Αθλητισμός|21.06.2022 15:23

Νέα Τούμπα: Υπογράφηκε η σύμβαση για τη νέα Τούμπα - Παρουσιάστηκαν οι εταιρείες κατασκευής του έργου

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Το πρώτο βήμα για την υπερσύγχρονη νέα Τούμπα, το όνειρο εκατομμυρίων ΠΑΟΚτσήδων σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι γεγονός. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ υπέγραψε τη σύμβαση με τις εταιρείες -την εταιρεία μελετητών SALFO και την εταιρεία αρχιτεκτόνων Populus-, που θα αναλάβουν το έργο κατασκευής του νέου γηπέδου, με ορίζοντα υλοποίησης το 2026, όταν θα συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της ομάδας και με στόχο η νέα Τούμπα να είναι αντάξια της ιστορίας του ΠΑΟΚ και των προσδοκιών των φιλάθλων του.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την ανακοίνωση της υπογραφείσας σύμβασης και την παρουσίαση των εταιρειών, ο υπεύθυνος Τεχνικών Έργων του ομίλου Dimera Group, Δημήτρης Μουτσάκης, προς τις εταιρείες δόθηκαν τρεις κατευθυντήριες γραμμές για το νέο γήπεδο. «Να είναι σύμφωνο με όλες τις προδιαγραφές που θέτουν η UEFA και η FIFA κυρίως για την ασφάλεια των θεατών, στο νέο γήπεδο να μεταφερθεί η ψυχή, η ενέργεια και η ατμόσφαιρα του υφιστάμενου γηπέδου και να υπάρχει εμπορική αξιοποίηση του χώρου για 365 ημέρες το χρόνο. Στον περιβάλλοντα χώρο θέλουμε να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και αθλοπαιδιών για όλο τον κόσμο, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη αίγλη στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Μουτσάκης.

Για ιστορική ημέρα για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος «πάντοτε ήταν έτοιμος να εξυπηρετήσει αυτό μεγάλο project», έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος και σύμβουλος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Μάκης Γκαγκάτσης, ανέφερε ότι έγινε το πρώτο βήμα για την κατασκευή της νέας Τούμπας και αυτή η μέρα θα μνημονεύεται. «Χωρίς τον ηγέτη του ΠΑΟΚ, τον Ιβάν Σαββίδη, δε θα είμασταν σήμερα εδώ. Η επιμονή του, το όραμά, του η δύναμή του μας οδήγησαν εδώ. Ήταν κάτι που το υποσχέθηκε από την πρώτη στιγμή. Το πρώτο βήμα έγινε, αλλά έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Μας περιμένει Γολγοθάς. Είναι σήμερα μία ιστορική ημέρα, όμως, η ιστορικότερη θα είναι, όταν θα μπούμε στο νέο γήπεδο και θα φωνάξουμε την ιαχή ΠΑΟΚ», τόνισε ο κ. Γκαγκάτσης.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τον κ. Μουτσάκη, αρκετούς μήνες κράτησε ο διαγωνισμός για την επιλογή των εταιρειών που θα κατασκευάσουν το γήπεδο. «Η οικογένεια του ΠΑΟΚ, όλος ο κόσμος του, νιώθει χαρούμενος, διότι τώρα έχουμε ένα ισχυρό σχήμα μελετητών. Στις 20 Ιουνίου έγινε το πρώτο βήμα για την έναρξη των εργασιών», σημείωσε ο κ. Μουτσάκης.

Κατά τον ίδιο, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου ο ΠΑΟΚ θα λάβει τρεις προτάσεις προμελετών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία, για την κατασκευή του γηπέδου και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Όπως είπε, για την επιλογή της καταλληλότερης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ληφθεί η γνώμη και των φιλάθλων του ΠΑΟΚ.

«Από τις τρεις προτάσεις θα επιλέξουμε αυτήν που μας ενδιαφέρει περισσότερο. Θα ακολουθήσει περίοδος ωρίμανσης του concept 3-4 μηνών και στη συνέχεια θα βγουν τα τεύχη δημοπράτησης για το περιβάλλοντα χώρο και θα σταλούν στο Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, το καλοκαίρι του 2023 αναμένουμε να εκδοθεί η οικοδομική άδεια», ανάφερε ο κ. Μουτσάκης. Αναφορικά με το κόστος του έργου, υποστήριξε ότι θα εξαρτηθεί από τις μελέτες.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Σταδίου της Τούμπας, Γιάννης Δημογιάννης, ανέφερε ότι η σκέψη για το νέο γήπεδο γεννήθηκε πριν από πέντε χρόνια. Αρχικά εξετάστηκαν όλοι οι πιθανοί χώροι για την κατασκευή του νέου γηπέδου, ωστόσο, με παρέμβαση του κ. Σαββίδη αποφασίστηκε τελικά να κατασκευαστεί στην Τούμπα.

