Αθλητισμός|12.07.2022 23:40

ΕΠΟ - Super League: Ο παλιός αρχιδιαιτητής Κλάτενμπεργκ, ο νέος Μπένετ, οι θέσεις των ομάδων, η απόφαση της Λίγκας και ο αιφνιδιασμός από Μπαλτάκο

Newsroom

Ο Τάκης Μπαλτάκος αιφνιδίασε τη Super League καθώς λίγο προτού αποφασίσουν οι ομάδες της Λίγκας αν θέλουν ή όχι τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ σε ρόλο αρχιδιαιτητή, ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι προτείνει στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου (που ουσιαστικά επικυρώνει το «θέλω» του εκάστοτε προέδρου) τον Άγγλο Στέφεν Μπένετ για διάδοχο του Κλάτενμπεργκ.

Ο Στιβ Μπένετ ήταν μέχρι πρότινος στο πλευρό του Κλάτενμπεργκ και υπεύθυνος για τους παρατηρητές διαιτησίας επί μία διετία. Ο Τάκης Μπαλτάκος δήλωσε ότι εισηγείται στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου να αναλάβει πρόεδρος της ΚΕΔ ο Άγγλος παλαίμαχος ρέφερι, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «προερχόμενος από το θεωρούμενο ως καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και γνώστης της Ελληνικής πραγματικότητας, πιστεύουμε ότι μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τον κ. Κλάτενμπεργκ», σημειώνοντας μάλιστα πως έχουν ήδη ενημερωθεί σχετικά η FIFA και η UEFA.

Σημειωτέον ότι ο Μπένετ σφύριξε στην Premier League από το 1999 μέχρι το 2010, ενώ βρέθηκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα και για μία διετία (1993-95) ως βοηθός. Επίσης ήταν διεθνής από το 1995 ως το 2001 ως βοηθός και από το 2001 ως το 2001 ως το 2006 πρώτος διαιτητής.

Η δήλωση Μπαλτάκου

Αναλυτικά η δήλωσή του Τάκη Μπαλτάκου: «Στις 20 Ιουνίου 2022 είχαμε προαναγγείλει ότι μέχρι τις 15/7 θα ανακοινωθεί το όνομα του επόμενου Προέδρου της ΚΕΔ, αφού το συμβόλαιο του κ. Κλάτενμπεργκ λήγει στις 31/7/2022. Ο κ. Κλάτενμπεργκ επιλέχθηκε πριν 2 χρόνια με την απόλυτη σύμπνοια των 4 «μεγάλων» ομάδων. Η ΕΠΟ δεν συμμετείχε στην επιλογή αυτή.

Δυστυχώς οι ομάδες αυτές δεν κατάφεραν να ομονοήσουν ως προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Άρα η ΕΠΟ οφείλει να ενεργήσει. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ασυμφωνία των 4 «μεγάλων» ομάδων, σε εφαρμογή του άρθρου 53 παρ. 2 του Καταστατικού της ΕΠΟ αιτούμαι στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου την συμφωνία της ώστε Πρόεδρος της ΚΕΔ για τις δυο επόμενες αγωνιστικές περιόδους να οριστεί ο Άγγλος κ. Στέφεν Μπένετ.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Μπένετ αποτέλεσε το 2020 προσωπική επιλογή του κ. Κλάτενμπεργκ και ήταν υπεύθυνος κατά τις παρελθούσες δύο αγωνιστικές περιόδους για τους παρατηρητές διαιτησίας. Ως εκ τούτου ο κ. Μπένετ, προερχόμενος από το θεωρούμενο ως καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και γνώστης της Ελληνικής πραγματικότητας, πιστεύουμε ότι μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τον κ. Κλάτενμπεργκ. Η FIFA και η UEFA έχουν ενημερωθεί σχετικά από τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΠΟ κ. Ιάκωβο Φιλιππούση».

Η θέση του ΠΑΟΚ

Το θέμα Μπένετ - Κλάτενμπεργκ προφανώς μονοπώλησε το ενδιαφέρον στο συμβόλαιο της Λίγκας που ακολούθησε και που εκφράστηκαν όλες οι απόψεις. Καταρχάς, κατά της ανανέωσης του συμβολαίου του Άγγλου αρχιδιαιτητή, Μαρκ Κλάτενμπεργκ, τάχθηκε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης: «Στηρίζουμε τον ορισμό ξένου, όχι όμως του συγκεκριμένου!».

Δια στόματος Γκαγκάτση έγινε σαφές πως ο ΠΑΟΚ έχοντας ανέκαθεν μια σταθερή γραμμή επί του θέματος, στηρίζει τον ορισμό ξένου για τη θέση του προέδρου της ΚΕΔ, όχι όμως του συγκεκριμένου ατόμου καθώς όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, η διετής θητεία του τον έχει ελληνοποιήσει έχοντας «χτίσει» σχέσεις με παράγοντες και πρόσωπα. Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ξεκαθάρισε πως παρόμοια θα είναι η θέση της ομάδας και για κάθε διάδοχό του, υπογραμμίζοντας πως η θητεία κάθε αρχιδιαιτητή θα πρέπει να ολοκληρώνεται μετά τη λήξη του συμβολαίου του.

Παράλληλα, απ' την πλευρά του ΠΑΟΚ είναι επίσης ξεκάθαρο, όπως τονίστηκε με σαφήνεια από τον Μάκη Γκαγκάτση, πως η αρμοδιότητα για την επιλογή του αρχιδιαιτητή ανήκει ξεκάθαρα στην ΕΠΟ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανήκει στο υπουργείο Αθλητισμού και στην πολιτεία. Σταθερή βεβαίως παραμένει η θέση του ΠΑΟΚ για αναγκαιότητα επαγγελματικής διαιτησίας.

Η θέση της ΑΕΚ

Κατά της παραμονής Κλάτενμπεργκ τάχθηκε και η ΑΕΚ που εξαρχής ήταν κάθετα αντίθετη στο να συνεχίσει ο Άγγλος στην ΚΕΔ. Κατά τη συνεδρίαση της Super League, η Κιτρινόμαυρη ΠΑΕ παρέμεινε σταθερή στο «όχι» για τον Άγγλο αρχιδιαιτητή. Η ΑΕΚ επανέλαβε, δηλαδή, την ήδη γνωστή της θέση. «Λέμε όχι στην παραμονή Κλάτενμπεργκ που ολοκλήρωσε μία άκρως αποτυχημένη θητεία», ήταν η θέση της Ένωσης για το θέμα.

Στη συνεδρίαση της Super League η Ένωση εκπροσωπήθηκε από τον α' αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Γιώργο Κοσμά. Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κοσμάς επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο «διπλο-τριπλοθεσίτης» Κλάτενμπεργκ δεν βοήθησε την Ελληνική διαιτησία να παρουσιάσει καμία προόδο, δεν ανέδειξε ούτε έναν νέο διαιτητή, δεν είδαμε κανένα βήμα μπροστά, επί θητείας του. Κι όλα αυτά με μισθό 500.000 ευρω!».

Επειδή, δε, συζητήθηκε πως με την πάροδο του χρόνου επήλθε ένα είδος ελληνοποίησης του και τέθηκε στο συμβούλιο το θέμα ότι κι ο Μπένετ ενδέχεται να έχει... ελληνοποιηθεί, η θέση του Γιώργου Κοσμά ήταν ότι «ο Μπένετ ως υπεύθυνος για τους παρατηρητές, έμεινε μακριά από επαφές και στενές σχέσεις».

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε αν κάποιος γνωρίζει κάτι διαφορετικό γι' αυτόν να το αναφέρει αλλά ουδείς είπε κάτι σχετικό. Τόνισε επίσης πως η Λίγκα μπορεί να προτείνει, να επιδιώξει να υπάρξουν κι άλλα ονόματα-προτάσεις στο τραπέζι από UEFA ή FIFA, όμως δεν μπορεί να αποφασίσει για το θέμα του αρχιδιαιτητή. «Να πράξουμε θεσμικά, καταστατικά και σύννομα», υπογράμμισε. Επίσης, για το θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας, η ΑΕΚ είναι υπ;eρ της δημιουργίας Eπιτροπής Eργασίας από τη Λίγκα, όμως όχι με τη συμμετοχή του Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

Η θέση του Παναθηναϊκού

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αντέδρασε στην κίνηση Μπαλτάκου καθώς ο Γιάννης Αλαφούζος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του. «Μένω άναυδος με αυτά που ακούω. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ελέγχουν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ» είπε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού και συνέχισε αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Τάκη Μπαλτάκου: «Είναι δυνατόν να δεχόμαστε ένα καπέλο από την ΕΠΟ; Λίγα λεπτά πριν από το συμβούλιο; Εμείς θα πούμε τι θα γίνει και κανείς άλλος»...

