Αθλητισμός|02.07.2022 23:20

Τρομερός Κύργιος απέκλεισε τον Τσιτσιπά στον επικό «ελληνικό εμφύλιο» του Wimbledon!

Newsroom

Ήταν ένα παιχνίδι που θα μνημονεύεται ως κλασικό στη σύγχρονη ιστορία του Wimbledon. Ήταν ένα επικό ματς που κράτησε πάνω τρεις ώρες κι ανέδειξε για μεγάλο νικητή τον Νικ Κύργιο. Ο Ελληνοαυστραλός άσος επικράτησε του Στέφανου Τσιτσιπά με 3-1 σετ (6-7, 6-4, 6-3, 7-6) στον «ελληνικό εμφύλιο» και πήρε το εισιτήριο για τη φάση των 16 του θρυλικού λονδρέζικου Grand Slam, όπου θα έχει την ευκαιρία για να προκριθεί στην οχτάδα παίζοντας με τον 20χρονο Αμερικανό Μπράντον Νακασίμα, νούμερο 56 στον κόσμο.

Ο Κύργιος, νούμερο 40 στον κόσμο, επιβεβαίωσε αφενός ότι όταν... θέλει, μπορεί να είναι παίκτης δεκάδας, αφετέρου, την καλή παράδοση που έχει απέναντι στον Τσιτσιπά καθώς πέτυχε την τέταρτη νίκη του στις πέντε μεταξύ τους αναμετρήσεις. Ήταν ένα δυναμικό και παθιασμένο παιχνίδι, απ' το οποίο δεν έλειψαν οι εντάσεις. Υπήρξαν νεύρα, γκρίνιες, τα γνωστά παράπονα προς τον διαιτητή, μερικά unfair χτυπήματα και γενικώς ήταν ένα απ' τα παιχνίδια που θα μνημονεύονται ως clasic στο Wimbledon.

Μεταξύ άλλων, ο Κύργιος διαμαρτυρήθηκε έντονα προς τον διαιτητή για το γεγονός ότι ο Τσιτσιπάς πέταξε με δύναμη το μπαλάκι προς την εξέδρα δίχως να πάρει προειδοποίηση ή ποινή. Αργότερα ο Τσιτσιπάς το ξαναέκανε (αλλά τότε τιμωρήθηκε) διότι νευρίασε με τον «ασεβή προς τον αντίπαλο» τρόπο (όπως είπε στον διαιτητή) με τον οποίο σέρβιρε σε 1-2 περιπτώσεις ο Κύργιος. Αργότερα σημάδεψε με δύναμη τον Ελληνοαυστραλό σε ένα βολέ που επιχείρησε, ενώ και στο φινάλε η χειραψία τους ήταν ψυχρή δίχως να ανταλλάξουν κουβέντα...

Ο Τσιτσιπάς, νούμερο 5 στην κατάταξη, μολονότι πήρε το πρώτο σετ, στη συνέχεια φάνηκε να αποσυντονίζεται απ' το παιχνίδι, τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του Κύργιου, ο οποίος αν και έδειχνε διαρκώς εκνευρισμένος, ήταν εξαιρετικός στο παιχνίδι του και με όπλο το τρομερό σερβίς του επικράτησε. Αντιθέτως, ο Έλληνας πρωταθλητής φάνηκε να επηρεάζεται περισσότερο, να χάνει το μυαλό του και να μην βρίσκει απαντήσεις...

Στο πρώτο σετ η μάχη ήταν απόλυτα ισορροπημένη με τους δυο τενίστας να κρατούν, εύκολα ή δύσκολα, μέχρι τέλους το σερβίς τους. Το σετ οδηγήθηκε στο τάι μπρέικ, όπου ο Τσιτσιπάς ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός επικρατώντας με 7-2 έπειτα από 51 λεπτά.

Ανάλογη ήταν η εικόνα του ματς και στο δεύτερο σετ με τους παίκτες να διατηρούν το σερβίς τους μέχρι και το ένατο γκέιμ. Σε εκείνο το σημείο ο Κύργιος πέτυχε το 5-4 σώζοντας ένα μπρέικ πόιντ του Τσιτσιπά και στο αμέσως επόμενο γκέιμ ήταν εκείνος που πέτυχε το καθοριστικό μπρέικ στον Έλληνα πρωταθλητή για να πάρει το σετ με 6-4 μετά από 38 λεπτά.

Στο τρίτο σετ ο Κύργιος μπήκε με φόρα και κατόρθωσε με το μπρέικ που πέτυχε στο πέμπτο γκέιμ να πάρει σημαντικό προβάδισμα με 4-1 προτού τελειώσει το σετ με 6-3 σε 37 λεπτά. 

Ο Κύργιος έδειχνε να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού και απείλησε νωρίς νωρίς και στο τέταρτο σετ με μπρέικ αλλά ο Τσιτσιπάς έσωσε τέσσερα μπρέικ πόιντ του Ελληνοαυστραλού προτού τελικά διατηρήσει το σερβίς του. Δύο μπρέικ πόιντ έσωσε ο Έλληνας πρωταθλητής και στο έβδομο γκέιμ, όπου έκανε το 4-3. Η μεγάλη ευκαιρία του Τσιτσιπά ήρθε στο αμέσως επόμενο γκέιμ, όπου είχε τριπλή ευκαιρία για να κάνει το μπρέικ. Ωστόσο, ο Κύργιος με τρομερά σερβίς επέστρεψε απ' το 0-40 και πήρε το γκέιμ ισοφαρίζοντας σε 4-4.

Σε αυτό το σημείο ακολούθησε διακοπή για το κλείσιμο της οροφής και με την επανεκκίνηση του ματς ο Τσιτσιπάς πήρε το σερβίς του για το 5-4 κι είχε μπρέικ πόιντ και σετ πόιντ παράλληλα για να ισοφαρίσει σε 2-2. Όμως ο Κύργιος βρήκε και πάλι απάντηση, πήρε το γκέιμ και ισοφάρισε σε 5-5. Τελικά το σετ οδηγήθηκε στο τάι μπρέικ, όπου η μάχη ήταν συναρπαστική και κρίθηκε στην κόψη του ξυραφιού. Ο Κύργιος είχε ματς πόιντ στο 6-5, ο Στέφανος απάντησε και έφτασε στο σετ πόιντ στο 7-6, αλλά ο Κύργιος είχε και πάλι απάντηση. Με τρεις σερί κερδισμένους πόντους ισοφάρισε (7-7), έφτασε στο ματς πόιντ (8-7) και τελείωσε το σετ (9-7) και το ματς για να φύγει για τον επόμενο γύρο. Οι δυο τους πάντως έδωσαν τα χέρια στο τέλος, έστω και ψυχρά, ενώ ο Κύργιος δήλωσε ότι έχει τεράστιο σεβασμό και αγαπάει τον Τσιτσιπά, προσθέτοντας πως «ό,τι έγινε στο γήπεδο, μένει στο γήπεδο»...

WimbledonΝικ ΚύργιοςΣτέφανος ΤσιτσιπάςΤένις