Αθλητισμός|05.07.2022 17:11

Εποχή Γκαλτιέ στην Παρί Σεν Ζερμέν με μήνυμα για Μπαπέ - Νεϊμάρ: «Κανείς πάνω απ' την ομάδα - Θέλω τον Νεϊμάρ»

Newsroom

Ο Ζινεντίν Ζιντάν αποτελούσε τον διακαή πόθο της διοίκησης της Παρί Σεν Ζερμέν, που μετά την πεισματική άρνηση του Ζιζού, κατέληξε σε μια λιγότερο εμπορική αλλά παράλληλα αρκετά ποδοσφαιρική επιλογή. Ο Κριστόφ Γκαλτιέ ανακοίνωθηκε και επίσημα ως νέος προπονητής των Παριζιάνων μετά το διαζύγιο με τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο και αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα ενός συλλόγου που προσπαθεί αλλά δεν μπορεί να φτάσει στην... πηγή του Champions League.

Ο 55χρονος Γκαλτιέ είχε συμφωνήσει από καιρό με τους διοικούντες την Παρί, που προσπαθούσαν να φτάσουν σε συμφωνία για την αποζημίωση του Ποτσετίνο. Ο Αργεντινός μπορεί να μην μακροημέρευσε παραμένοντας στον σύλλογο μόλις για ενάμιση χρόνο αλλά έγινε κατά πολύ πλουσιότερος λαμβάνοντας περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για να σπάσει το συμβόλαιό του!

Ο Γκαλτιέ, ο οποίος στα πρώτα του προπονητικά βήματα πέρασε κι απ' τα ελληνικά γήπεδα ως βοηθός προπονητή στον Άρη (!), εργάζεται ως head coach απ' τον Δεκέμβριο του 2009. Τότε ανέλαβε τη Σεντ Ετιέν μέχρι και το 2017 κατακτώντας ένα Λιγκ Καπ, ακολούθησε μια τετραετία στη Λιλ (2017-2021) με αποκορύφωμα την τρομερή κατάκτηση του πρωταθλήματος τη σεζόν 2020-21, ενώ την περασμένη αγωνιστική περίοδο διετέλεσε προπονητής στη Νις με την οποία έφτασε μέχρι τον τελικό Κυπέλλου.

Το μέγα ζητούμενο βεβαίως για τον Γκαλτιέ είναι η διαχείριση του δύσκολου ρόστερ της Παρί με τις φίρμες και τους ακριβοπληρωμένους σταρ μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο Κιλιάν Μπαπέ, ο Λιονέλ Μέσι και ο Νεϊμάρ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει τάσεις φυγής.

Γκαλτιέ: «Θέλω να μείνει ο Νεϊμάρ»

«Είμαι συγκινημένος και περήφανος. Το Παρκ ντε Πρενς είναι ένα σύμβολο. Αν δέχθηκα αυτήν τη θέση στην Παρί, είναι επειδή θεωρώ ότι είμαι ικανός γι' αυτήν. Η παρουσία του Λουίς Κάμπος στην Παρί ήταν κομβική και ύστερα οι συνομιλίες με τον πρόεδρο με έκαναν να δεχθώ την πρόταση της Παρί, με μεγάλη ταπεινότητα και αποφασιστικότητα». Ερωτηθείς για την Παρί σχολίασε: «Θέλω να δω ένταση, ρυθμό και τους παίκτες να ανακτούν την κατοχή της μπάλας ψηλά στον αγωνιστικό χώρο. Δεν έχω συναντηθεί με τους ποδοσφαιριστές μέχρι στιγμής, αλλά έχω μιλήσει με τη διοίκηση για το τι θέλω να κάνω. Έχει συζητηθεί αρκετά η άμυνα με τρεις. Είμαι τυχερός που έχω εκπληκτικούς παίκτες στα άκρα, αλλά κι όσους παίζουν στον άξονα. Ωστόσο, υπάρχει μια τάση για άμυνα των τριών, ναι».

Για το θέμα των παικτών που τυχόν δεν βρίσκονται στα πλάνα του είπε: «Θα μιλήσω με όλους τους παίκτες. Το να προπονώ ένα τέτοιο ρόστερ είναι ένα προνόμιο. Πρέπει να έχουμε ένα κοινό πρότζεκτ, χωρίς συμβιβασμό. Δεν πρόκειται να φέρω επανάσταση στα αποδυτήρια. Γνωρίζω ότι θα έχω την υποστήριξη όλων. Εφόσον ένας παίκτης δεν ανήκει στο πρόζεκτ, θα περιθωριοποιηθεί».

Όσο για την περίπτωση του Νεϊμάρ, απάντησε: «Ποιος προπονητής δεν θα ήθελε έναν παίκτη όπως ο Νεϊμάρ στο ρόστερ του; Έχω ακριβή ιδέα για το τι να περιμένω από αυτόν. Δεν τον έχω συναντήσει ακόμα, θα το κάνω. Αλλά θέλω να μείνει μαζί μας. Είναι πάντα προτιμότερο να έχουμε έναν παίκτη τέτοιας κλάσης μαζί μας».

Τέλος, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάποιος ποδοσφαιριστής πάνω από την ίδια την ομάδα, παρά τα όσα ακούγονται για την ισχύ που θα έχει ο Κιλιάν Εμπαπέ μετά την ανανέωση του συμβολαίου του: «Κανείς παίκτης δεν μπορεί να βρίσκεται πάνω από την ομάδα. Το σύνολο του ταλέντου πρέπει να γίνει μία σπουδαία ομάδα και μία δύναμη που θα αναγνωρίζεται».

Νασέρ Αλ ΚελαϊφίLigue 1Μαουρίτσιο ΠοτσετίνοΠαρί Σεν ΖερμένΚΡΙΣΤΟΦ ΓΚΑΛΤΙΕ