Αθλητισμός|14.06.2022 08:10

Akeem Omolade: Τραγικό τέλος είχε ο ποδοσφαιριστής σύμβολο κατά του ρατσισμού στην Ιταλία

Newsroom

Η ποδοσφαιρική κοινότητα της Ιταλίας είναι σοκαρισμένη απ' τον τραγικό θάνατο του Ακίμ Ομολάντε - Akeem Omolade. Ο 39χρονος Νιγηριανός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, ο οποίος υπήρξε σύμβολο κατά του ρατσισμού στη χώρα, άφησε την τελευταία του πνοή στο Παλέρμο μέσα σε ένα αυτοκίνητό κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές πάντως δεν υπάρχουν σημάδια βίας και ο θάνατος εκτιμάται ότι προέρχεται από παθολογικά αίτια.

Όπως αναφέρει η Palermo Today, ο Ομολάντε, πατέρας μιας ανήλικης κόρης, ξεψύχησε το πρωί της Δευτέρας (13/6) μέσα σε ένα Peugeot στo κέντρο του Παλέρμο. Το σώμα του δεν έφερε εξωτερικά τραύματα: επομένως σε πρώτη φάση αποκλείστηκε ο βίαιος θάνατος. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε έντονους πόνους στα πόδια και βρισκόταν υπό την παρακολούθηση γιατρών δίχως όμως να ξεπεράσει το πρόβλημα. Το πρωί της Δευτέρας επρόκειτο να υποβληθεί σε εξετάσεις σε πολυκλινική της πόλης. Επειδή δεν μπορούσε να περπατήσει, ένας φίλος ανέλαβε να τον μεταφέρει με το αυτοκίνητό του. Ωστόσο, στη διάρκεια της διαδρομής ένιωσε έντονη αδιαθεσία και πέθανε ακαριαία καθώς όταν έφτασε η ιατρική βοήθεια ήταν πια αργά. Οι αρμόδιες αρχές έχουν αναλάβει την υπόθεση προκειμένου να διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια του θανάτου.

Σύμβολο κατά του ρατσισμού

Ο Ομολάντε, ο οποίος μέχρι πρόσφατα αγωνιζόταν με την άσημη Αλτοφόντε στα τοπικά πρωταθλήματα της Σικελίας, ενώ παράλληλα εκτελούσε και χρέη μεταφραστή στα δικαστήρια σε υποθέσεις μεταναστών και προσφύγων, το 2003 έφτασε μέχρι τη Serie A με την Τορίνο. Τον Νοέμβριο του 2001, σε ηλικία 18 ετών, το όνομά του έγινε γνωστό σ' ολόκληρη την Ιταλία αλλά και εκτός συνόρων καθώς άθελά του έγινε σύμβολο στη μάχη κατά του ρατσισμού στα ιταλικά γήπεδα και όχι μόνο.

Ήταν η εποχή που αποκτήθηκε απ' την Τρεβίζο. Μόλις λίγους μήνες αφότου είχε φτάσει στην Ιταλία απ' τη Νιγηρία αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Στο ντεμπούτο του απέναντι στην Τερνάνα για το πρωτάθλημα της Serie B, περίπου τριάντα ακροδεξιοί ultras της Τρεβίζο με παρελθόν σε ρατσιστικές συμπεριφορές, διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς τη διοίκηση και απέσυραν τα πανό τους απ' το γήπεδο ζητώντας επιτακτικά την απομάκρυνσή του απ' την ομάδα επειδή δεν τους άρεσε το χρώμα του. Την επόμενη φορά που η Τρεβίζο βγήκε στο γήπεδο γράφτηκε ιστορία...

Λίγο προτού αρχίσει η αναμέτρηση με την Τζένοα, οι ποδοσφαιριστές, ο προπονητής και όλα τα μέλη της αποστολής της Τρεβίζο, ξεπρόβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο με τα πρόσωπά τους βαμμένα μαύρα σε μια συγκλονιστική ενέργεια στήριξης και αλληλεγγύης προς τον συμπαίκτη και συνάνθρώπο τους. Τα πλάνα έκαναν τον γύρο του κόσμου κι ήταν μια απ' τις πρώτες πολύ δυνατές αντιδράσεις της κοινωνίας του ποδοσφαίρου απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού.

Μάλιστα στη διάρκεια του αγώνα ο Ομολάντε χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή και σκόραρε για την ομάδα του εν μέσω αποθέωσης απ' τους συμπαίκτες του και φυσικά τους υγιείς φιλάθλους της Τρεβίζο. Λίγους μήνες αργότερα η UEFA απένειμε στον νεαρό Νιγηριανό και στην Τρεβίζο το βραβείο Fair Play.

Ξαφνικά έγινε πασίγνωστος και πήρε μεταγραφή για την Τορίνο με την οποία αγωνίστηκε στη Serie A. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν εξίσου λαμπερή καθώς οι τραυματισμοί που είχε του στέρησαν την ευκαιρία για να παραμείνει σε υψηλό ποδοσφαιρικό επίπεδο. Έγινε γυρολόγος παίζοντας σε μικρότερες ομάδες και κατηγορίες μέχρι τα 38 του χρόνια.

Δυστυχώς το τέλος του ήταν τραγικό, θλιβερό και άδοξο. Ωστόσο το όνομά του θα θυμίζει πάντοτε τον αγώνα κατά του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο...

ρατσισμόςSerie Aρατσισμός αθλητισμόςΤορίνο