Η θέση του Ολυμπιακού

Κάθετα αντίθετος με την πρόταση Μπαλτάκου ήταν και ο Ολυμπιακός, κάτι που κατέστησε σαφές ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ και νέος πρόεδρος της Super League, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως θα ζητήσει γραφείο στην ΕΠΟ «για να δούμε τι ακριβώς γίνεται εκεί μέσα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Μέχρι τώρα έκανα υπομονή και προσπάθεια να συνθέσουμε και να πάμε το ποδόσφαιρο πιο μπροστά. Πριν λίγο ο κύριος Μπαλτάκος δείχνοντας ποιος είναι ανακοίνωσε την πρόθεση του για την πρόσληψη του κυρίου Μπένετ, του βοηθού του Κλάτενμπεργκ. Δηλαδή απέτυχε ο Κλάτενμπεργκ και πέτυχε ο βοηθός του; Από σήμερα αλλάζει η στάση μου οριστικά. Θα ζητήσω κι ένα γραφείο στην ΕΠΟ απο αύριο ως αντιπρόεδρος για να δούμε τι ακριβώς γίνεται εκεί μέσα. Και θα τα βρούμε όλα. Και θα τα ψάξουμε όλα».

Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια μεθόδευση που προκαλεί σε όλα τα επίπεδα. Δικτατορικές αντιλήψεις που δεν μπορούν να κρυφτούν απο κάποια ανθρωπάκια που δεν έχουν πληρώσει ποτέ τους εισιτήριο για έναν αγώνα και δεν έχουν καμιά σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Απο σήμερα μπαίνει ένα τέλος. Το ποδόσφαιρο θα πάει μπροστά θέλουν δεν θέλουν».

Η ψηφοφορία της Super League

Λίγο αργότερα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης εισηγήθηκε την παραμονή Κλάτενμπεργκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο σαν σύμβουλος διαιτησίας στη Λίγκα κάτι το οποίο εν τέλει αποφάσισε το ΔΣ του Συνεταιρισμού καθώς δέκα ΠΑΕ τάχθηκαν υπέρ της ανανέωσης του Άγγλου στο πόστο του αρχιδιαιτητή.

Λεβαδειακός, Άρης, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, Ιωνικός, Ολυμπιακός, ΟΦΗ, Παναθηναϊκός, Παναιτωλικός και ΠΑΣ Γιάννινα τάχθηκαν υπέρ της παραμονής του Κλάτενμπεργκ ως αρχιδιαιτητή, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Βόλος και Λαμία δεν ήταν θετικοί (για την ακρίβεια δύο ΠΑΕ ψήφισαν αρνητικά και δύο επιφυλάχθηκαν). Την τελική απόφαση πάντως θα λάβει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, αφού προηγηθεί το αίτημα του Τάκη Μπαλτάκου στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της Ομοσπονδίας για νέο αρχιδιαιτητή, τον Άγγλο Μπένετ. Συνηθίζεται ωστόσο η πρόταση του προέδρου της Ομοσπονδίας να παίρνει τη θετική ψήφο.

Η ανακοίνωση της Λίγκας

Ο Συνεταιρισμός σε ανακοίνωση του διευκρινίζει ότι ο Άγγλος θα έχει το ρόλο του εκπαιδευτή διαιτησίας και τεχνικού συμβούλου «προκειμένου να εφαρμόσει τη δομή της επαγγελματικής διαιτησίας, διατηρώντας τις αρμοδιότητές του για λογαριασμό της Super League».

- Κατά πλειοψηφία (10 ΠΑΕ υπέρ, 2 ΠΑΕ κατά, 2 ΠΑΕ επιφυλάχθηκαν), οι ΠΑΕ-Μέλη της Super League αποφάσισαν την πρόσληψη του κ. Mark Clattenburg ως Τεχνικού Συμβούλου και Εκπαιδευτή Διαιτησίας, προκειμένου να εφαρμόσει τη δομή της επαγγελματικής διαιτησίας, διατηρώντας τις αρμοδιότητές του για λογαριασμό της Super League, εφόσον δεν παραμείνει ως επικεφαλής της ΚΕΔ, θέση την οποία στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του Δ.Σ. της Super League.

- Ομόφωνα εξουσιοδοτήθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Super League για την έναρξη διερευνητικών συζητήσεων με τηλεοπτικούς παρόχους, για την υλοποίηση της Κεντρικής Διαχείρισης Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων, από την αγωνιστική περίοδο 2023-24.

- Ομάδα εργασίας αποτελούμενη από την αναπλ. πρόεδρο του Δ.Σ. και στελέχη ΠΑΕ-Μελών της Super League θα επεξεργαστεί, το συντομότερο δυνατόν, το στρατηγικό σχεδιασμό για την αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας της διαιτησίας, την εγκαθίδρυση συστήματος επαγγελματικής διαιτησίας και την εν γένει θεσμική ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου».

ΑΕΚΚΕΔΕΠΟΤάκης ΜπαλτάκοςδιαιτησίαΠαναθηναϊκόςΣτιβ ΜπένετΟλυμπιακόςΠΑΟΚΓιάννης ΑλαφούζοςSuperLeagueΜαρκ ΚλάτενμπεργκΒαγγέλης Μαρινάκης