«Στη συνέχεια εξασφαλίστηκε περαιτέρω έκταση από το ΥΕΘΑ και ετοιμάστηκε ένας πλήρης φάκελος ειδικού πολεοδομικού σχεδίου, που πέρασε από πολλές υπηρεσίες. Πλέον έχουμε ένα ακλόνητο προεδρικό διάταγμα για το νέο γήπεδο. Πρέπει να ληφθούν και άλλες αποφάσεις, όπως πού θα αγωνίζεται η ομάδα, όταν θα κατασκευάζεται το γήπεδο, πού θα στεγαστεί ο ΑΣ, αλλά και η επέκταση του προπονητικού κέντρου. Όλα τα προχωράμε. Πρέπει να υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης για τον πέριξ του γηπέδου χώρο και με το Υπουργείο Πολιτισμού για τυχόν αρχαία ευρήματα. Έχουμε εποικοδομητική συνεργασία μέχρι τώρα με το Δήμο, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση και συνεχίζουμε. Τους έχουμε αρωγούς, αλλά πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία. Πιστεύω ότι το 2026 είναι ρεαλιστικός στόχος για το νέο γήπεδο», τόνισε ο κ. Δημογιάννης.

Αναφορικά με τη χωρητικότητα της νέας Τούμπας, ο κ. Δημογιάννης ανέφερε ότι θα εξαρτηθεί από το σχεδιασμό του έργου. «Ίσως θα είναι 35.000 θέσεων, ωστόσο, το προεδρικό διάταγμα δίνει τη δυνατότητα και για μεγαλύτερο. Θα εξασφαλίσουμε τη μέγιστη και βέλτιστη χωρητικότητα», είπε ο κ. Δημογιάννης.

Τελευταία χρονιά στην Τούμπα – καμία συνεργασία με Αυγενάκη

Σύμφωνα με τον κ. Γκαγκάτση, η φετινή ποδοσφαιρική περίοδος θα είναι η τελευταία που θα παίξει ο ΠΑΟΚ στην υφιστάμενη Τούμπα, πριν γκρεμιστεί το γήπεδο. Σε ό,τι αφορά το πού θα αγωνίζεται η ομάδα κατά το διάστημα εκτέλεσης των εργασιών, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ τόνισε ότι «η σημερινή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε, πού θα παίζει η ομάδα στο ενδιάμεσο διάστημα. Όλοι ξέρουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί».

Σε ερώτηση του ethnos.gr για το αν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τον Λευτέρη Αυγενάκη, προκειμένου να χρησιμοποιήσει η ομάδα ως έδρα το Καυταντζόγλειο, ο κ. Γκαγκάτσης υπογράμμισε «με τον κ. Αυγενάκη δε συζητάμε κανένα ζήτημα και το ίδιο θα κάνουμε, όσο παραμένει υπουργός».  

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών

«Ιδιαίτερα συγκινημένος και περήφανος» για τη συμφωνία δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Salfo, Γιάννης Φωτεινός, σημειώνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή που περπάτησα στην Τούμπα, πριν από 3-4 χρόνια, αν και δεν είμαι ΠΑΟΚτσής, αισθάνθηκα ανατριχίλα. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα».

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι η Salfo είναι εταιρεία συμβούλων μηχανικών, ιδρύθηκε το 1994 και έχει συμμετάσχει σε μεγάλα έργα υποδομής, όπως μετρό, λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους, κτίρια κτλ. Έχει την έδρα της στην Ελλάδα και γραφεία σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μάλτα και Αυστρία, με περισσότερους από 300 μηχανικούς. «Θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη, όπως της αξίζει, το οποίο θα είναι αντάξιο της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Θα συζητιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη το νέο γήπεδο και ο περιβάλλον χώρος του. Αν δουλέψουμε όλοι μαζί, ΠΑΟΚ, μελετητές, Δήμος, Περιφέρεια και κυβέρνηση, είμαι αισιόδοξος για το 2026 ως ορίζοντα υλοποίησης», είπε ο κ. Φωτεινός.

Από την πλευρά του ο Νικ Ρέινολντς, υπεύθυνος Έργων της εταιρείας Populus, υποστήριξε ότι η περιοχή της Τούμπας είναι μία πολύ ωραία τοποθεσία για γήπεδο και υποστήριξε ότι το γήπεδο θα είναι αντάξιο της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Όπως είπε, εκτός από τους αγώνες, στόχος είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο όλος ο χώρος του γηπέδου. «Είναι γνωστή σε ολόκληρη την Ευρώπη η πύρινη ατμόσφαιρα της Τούμπας. Αυτήν θέλουμε να μεταφέρουμε και στο νέο γήπεδο», τόνισε ο κ. Ρέινολντς. Η εταιρεία αρχιτεκτόνων Populus έχει περισσότερους από 800 υπαλλήλους 

Κυριάκος ΚυριάκοςΜάκης ΓκαγκάτσηςΠΑΟΚΝέα Τούμπαγήπεδοεταιρεία