Αθλητισμός|02.08.2022 21:35

Όσκαρ Πιάστρι: Η Alpine φέρνει στο grid το νέο μεγάλο ταλέντο της Formula 1 - Το παρασκήνιο πίσω απ' την ανακοίνωση

Newsroom

Η απόφαση του Σεμπάστιαν Φέτελ να αποχωρήσει οριστικά από τη Formula 1 προκάλεσε ένα ντόμινο αλλαγών στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Γερμανού τετράκις παγκόσμιου πρωταθλητή, ο Φερνάντο Αλόνσο, ο έτερος (μαζί με τον Λιούις Χάμιλτον και τον Μαξ Φερστάπεν) πρωταθλητής του grid με δύο κατακτήσεις, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι στο τέλος της σεζόν θα αποχωρήσει απ' την Alpine (την αγωνιστική ομάδα της Renault) προκειμένου να καλύψει την κενή θέση του Φέτελ στην Aston Martin.

Αυτή η απόφαση άνοιξε άλλη μια θέση στο grid και μάλιστα σε μια ομάδα που είναι αρκετά ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα. Η Alpine δεν άργησε να δώσει το χρίσμα στον 21χρονο Αυστραλό Όσκαρ Πιάστρι ανακοινώνοντας ότι θα βρίσκεται στο πλευρό του Γάλλου Εστεμπάν Οκόν. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ρεπορτάζ για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ο Πιάστρι αποτελεί το μεγαλύτερο ταλέντο των τελευταίων ετών στις μικρότερες κατηγορίες, όπου έχει κατακτήσει όλα τα πρωταθλήματα που συμμετείχε. Παράλληλα, φέτος έκανε την παρθενική εμφάνιση στη Formula 1 κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής στο γαλλικό γκραν πρι.

Συνεχόμενοι τίτλοι

Η ανακοίνωση της Alpine αναφέρει τα εξής: «Ο Όσκαρ αποτελεί εδώ και τέσσερα χρόνια πολύτιμο μέλος της οικογένειας της Alpine. Ο οδηγός από τη Μελβούρνη εντάχθηκε στην Ακαδημία της Alpine μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος Formula Renault Eurocup, το 2019. Με την υποστήριξη και την καθοδήγηση της Ακαδημίας, κατέκτησε το 2020 τον τίτλο στη Formula 3, προτού φτάσει στο πρωτόγνωρο επίτευγμα της κατάκτησης και τρίτου συνεχόμενου παγκόσμιου πρωταθλήματος, αυτού της Formula 2 το 2021. Παράλληλα έγινε και μόλις ο τρίτος οδηγός με συνεχόμενους τίτλους στην F3 και την F2, μετά τους Σαρλ Λεκλέρ και Τζορτζ Ράσελ.

Ως μέρος του διαμορφωτικού του ταξιδιού στην F1, ο Όσκαρ προήχθη σε ρόλο εφεδρικού οδηγού της Alpine στο ξεκίνημα της σεζόν του 2022 και έκτοτε υποβάλλεται, υπό την καθοδήγηση της ομάδας και την πλήρη οικονομική της υποστήριξη, σε ένα εντατικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης που περιλαμβάνει ιδιωτικές δοκιμές με το μονοθέσιο του 2021, τη νικήτρια αγώνα A521, καθώς και παρουσία στους αγώνες και χρόνο στον προσομοιωτή ώστε να προετοιμαστεί για το επόμενο μεγάλο βήμα: στην F1. Η Alpine ανυπομονεί πλέον να δει το επόμενο στάδιο της καριέρας του, δίπλα στον Έστεμπαν Όκον».

Το παρασκήνιο

Εκείνο το οποίο συζητείται ωστόσο στους κύκλους της Formula 1 είναι πως ο Πιάστρι ναι μεν ανακοινώθηκε απ' την Alpine καθώς αποτελεί προϊόν απ' τις ακαδημίες της ομάδας αλλά ο ίδιος δεν είπε το παραμικρό για τη νέα σελίδα στην καριέρα του, ούτε και η ανακοίνωση της ομάδας φιλοξένησε δηλώσεις του. Αυτό συνέβη, όπως αναφέρουν ρεπορτάζ, διότι μέχρι προ ημερών (με τον αιφνιδιασμό του Αλόνσο) ο Πιάστρι ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα βρισκόταν στο τιμόνι της Alpine. Ως εκ τούτου, είχε βγει στην αγορά προκειμένου να βρει ένα συμβόλαιο, το οποίο λέγεται ότι του είχε προσφέρει η McLaren. Ενδέχεται λοιπόν η σιωπή του Πιάστρι να σχετίζεται με την υπογραφή ενός προσυμφώνου με τη McLaren που θα φέρει όλες τις εμπλόκεμενες πλευρές σε μια ενδεχόμενη δικαστική διαμάχη...

Formula 1Φερνάντο ΑλόνσοAlpineΌσκαρ Πιαστρί