Αθλητισμός|01.07.2022 18:32

Η Εθνική πόλο λύγισε απ' την Ιταλία στον ημιτελικό και θα παίξει για το χάλκινο μετάλλιο

Newsroom

Η Εθνική πόλο ανδρών έδωσε μεγάλη μάχη στην πισίνα Άλφρεντ Χάγιος της Βουδαπέστης αλλά λύγισε μπροστά στην εξαιρετική Ιταλία με 11-10 χάνοντας την ευκαιρία για τον πρώτο τελικό στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου.

Έντεκα μήνες μετά τη θριαμβευτική πορεία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου έφτασε μέχρι και τον τελικό, η ελληνική ομάδα δεν μπόρεσε να σπάσει την αρνητική παράδοση που τη θέλει να χάνει σε ημιτελικούς Παγκοσμίων. Ήταν η πέμπτη φορά που η Ελλάδα λύγισε σε ημιτελικό καθώς είχαν προηγηθεί οι ανεπιτυχείς προσπάθειες του 2003, του 2005, του 2015 και του 2017.

Ωστόσο, η ανανεωμένη ομάδα του Θοδωρή Βλάχου θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία για μετάλλιο (το χάλκινο) στον μικρό τελικό της Κυριακής με αντίπαλο τον χαμένο του έτερου ημιτελικού μεταξύ Κροατίας - Ισπανίας. Η Ελλάδα θα ψάξει το τρίτο μετάλλιό της σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα μετά τις επιτυχίες του 2005 και του 2015.

Απ' την άλλη πλευρά, η Ιταλία του Σάντρο Καμπάνια που είναι κάτοχος του τίτλου (το πήρε το 2019 στη Γκουανζού) δίνει και πάλι το παρών σε έναν τελικό στην προσπάθειά της για το πέμπτο μετάλλιο σε Παγκόσμιο και το δεύτερο σερί χρυσό (έχει δύο ασημένια κι ένα χάλκινο), πέρα απ' τα  τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (1948, 1960, 1992), τα δύο ασημένια και τρία χάλκινα σε Ολυμπιακούς Αγώνες και τους τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους!

Η εξέλιξη του ματς

Το παιχνίδι άρχισε νευρικά με τις δυο ομάδες να παίζουν δυνατά στην άμυνα. Οι Ιταλοί προηγήθηκαν 1-0, η Ελλάδα ισοφάρισε άμεσα με τον Καλογερόπουλο σε 1-1 αλλά οι Ιταλοί με ακόμη δύο γκολ βρέθηκαν στο +2 για πρώτη φορά στο ματς (3-1). Ωστόσο ο Βλαχόπουλος μείωσε σε 3-2 για την ελληνική ομάδα. Η Ιταλία όμως παίζοντας αποτελεσματικά στον παίκτη παραπάνω βρέθηκαν και πάλι στο +2 (4-2) σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου οχταλέπτου η Ελλάδα βρήκε και πάλι δίχτυα με τον Βλαχόπουλο, ο οποίος μείωσε σε 4-3, ενώ ακολούθησε το γκολ του Φουντούλη για το 4-4. Ωστόσο, οι Ιταλοί εκμεταλλεύτηκαν στο εξαιρετικό σουτ που διαθέτουν απ' την περιφέρεια και με δύο μακρινά σουτ βρέθηκαν στο 6-4. Το ημίχρονο έκλεισε στο 6-5 με γκολ του Νικολαΐδη.

H Eλλάδα μπήκε δυνατά στην τρίτη περίοδο ισοφαρίζοντας με γκολ του Βλαχόπουλου (6-6), όμως οι Ιταλοί σκόραραν και πήραν ξανά προβάδισμα (7-6). Το οκτάλεπτο ήταν πολύ κλειστό και ολοκληρώθηκε με το επί μέρους 1-1.

Η τελευταία περίοδος δεν άρχισε καλά για την ελληνική ομάδα που δέχθηκε γρήγορα δύο γκολ με αποτέλεσμα η Ιταλία να βρεθεί στο +3 για πρώτη φορά στο ματς (9-6). Δεν τα παράτησε όμως η Ελλάδα καθώς ο Κάκκαρης μείωσε σε 9-7 και αμέσως μετά ο Καλογερόπουλος σε 9-8. Και πάλι όμως η αποτελεσματική Ιταλία βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα για το 10-8. Ο Γενηδουνιάς μείωσε ξανά (10-9) για την Ελλάδα 1'50'' πριν από το τέλος αλλά η Ιταλία σκόραρε αμέσως για το 11-9 που ουσιαστικά την έφερε αγκαλιά με τον τελικό. To 11-10 διαμόρφωσε δευτερόλεπτα πριν από το τέλος ο Βλαχόπουλος με πέναλτι. Οι Ιταλοί έκαναν λάθος με τη σέντρα, οι Έλληνες διεθνείς έκλεψαν την μπάλα και κέρδισαν το φάουλ αλλά δεν μπόρεσαν να παίξουν σωστά την επίθεση για να δοκιμάσουν τελικό σουτ.

Εθνική ΠόλοΕθνική ομάδαεθνική ΕλλάδαςΠαγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού ΣτίβουΕθνική Ιταλίας