Αθλητισμός|07.07.2022 17:58

Wimbledon: Έγραψε ιστορία η Τυνήσια Τζαμπέρ - Συγκινητικές στιγμές στο φινάλε με την 35χρονη Μαρία

Newsroom

Η Ονς Τζαμπέρ επικράτησε 2-1 σετ (6-2, 3-6, 6-1) της 35χρονης Γερμανίδας Τατιάνα Μαρία στον ημιτελικό του Wimbledon κι έγραψε ιστορία. Η 27χρονη Τυνήσια πήρε το εισιτήριο για τον σαββατιάτικο (9/7) τελικό του εμβληματικού βρετανικού τουρνουά κι έγινε η πρώτη Αφρικανή κι η πρώτη τενίστρια από αραβική χώρα που φτάνει σε τελικό ενός Grand Slam.

Το νούμερο 2 στην παγκόσμια κατάταξη, που διανύει την καλύτερη και πιο ώριμη σεζόν της καριέρας της, βρίσκεται βεβαίως για πρώτη φορά σε έναν major τελικό έχοντας κατακτήσει στη διάρκεια του 2022 τα τουρνουά σε Μαδρίτη και Βερολίνο. Δίχως αμφιβολία, η παρουσία της Τζαμπέρ στον τελικό του Wimbledon αποτελεί ένα σπουδαίο επίτευγμα πέρα από τα αθλητικά όρια...

Την ίδια στιγμή εξαιρετικά σημαντική ήταν η παρουσία και της Τατιάνα Μαρία στον ημιτελικό. Μιας 35χρονης τενίστριας, που είναι μητέρα δύο παιδιών, το δεύτερο εκ των οποίων έφερε στον κόσμο τον Απρίλιο του 2021. Και 15 μήνες μετά η Γερμανίδα, η οποία βρίσκεται στο νούμερο 103 και έχει ως ρεκόρ καριέρας το νο. 47, πραγματοποίησε την καλύτερη πορεία της καριέρας της φτάνοντας για πρώτη φορά μέχρι τα ημιτελικά. Μέχρι πρότινος δεν είχε ξεπεράσει ποτέ τον δεύτερο γύρο σε Grand Slam.

Ήταν ένα ματς που μεγάλες νικήτριες ήταν και οι δύο τενίστριες. Σε μια μεγαλειώδη κίνηση η Τζαμπέρ δεν πανηγύρισε τη νίκη της. Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα κι έπειτα από μια θερμή αγκαλιά που είχε με την αντίπαλό της, πήρε απ' το χέρι την Μαρία και την έφερε στο κέντρο του γηπέδου εν μέσω αποθέωσης.

«Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα, χρόνια και χρόνια θυσιών αποδίδουν καρπούς», είπε μετά τη λήξη του αγώνα η Ζαμπέρ και στη συνέχεια μίλησε για την καλή της φίλη Μαρία. «Είναι έμπνευση για πολλούς ανθρώπους, που επέστρεψε αφού απέκτησε δύο παιδιά. Δεν ξέρω πώς το έχει κάνει. Είναι θηρίο, με έκανε να τρέξω. Νόμιζα ότι θα κουραζόταν, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε». Και κατέληξε: «Είμαι μια περήφανη Τυνήσια που στέκεται εδώ, ξέρω ότι όλοι έχουν τρελαθεί ώρα στην Τυνησία. Θα ήθελα να δω περισσότερους Τυνήσιους και Αφρικανούς στο tour».

WimbledonΟνς ΤζαμπέρΤένις