Αθλητισμός|05.06.2022 21:00

Η Ουαλία λύγισε τη συγκινητική Ουκρανία και έφυγε για Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά από 64 χρόνια - Δάκρυσαν οι Ουκρανοί παίκτες

Newsroom

Η Ουαλία έγραψε ιστορία καθώς νίκησε 1-0 στο μπαράζ τη συγκινητική Ουκρανία και επέστρεψε σε τελική φάση Μουντιάλ για πρώτη φορά έπειτα από 64 χρόνια. Oι Ουαλοί έπαιξαν για τελευταία φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1958, οπότε ο Πελέ κατακτούσε το πρώτο απ' τα τρία Μουντιάλ που κατέκτησε. H χρυσή εποχή της ουαλικής εθνικής ομάδας συνεχίζεται μετά τις δύο σερί παρουσίες στα Euro 2016 και 2021, η πρώτη εκ των οποίων ήταν απόλυτα επιτυχημένη φτάνοντας μέχρι και τους ημιτελικούς.

Χάρη σε φάουλ του ηγέτη της ομάδας Γκάρεθ Μπέιλ που κόντραρε στον άτυχο Γιαρμολένκο και πήγε στα δίχτυα στο 34’, η Ουαλία επικράτησε 1-0 και είναι η ομάδα που κλείδωσε την παρουσία της στον Β' Όμιλο του Μουντιάλ του Κατάρ μαζί με τις Αγγλία, ΗΠΑ και Ιράν. Και το όνειρο συνεχίζεται σε έναν όμιλο, όπου είναι απόλυτα εφικτή η πρόκριση. 

Η Ουκρανία ήταν συγκινητική και έδωσε τα πάντα μέσα στο γήπεδο, έχασε ευκαιρίες αλλά δεν βρήκε το γκολ που έψαχνε. Ζήτησε πέναλτι για ανατροπή του Γιαρμολένκο από μαρκάρισμα του Αλεν, όμως ο διαιτητής Ματέου Λαόθ (ο ρέφερι του ελληνικού τελικού Κυπέλλου) δεν ειδοποιήθηκε από το VAR. Οι Ουκρανοί που πίεσαν για να σκοράρουν έχασαν τη μεγαλύτερη φάση τους στο φινάλε με τον Ντόβμπικ να εκτελεί με το κεφάλι αλλά τον Χένεσι να αποκρούει εντυπωσιακά σώζοντας για τέταρτη φορά την ομάδα του.

Συγκλονιστικές στιγμές στο φινάλε

Στο φινάλε του ματς οι στιγμές ήταν συγκινητικές. Την ώρα που οι Ουαλοί πανηγύριζαν μια ιστορική πρόκριση, οι παίκτες της Εθνικής Ουκρανίας ήταν δακρυσμένοι μπροστά στους περίπου 1000 Ουκρανούς φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο, μεταξύ των οποίων μάλιστα υπήρχαν και πρόσφυγες από τη ρωσική εισβολή, καλεσμένοι από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ουαλίας.

Παίκτες και οπαδοί με δάκρυα στα μάτια φανέρωσαν πόσο πολύ ήθελαν να πανηγυρίσουν την πρόκριση. Το βάρος των παικτών της Ουκρανίας ήταν μεγάλο καθώς έπαιζαν για κάτι περισσότερο από μια νίκη και μια πρόκριση. Έπαιζαν για έναν ολόκληρο λαό που δοκιμάζεται σκληρά λόγω του πολέμου.

Την ώρα που οι Ουκρανοί παίκτες έκλαιγαν μπροστά στους συμπατριώτες τους, το υπόλοιπο γήπεδο τους χάρισε ένα θερμό χειροκρότημα...

Μπέιλ: «Ο τελευταίος στόχος της καριέρας μου»

Μπορεί στη Ρεάλ Μαδρίτης την τελευταία διετία να ήταν... παρατηρητής αλλά στην Ουαλία ο Γκάρεθ Μπέιλ ήταν και παραμένει αρχηγός. Έπαιξε με ψυχή, αν και τραυματίας, για τον τελευταίο στόχο της καριέρας του, δηλώνοντας μάλιστα ότι ίσως τελικά αναβάλει για λίγο την απόφασή του για να αποσυρθεί απ' το ποδόσφαιρο στα 32 του.

«Σημαίνει τα πάντα αυτό το αποτέλεσμα και για όλο το κοινό. Είναι κάτι που ονειρευόμασταν σε όλη την καριέρα μας και το ότι το πετύχαμε είναι πολύ ξεχωριστό. Είναι το πιο σπουδαίο αποτέλεσμα στην ιστορία του ουαλικού ποδοσφαίρου. Είμαστε όλοι εκστασιασμένοι. Δουλεύαμε γι' αυτό από τη στιγμή που αρχίσαμε. Είναι για τους υπέροχους φιλάθλους μας. Δεν μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα» δήλωσε ο 32χρονος εξτρέμ και πρόσθεσε: «Προτεραιότητά μου ήταν να προσπαθήσουμε να πάμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο φέτος. Αυτός ήταν ο τελευταίος στόχος που ήθελα να πετύχω στην καριέρα μου. Δεν έχω κάνει πολλά τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας ενός σπασμού στην πλάτη και έκανα απλά ό,τι μπορούσα. Έδωσα τα πάντα στο γήπεδο. Έτρεχα χωρίς βενζίνη».

Ερωτηθείς αν θα αναβάλει τα πλάνα του για απόσυρση, απάντησε γελώντας: «Ίσως για λίγο...».

ΟυκρανίαΠαγκόσμιο κύπελλοΜουντιάλ 2022Εθνική Ουκρανίαςπροκριματικά ΜουντιάλΜουντιάλΕθνική ΟυαλίαςΓκάρεθ Μπέιλ