Αθλητισμός|02.06.2022 23:00

Roland Garros: Η 18χρονη Κόκο Γκοφ για πρώτη φορά σε τελικό Grand Slam απέναντι στην αλύγιστη Ίγκα Σβιόντεκ των 34 σερί νικών

Newsroom

Η μικρή και θαυματουργή Κόρι Κόκο Γκοφ έκανε το θαύμα της, έγραψε ιστορία κι έφτασε στον τελικό του Roland Garros, όπου θα αντιμετωπίσει το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, τη φοβερή, τρομερή και ανίκητη Ίγκα Σβιόντεκ

H Κόκο Γκοφ έβαλε φρένο στην ονειρεμένη πορεία της Μαρτίνα Τρέβιζαν. Ήταν εξαιρετική για ακόμα μια φορά η 18χρονη Αμερικανίδα, νο. 23 στον κόσμο, άφησε εκτός την 28χρονη Ιταλίδα (νο.59) με 2-0 σετ (6-3, 6-1) σε σχεδόν μιάμιση ώρα και έκλεισε μεγάλο ραντεβού με την Πολωνή στο ματς τίτλου του Σαββάτου (4/6).

Η Γκοφ, που φτάνει στον πρώτο τελικό Grand Slam στην καριέρα της, έγινε η νεαρότερη τενίστρια που βρίσκεται σε τελικό του Roland Garros μετά την Κιμ Κλάιστερς το 2001 και επίσης η νεαρότερη τενίστρια που παίζει σε τελικό Grand Slam μετά τη Μαρία Σαράποβα, η οποία κατέκτησε το 2004 το τρόπαιο στο Wimbledon. Ανεξάρτητα πάντως απ' την έκβαση του τίτλου, το βέβαιο είναι πως η Γκοφ πλησιάζει το Top-10 καθώς τις επόμενες ημέρες θα κάνει ρεκόρ καριέρας ανεβαίνοντας στο νούμερο 13.

Το ηχηρό μήνυμα της Κόκο

Πέρα από εξαιρετική τενίστρια όμως η Κόκο Γκοφ είχε δείξει από μικρή ότι είναι ένα κορίτσι με κοινωνικές ανησυχίες και με διάθεση για να «παλέψει» με τον δικό της τρόπο για να έναν καλύτερο κόσμο. Όταν, λοιπόν, ολοκλήρωσε την προσπάθειά της στα ημιτελικά, η νεαρή τενίστρια έστειλε το μήνυμά της γράφοντας στον φακό της κάμερας: «Ειρήνη. Σταματήστε την ένοπλη βία».

«Δεν ήξερα τι θα έγραφα, ακόμα και όταν πλησίαζα την κάμερα και τότε ένιωσα ότι ήταν η στιγμή να το γράψω», είπε αργότερα στη συνέντευξη τύπου η 18χρονη τενίστρια. «Ξύπνησα το πρωί και έμαθα ότι είχαν γίνει κι άλλοι πυροβολισμοί και νομίζω ότι απλά είναι τρελό. Ξέρω ότι πλέον υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά είναι θέμα, τουλάχιστον στο κεφάλι μου, για πολύ καιρό και πρέπει να γίνουν αλλαγές. Τώρα που είμαι 18 προσπαθώ να εκπαιδεύσω τον εαυτό μου γύρω από συγκεκριμένα θέματα, διότι έχω δικαίωμα ψήφου τώρα και θέλω να τη χρησιμοποιήσω σωστά».

Φαίνεται, βέβαια, ότι και το περιβάλλον της είναι στο ίδιο... μήκος κύματος: «Η ομάδα μου και οι γονείς μου θα με ενθάρρυναν να το γράψω. Από τότε που ήμουν πιο μικρή ο μπαμπάς μου έλεγε ότι θα μπορούσα να αλλάξω τον κόσμο με τη ρακέτα μου και δεν εννοούσε παίζοντας τένις. Το πρώτο πράγμα που μου είπε ο μπαμπάς μου όταν βγήκα από το court είναι ότι είναι περήφανος για μένα και ότι του άρεσε πολύ αυτό που έγραψα στην κάμερα. Οι γονείς μου με στηρίζουν για θέματα σαν αυτό».

Και πρόσθεσε: «Νιώθω ότι πολλές φορές μας βάζουν σε ένα κουτί όταν ο κόσμος λέει ότι αθλητισμός και η πολιτική δεν πάνε μαζί. Κι εγώ λέω ναι, αλλά είμαι άνθρωπος πρώτα από όλα. Και δεν θα θεωρούσα καν πολιτική την ένοπλη βία, είναι ζωή και όχι πολιτική. Είμαι άνθρωπος και εννοείται ότι θα ενδιαφερθώ για αυτά τα θέματα και θα μιλήσω. Δεν θα είμαι αθλήτρια για πάντα. Θα αποσυρθώ και θα είμαι ακόμα άνθρωπος. Ο αθλητισμός σού δίνει την πλατφόρμα για να φτάσει το μήνυμα σε περισσότερους ανθρώπους».

Από την άλλη πλευρά βέβαια, η Ίγκα Σβιόντεκ συνεχίζει ακάθεκτη. Καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες την Ντάρια Κασάτκινα και πέρασε στον τελικό του Roland Garros για δεύτερη φορά στην καριέρα της. Η 21χρονη Πολωνή χρειάστηκε μόλις 64 λεπτά για να ξεπεράσει το εμπόδιο της 25χρονης Ρωσίδας (Νο.20) με 2-0 σετ (6-2, 6-1). Μάλιστα έφτασε τις 34 σερί νίκες ισοφαρίζοντας τη Σερένα Γουίλιαμς απ' το 2013 και πλέονο κυνηγά μια απ' τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών που κατέχει απ' το 2000 η Βένους Γουίλιαμς με 35 νίκες. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση στο γυναικείο τένις τα τελευταία 20 χρόνια. Απέχει πολύ ωστόσο απ' το μυθικό ρεκόρ της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα των 74 σερί νικών το 1984!

Η Σβιόντεκ απέδειξε γι' ακόμα έναν (σημαντικότατο) αγώνα πως δεν έχει αντίπαλο στα κορτ τη φετινή σεζόν, καθώς η, προερχόμενη από εξαιρετική χωμάτινη σεζόν, Κασάτκινα φάνταζε υψηλό εμπόδιο στα χαρτιά, όμως στην πράξη αποδείχτηκε απλά... ορεκτικό για την ανίκητη Πολωνή. Με την επικράτησή της το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης έφτασε τις 34 σερί νίκες και «έπιασε» την Σερένα Γουίλιαμς στο δεύτερο μεγαλύτερο γυναικείο σερί από το 2000 κι έπειτα.

Roland GarrosΤένιςΙγκα ΣβιόντεκΚόρι Κοκό Γκοφ