιτς έγινε το 2006 και 16 χρόνια αργότερα, οι δύο παίκτες, έχοντας πατήσει πια τα 36 και τα 35, αντιστοίχως, παραμένουν στην κορυφή κι όχι μόνο καθώς έχουν εξελιχθεί σε πραγματικούς θρύλους. Την ίδια ώρα που η ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη νέα γενιά (μεταξύ των οποίων και ο δικός μας Στέφανος Τσιτσιπάς) αγκομαχά για να τους εκθρονίσει. Η 59η μάχη του Ναδάλ με τον Τζόκοβιτς ανέδειξε για μεγάλο νικητή τον Ράφα, ο οποίος πανηγύρισε την 29η νίκη επί του Νόλε που έχει 30! Τόσο ισορροπημένο ζευγάρι... Ωστόσο, στο αγαπημένο του Roland Garros ο Ισπανός έχει προβάδισμα καθώς προηγείται πλέον με 8-2, ενώ έχει τον πρώτο λόγο και στα μεταξύ τους ματς που έχουν γίνει σε Grand Slam έχοντας 11 νίκες σε 18 παιχνίδια. Και τούτο το βράδυ ήταν ανώτερος στο χώμα, επικράτησε δίκαια του Τζόκοβιτς και πλέον απέχει δύο αγώνες απ' το να γράψει άλλη μια χρυσή σελίδα στο τένις. 

Η εξέλιξη της τιτανομαχίας

Ο Ναδάλ μπήκε στο κορτ με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, πιο ξεκάθαρο πλάνο κι ενδεχομένως λιγότερη πίεση. Κι αμέσως κατάφερε να αιφνιδιάσει τον αντίπαλό του κάνοντας μπρέικ στο πρώτο γκέιμ (1-0) βάζοντας εξαρχής πίεση στον Τζόκοβιτς. Ο Ισπανός κράτησε το σερβίς του με επιτυχία και πέτυχε ακόμα ένα πολύτιμο μπρέικ για το 4-1 που του έδωσε ξεκάθαρο προβάδισμα φτάνοντας εν τέλει στο 6-2 με σχετική άνεση έπειτα από 52 λεπτά.

Το δεύτερο σετ άρχισε με τον Τζόκοβιτς να σερβίρει αλλά τον Ναδάλ να του ασκεί τρομερή πίεση. Ο Ισπανός έφτασε έξι φορές στο μπρέικ πόιντ, ο Σέρβος αμύνθηκε αποτελεσματικά σε όλες αλλά την έβδομη δεν άντεξε κι ο Ναδάλ άρχισε το σετ και πάλι με μπρέικ! Πέτυχε το 2-0 αμέσως μετά και πανηγύρισε ακόμη ένα μπρέικ για το 3-0 επιβεβαιώνοντας την ολοκληρωτική κυριαρχία του στο κορτ μέχρι εκείνο το σημείο. Ο σπουδαίος Σέρβος δεν τα παράτησε όμως κι απάντησε με το πρώτο μπρέικ του στο παιχνίδι για το 3-1, μείωσε σε 3-2, έκανε κι άλλο μπρέικ για το 3-3 και με ένα τέταρτο σερί κερδισμένο γκέιμ, έφτασε στο 4-3 και λίγο αργότερα στο 5-4. Ακολούθησε νέο μπρέικ, το τρίτο του στο σετ, επικρατώντας τελικά με 6-4 έπειτα από 88 λεπτά!

Έχοντας παίξει... μόλις δύο σετ, οι δυο σούπερ σταρ του τένις συμπλήρωναν 2 ώρες και 20 λεπτά στο γήπεδο κι ενώ το ρολόι έδειχνε 11.20 το βράδυ στο Παρίσι! Σαν σε επανάληψη των πρώτων δύο σετ, ο Ναδάλ άρχισε και πάλι με μπρέικ στο σερβίς του Τζόκοβιτς (1-0) και συνέχισε με ένα δεύτερο καθοριστικό μπρέικ στο πέμπτο γκέιμ που τον έφερε στο 4-1 προτού τελειώσει το σετ με 6-2 μετά από 41 λεπτά. Μεσάνυχτα στο Παρίσι, το σκορ στο 2-1 σετ και ήδη από ώρα είχαν εμφανιστεί και οι κουβέρτες στις εξέδρες προκειμένου οι θεατές να προφυλαχτούν απ' την βραδινή ψύχρα!

Ο Τζόκοβιτς ψάχνοντας πάση θυσία την επικράτηση στο τέταρτο σετ για να παραμείνει στο ματς, άρχισε ιδανικά με μπρέικ στον Ναδάλ φτάνοντας σε ένα 3-0. Όμως ο Ισπανός άρχισε να βγάζει αντίδραση. Ο Τζόκοβιτς έφτασε μέχρι το 5-2 κι είχε την ευκαιρία για να τελειώσει το σετ αλλά ο Ναδάλ έκανε το πολυπόθητο μπρέικ στο 5-4, πήρε το χέρι του ισοφαρίζοντας σε 5-5 κι εν τέλει έστειλε το σετ στο τάι μπρέικ. Εκεί όμως ο Ράφα ήταν πολύ πιο ψύχραιμος και παίζοντας με καθαρό μυαλό, πήρε σημαντικό προβάδισμα με 3-0 και 6-1 του Νόλε, που όσο κι αν προσπάθησε δεν μπόρεσε να σώσει το σετ και το ματς. Ο Ναδάλ επικράτησε 7-4 στο τάι μπρέικ σε ένα σετ που κράτησε 1 ώρα και 11 λεπτά... 

Roland GarrosΤένιςΝόβακ ΤζόκοβιτςΡάφαελ Ναδάλ