Αθλητισμός|29.06.2019 01:23

ΠΑΟΚ: Η ομάδα που δεν... παλεύεται με τίποτα

Κώστας Ασημακόπουλος

Είναι η ναυαρχίδα των τμημάτων του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ πάνω στην οποία στηρίζεται η ανάπτυξη ενός από τα πλέον ιστορικά και παραδοσιακά ολυμπιακά αθλήματα.

Το τμήμα της ελληνορωμαϊκής πάλης του δικεφάλου έκλεισε 20 χρόνια ζωής με την κατάκτηση των πανελλήνιων τίτλων σε άνδρες (για 3η χρονιά), εφήβους (για 3η χρονιά) και παίδες (για 2η χρονιά) ανεβάζοντας στους 8 τους πανελλήνιους τίτλους του τμήματος.

Η ιστορία ξεκινάει στις αρχές του 1999 όταν ο Παναγιώτης Ποικιλίδης αποφασίζει να δραστηριοποιήσει τον ΠΑΟΚ στην Ελληνορωμαϊκή. Το 2013 τα ηνία του τμήματος αναλαμβάνει ο Χάρης Μάλλιος. Αν και προέρχεται από το οπαδικό κίνημα ταυτίζεται με τη μεγάλη ιδέα να γίνει ο ΠΑΟΚ κυρίαρχος και πρωτοπόρος στο άθλημα.

«Επόμενος στόχος η ενιαία στέγαση»

«Εξι χρόνια μετά έχουμε κλείσει τον πρώτο μας κύκλο. Μέσα από τις επιτυχίες αλλά και τα δεδομένα που υπάρχουν στο άθλημα είμαστε σε θέση να πούμε πως έχουμε πετύχει τους στόχου μας αλλά έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε», λέει στο «Εθνοσπόρ» στην έκδοση της εφημερίδας «Εθνος» την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, ο Χάρης Μάλλιος και ανοίγει και επίσημα το ζήτημα της ενιαίας στέγασης όλων των κατηγοριών του τμήματος: «Αυτή τη στιγμή τα τμήματα υποδομής λειτουγούν στο ανακαινισμένο προπονητήριο κάτω από τη Θύρα 8 στο γήπεδο της Τούμπας. Συνεργαζόμαστε με τους Μακεδόνες Ευόσμου και με τον σύλλογο Κολχικού Παναγιώτης Ποικιλίδης. Το όνειρο μας είναι να στεγαστούν τα τμήματα σε ενιαίο και σωστό χώρο που θα δώσει αίγλη σε όλο το άθλημα».

Κυρίαρχος στην Ελλάδα

Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ στέφθηκε πρωταθλητής με 128 βαθμούς, κατακτώντας 13 μετάλλια (4 χρυσά, 5 ασημένια, 4 χάλκινα) και γενικά πήρε μετάλλια στις 9 από τις 10 κατηγορίες με 7 συμμετοχές στους 10 τελικούς εκ των οποίων οι δύο ήταν «εμφύλιο» δηλαδή αναμετρήθηκαν στον τελικό αθλητές του συλλόγου. Ακολούθησε ο Εθνικός Γ.Σ. με 46 βαθμούς και οι Λεοντίδες Λιοσίων με 34 στην 3η θέση.

«Είμαστε ενωτικοί»

Ο ΠΑΟΚ διοργάνωσε εφέτος την τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος στο PAOKSports Arena προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους τους αθλητές ενώ ο χρορηγός Αμοιρίδης – Σαββίδης έκαναν δώρο από μία μεγάλη τηλεόραση στους νικητές κάθε κατηγορίας.

Όπως τόνισε ο Μάλλιος η ισχυρή θέση του ΠΑΟΚ δημιουργεί προσδοκίες αλλά και υποχρεώσεις σε όλο το άθλημα και εξηγεί: «Στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ δεν έχουμε φιλοσοφία να υπάρχουμε μόνο εμείς. Θέλουμε ισχυρή ελληνορωμαϊκή πάλη, γεμάτες ακαδημίες και μεγάλο ανταγωνισμό από πολλούς συλλόγους. Για αυτό και έχουμε χαιρετίσει την αξιέπαινη προσπάθεια που έχει κάνει και ο Παναθηναϊκός. Γενικά είμαστε ενωτικοί. Με την στάση μας αυτή αλλά και την σοβαρή προσέγγιση που επιχειρούμε στο άθλημα αποτελούμε πόλο έλξης για ότι καλύτερο υπάρχει στην Ελλάδα σε προπονητές και αθλητές, γεμίζουμε την ακαδημία μας και ανταποδίδουμε ότι μπορούμε στους μεγάλους μας χορηγούς που είναι ο Κώστας Αμοιρίδης με την εταιρεία Αμοιρίδης – Σαββίδης και την Prima Holliday».

Τμήμα και στην Πάφο της Κύπρου

Το τμήμα ελληνορωμαϊκής του ΠΑΟΚ έχει δημιουργήσει τμήμα και στην Πάφο της Κύπρου με την ευθύνη του προπονητή Ντένη Τερσενίδη που μετακόμισε μόνιμα στο νησί της Αφροδίτης. Μάλιστα τα παιδιά της ακαδημίας της Πάφου έχουν διακριθεί και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Οι «γκουρού» και οι ελπίδες

Προπονητές στα τμήματα του συλλόγου είναι ο Δημήτρης Τσεκερίδης (μάλιστα ο υιός του που είναι μεγάλο ταλέντο φέρει και το ονοματεπώνυμο του), ο Γιάννης Σισμανίδης, ο Παναγιώτης Χερισανίδης, ο Κώστας Σωτηριάδης και ο Γιάννης Παγκαλίδης που έχει υιο τον πρωταθλητή εφήβων και φοιτητή της ιατρικής Ηλίας Παγκαλίδης.

Οι μεγάλες ελπίδες του ΠΑΟΚ για πρόκριση στους Ολυμπιακούς είναι ο Δημήτρης Τσεκερίδης και ο Λαοκράτης Κεσίδης ενώ άμεσος στόχος είναι διεύρυνση της βάσης των ακαδημιών που ήδη μετράει περισσότερους από 100 αθλητές.

ΠΑΟΚπάληΣπορ