Αθλητισμός|12.02.2019 08:41

Τσούμπα Άκπομ: Από παίκτης εξέδρας, μέγας πρωταγωνιστής

Αντώνης Τσακαλέας

Αλλωστε, το µέχρι τώρα αγωνιστικό δείγµα γραφής του είναι κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρο. Ο Αγγλος επιθετικός έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην αναµέτρηση µε τον Ολυµπιακό, έχοντας «γράψει» ένα γκολ και µία ασίστ στο ενεργητικό του. Οι επιδόσεις του στο πρωτάθληµα µπορούν να συγκριθούν µε αυτές του Σέρβου επιθετικού στο αντίστοιχο ξεκίνηµά του µε την ασπρόµαυρη φανέλα.

Τσούµπα Ακποµ και Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς µέτρησαν 8 συµµετοχές σε γκολ στις 12 πρώτες τους εµφανίσεις στο πρωτάθληµα, µε τη διαφορά τους να καταγράφεται στη «µείξη» γκολ και ασίστ. Ο Πρίγιοβιτς στα πρώτα του 12 παιχνίδια πρωταθλήµατος είχε 7 γκολ και 1 ασίστ, ενώ ο Ακποµ µετράει 5 γκολ και 3 ασίστ. Και, σε αντίθεση µε ό,τι συµβαίνει τις περισσότερες φορές, σε αυτήν την περίπτωση οι συγκεκριµένοι αριθµοί λένε την αλήθεια αναφορικά µε τον διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού που έχει ο Ακποµ από τον Πρίγιοβιτς. Μέσα στο 2019, από τότε δηλαδή που ο Σέρβος επιθετικός έγινε κάτοικος Τζέντα, ο Ακποµ µετρά 3 γκολ και 3 ασίστ, βάζοντας µε αυτόν τον τρόπο «πλάτη» στην κάλυψη ενός κενού που στο τέλος της σεζόν κάποιοι ίσως και να φτάσουν στο συµπέρασµα πως δηµιουργήθηκε για καλό του «∆ικεφάλου του Βορρά». Οι ασίστ του Ακποµ αποτελούν την «κορωνίδα» της αλλαγής πλεύσης του ΠΑΟΚ στον τρόπο µε τον οποίο επιτίθεται, µε τους αριθµούς να δείχνουν πως οι «ασπρόµαυροι» έχουν πατήσει γκάζι. Από τις µέχρι τώρα 20 αγωνιστικές, στις 13 στις οποίες αγωνίστηκε ο Πρίγιοβιτς ο ΠΑΟΚ µετρούσε ένα γκολ ανά 55 αγωνιστικά λεπτά. Στις 7 χωρίς τον Σέρβο επιθετικό, ο «∆ικέφαλος του Βορρά» µετράει ένα γκολ ανά 33 αγωνιστικά λεπτά.

Μια σκληρή τιµωρία

Την Κυριακή συµπληρώθηκαν 25 αναµετρήσεις πρωταθλήµατος από τότε που ο Ιβάν Σαββίδης παραµένει εκτός γηπέδων, µετά την τιµωρία που του επιβλήθηκε από τα γεγονότα του περασµένου Μαρτίου, στην αναµέτρηση µε την ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ έχει νικήσει στο 92% των µονοµαχιών, µετρώντας ένα εντυπωσιακό 23-2-0, µε τον πρόεδρο και µεγαλοµέτοχο του «∆ικεφάλου του Βορρά» να παρακολουθεί από την τηλεόραση όλους τους αγώνες. Η τιµωρία που επιβλήθηκε πριν από 10 µήνες µοιάζει παιχνίδι µε το παιχνίδι ολοένα και πιο «σκληρή», µε τον Ιβάν Σαββίδη να φτάνει µέχρι την είσοδο των αποδυτηρίων για να χαιρετήσει τους ποδοσφαιριστές και να φεύγει.

Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ σε χθεσινή του ανακοίνωση, µε φόντο το φινάλε της σεζόν, σηµείωσε: «Ηταν µια πολύ όµορφη βραδιά αυτή της Κυριακής για την οικογένειά µας! Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον προπονητή και τους παίκτες για όσα παρουσίασαν στο γήπεδο, τον κόσµο για την υποδειγµατική του στήριξη από τις κερκίδες, τη διοίκηση και τους υπαλλήλους για την οργάνωση και τη διεξαγωγή ενός απαιτητικού αγώνα. Είµαι ευγνώµων και περήφανος για όλους. Αντιλαµβάνοµαι τη χαρά και την ανυποµονησία όλων για την κατάκτηση του τίτλου, όµως αυτό δεν έχει ακόµη επιτευχθεί. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να διατηρήσουµε την ψυχραιµία και τη διαύγειά µας, ώστε να µην αφήσουµε τίποτα να µας παρασύρει µακριά από το όνειρο! Στους αγώνες που αποµένουν πρέπει να διαφυλάξουµε όσα µε κόπο έχουµε χτίσει! Οφείλουµε να γίνουµε το λαµπρό παράδειγµα για το πώς οι µεγάλες οµάδες βαδίζουν µέσα από µεγάλες νίκες στον τελικό τους στόχο µε ωριµότητα, αυτοπεποίθηση, ενότητα και επιµονή!».

Κάτι αλλάζει µε Βαρέλα

Οι δύο διαδοχικές ηγετικές εµφανίσεις του Φερνάντο Βαρέλα στις αναµετρήσεις του ΠΑΟΚ µε ΑΕΚ και Ολυµπιακό έχουν σπάσει τον πάγο που δηµιουργήθηκε ανάµεσα στις δύο πλευρές στις αρχές του χρόνου, όταν και η απόσταση που καταγράφηκε στις τότε συζητήσεις για την ανανέωση του συµβολαίου ήταν µεγάλη και «αγεφύρωτη», καθώς καµία από τις πλευρές δεν έδειχνε διάθεση να κάνει ένα « βήµα καλής θέλησης». Ο Ιβάν Σαββίδης έχει αποφασίσει να καλέσει τον Φερνάντο Βαρέλα σε έναν νέο γύρο συζητήσεων, µε τον Αφρικανό να είναι θετικός και τις πιθανότητες παραµονής του να αυξάνονται 

Φερνάντο ΒαρέλαΠΑΟΚΤσούμπα Ακπόμ