Αθλητισμός|15.02.2019 16:58

Ο οπαδός της Άρσεναλ που προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο για μία μπλούζα

Κώστας Ασημακόπουλος

Ενας 26χρονος οπαδός της Αρσεναλ που βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.) είναι η «πέτρα του σκανδάλου» για να προκληθεί νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των χώρας του Κόλπου και της Μεγάλης Βρετανίας και από ώρα σε ώρα αναμένεται η δικαστική απόφαση για την τύχη του.

Ο Αλί Ισα Αχμάντ από το Γούλβερχαμπτον βρέθηκε στο Ντουμπάι για διακοπές και ενόψει του αγώνα του ασιατικού κυπέλλου μεταξύ του Κατάρ και του Ιράκ και είχε την ατυχή έμπνευση να φορέσει μία μπλούζα του Κατάρ όταν πήγε να παρακολουθήσει τον αγώνα μαζί με άλλους φίλους του.  

Φυλάκιση μέχρι και 15 χρόνια

Ο Αχμάντ - σύμφωνα με τις καταγγελίες του συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία της Η.Α.Ε. η οποία και του απήγγειλε σοβαρές κατηγορίες που επισύρουν φυλάκιση μέχρι και 15 χρόνια.

Το θέμα έφτασε στις προξενικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας και οι δύο χώρες - που ήδη έχουν τεταμένες διπλωματικές σχέσεις - άνοιξαν νέο κύκλο αντιπαράθεσης. Νωπές είναι οι μνήμες από την περίπτωση του Μάθιου Χέτζες. Ενός βρετανικού ακαδημαϊκού που καταδικάστηκε για κατασκοπεία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Απελευθερώθηκε τελικά από την Η.Α.Ε. μετά από επτά μήνες κράτησης.

Λάθος μπλούζα στο λάθος μέρος

Τι πραγματικά όμως συνέβη και γιατί ο Αλί Ισα Αχμάντ συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από τις αρχές των Η.Α.Ε.;

Σύμφωνα με ανεξάρτητες αρχές που ασχολούνται με το θέμα, o Αλί Ισα Αχμάντ φόρεσε λάθος μπλούζα στο λάθος μέρος και συγκεκριμένα μπλούζα του Κατάρ και αυτό αποτελεί σοβαρό αδίκημα στα Η.Α.Ε. με τους παραβάτες να τιμωρούνται με πρόστιμο και πολυτετή φυλάκιση.

Τα Η.Α.Ε. μαζί με τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο διέκοψαν τους δεσμούς με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017 σχετικά μετά τις κατηγορίες πως το κρατίδιο χρηματοδοτούσε ισλαμιστές εξτρεμιστές σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα όμως με την πρεσβεία των Η.Α.Ε. στο Λονδίνο οι αρχές της χώρας έχουν άλλη εξήγηση. Υποστηρίζουν πως ο Αλί Ισα Αχμάντ δεν συνελήφθη για τη μπλούζα που φορούσε αλλά επειδή πήγε συμμετείχε σε επεισόδιο την ώρα του αγώνα και πήγε σε αστυνομικό τμήμα της Ντόχα για να καταγγείλει τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς που επενέβησαν για να επιβάλουν την τάξη.

«Απασχόλησε τις αρχές και είπε ψέματα»

Όμως όταν εξετάστηκε από ιατροδικαστή σε νοσοκομείο διαπιστώθηκε πως «είπε ψέματα» και συνελήφθη με τις κατηγορία της ψευδούς καταγγελίας, κατάχρησης του χρόνου των δημόσιων λειτουργών των Η.Α.Ε. και έλλειψη σεβασμού στις αρχές της χώρας. Επίσης οι αρχές των Η.Α.Ε. δήλωσαν πως ο Αχμάντ είναι διπλός Βρετανός - Σουδανός πολίτης που μιλάει άπταιστα Αραβικά, οπότε «κατανοεί πλήρως την κατάσταση στην οποία βρισκόταν».

Οι Βρετανοί ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του 26χρονου Αλί Ισα Αχμάντ ενώ η Ράντα Στίρλινγκ που εκπροσωπεί την χώρα και υπερασπίζεται τον 26χρονο είπε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που μια επίσημη κυβερνητική εκδοχή των Η.Α.Ε. διαφέρει δραματικά από τα πραγματικά γεγονότα».

ΑρσεναλΣπορποδόσφαιρο