Αθλητισμός|25.07.2022 17:49

Ολυμπιακοί Αγώνες: Δεύτερη ευκαιρία πρόκρισης με ρεπεσάζ δίνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου στο Παρίσι

Newsroom

Η Παγκόσμια Oμοσπονδία Στίβου (World Athletics) αλλάζει τα δεδομένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 καθώς εισαγάγει για πρώτη φορά ένα γύρο ρεπεσάζ σε ατομικά αγωνίσματα δρόμων από τα 200 μέτρα ως και τα 1500 μέτρα!

Το ρεπεσάζ θα διεξάγεται μετά τον πρώτο γύρο και θα δίνει μια δεύτερη ευκαιρία για την πρόκριση στους αθλητές, οι οποίοι δεν κατάφεραν να πάρουν το «εισιτήριο» για τους ημιτελικούς. Ουσιαστικά, αυτός ο γύρος αντικαθιστά το σύστημα, σύμφωνα με το οποίο ένας συγκεκριμένος αριθμός αθλητών προκρίνεται βάσει επίδοσης, εκτός βεβαίως από εκείνους που προκρίνονται με βάση τη θέση που κατακτούν στις σειρές τους στον πρώτο γύρο. Έτσι, αυτά τα αγωνίσματα θα έχουν πλέον τέσσερις γύρους (πρώτος γύρος, ρεπεσάζ, ημιτελικοί και τελικός).

Δεύτερη ευκαιρία

Τα ρεπεσάζ υφίσταται ήδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε αθλήματα όπως η πάλη, το τζούντο και το ταεκβοντό. Σημειωτέον ότι η καθιέρωση ενός γύρου ρεπεσάζ θα ισχύσει επίσης σε αγώνες με εμπόδια, αλλά δεν θα εφαρμοστεί στα 100μ. που ήδη περιλαμβάνουν προκριματικές σειρές πριν από τον πρώτο γύρο.

«Στη νέα μορφή των γύρων ρεπεσάζ, οι αθλητές που δεν προκρίνονται λόγω θέσης από τον πρώτο γύρο, θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να προκριθούν στους ημιτελικούς συμμετέχοντας σε νέες σειρές» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η World Athletics. «Αυτό θα αντικαταστήσει το παλιό σύστημα που αθλητές προκρίνονται με τους ταχύτερους χρόνους, εκτός από τις κορυφαίες θέσεις στις σειρές του πρώτου γύρου».

Ο πρόεδρος της World Athletics, Σεμπάστιαν Κόε, είπε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από διαβούλευση με αθλητές και ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα κάνει την πρόκριση σε αυτές τις διοργανώσεις πιο απλή για τους αθλητές και θα δημιουργήσει προσμονή για τους οπαδούς και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς» είπε ο Κόε.

Ολυμπιακοί Αγώνεςστίβος