Αθλητισμός|22.06.2022 23:25

Θάνατος Μαραντόνα: Για ανθρωποκτονία από εγκληματική αμέλεια κατηγορούνται ο γιατρός του Ντιέγκο κι άλλα επτά άτομα

Newsroom

Ο θρυλικός Ντιέγκο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή στις 25 Νοεμβρίου 2020 σε ηλικία 60 ετών και ο θάνατός του παραμένει στο επίκεντρο της δημοσιότητας καθώς εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο έρευνας των διωκτικών και δικαστικών αρχών στην Αργεντινή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιευμάτα του αργεντίνικου Τύπου το δικαστήριο του Σαν Ισίντρο έκανε δεκτή την αγωγή κατά οκτώ ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του νευροχειρούργου, οικογενειακού γιατρού και στενού φίλου του Μαραντόνα, Λεοπόλδο Λούκε, της ψυχιάτρου Αγκουστίνα Κοσάτσοβ, του ψυχολόγου Κάρλος Ντίαζ, της ιατρικής συνεργάτιδας Νάνσι Φολίνι και άλλων τεσσάρων νοσοκόμων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της έρευνας για τις συνθήκες κάτω απ' τις οποίες πέθανε ο Μαραντόνα. Άπαντες θα καθίσουν στο εδώλιο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση λόγω εγκληματικής αμέλειας.

Ήδη η εισαγγελία στο πόρισμά της έχει επισημάνει ελλείψεις και αμέλεια στη φροντίδα του Αργεντίνου αστέρα. Ο Μαραντόνα πέθανε από καρδιακή προσβολή, μόνος στο κρεβάτι, σε μια κατοικία στο βόρειο Μπουένος Άιρες, ενώ ανάρρωνε από μια πολύ λεπτή νευροχειρουργική επέμβαση στο κεφάλι. Υπέφερε από νεφρικά, ηπατικά και νεφρολογικά προβλήματα, καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και εθισμό στο αλκοόλ και τα ψυχοφάρμακα.

Οι οκτώ ύποπτοι θα δικαστούν για «απλή ανθρωποκτονία με dolus eventualis», αδίκημα κατά το οποίο ένα άτομο διαπράττει εγκληματική αμέλεια γνωρίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο κάποιου. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές που κυμαίνονται από 8 έως 25 χρόνια φυλάκισης. Ουδείς εξ αυτών ωστόσο έχει προφυλακιστεί.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το προσωπικό που ήταν υπεύθυνο για την περίθαλψη του Μαραντόνα πρωταγωνίστησε σε «μια άνευ προηγουμένου, εντελώς ελλιπούς και απερίσκεπτης νοσηλείας στο σπίτι» και διέπραξε μια «σειρά αυτοσχεδιασμών και κακοδιαχείρισης της όλης κατάστασης». Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης, στο πλαίσιο της έρευνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μαραντόνα είχε «αφεθεί στη μοίρα του» από την ιατρική του ομάδα, γεγονός που οδήγησε στον θάνατό του. Οι αρχές της Αργεντινής πάντως δεν έχουν ανακοινώση ακόμη την ημερομηνία για τη διαξαγωγή της δίκης.

Ντιέγκο ΜαραντόναθάνατοςΛεοπόλδο Λούκε