Αθλητισμός|10.08.2022 19:45

Πέθανε ο εμβληματικός Πορτογάλος εξτρέμ Φερνάντο Σαλάνα

Newsroom

Ο Φερνάντο Σαλάνα (Ferndando Chalana), μια εμβληματική μορφή του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών. Ο Σαλάνα, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του ως επί το πλείστον με την Μπενφίκα αλλά και την Εθνική Πορτογαλίας, υπήρξε ένας βιρτουόζος της μπάλας. Παίζοντας ως αριστερός εξτρέμ, μάγευε τα πλήθη με τις ντρίμπλες του και μέχρι σήμερα θεωρείται ως ένας απ' τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που έχει βγάλει ποτέ η Πορτογαλία. Δεν είναι τυχαίο ότι τον αποκαλούσαν «μικρή ιδιοφυΐα» (Pequeno Genial).

Φόρεσε τη φανέλα της Μπενφίκα για 13 σεζόν κατακτώντας έξι πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα, έπαιξε για τρεις σεζόν στην Μπορντό κατακτώντας δύο πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα, ενώ φόρεσε 37 φορές τη φανέλα της Εθνικής Πορτογαλίας όντας μέλος της ομάδας που έλαμψε στο Euro 1984. Παράλληλα, αναδείχθηκε δύο φορές κορυφαίος Πορτογάλος παίκτης (1976, 1984). Μετά το τέλος της καριέρας του, επί πολλά χρόνια βρέθηκε στο τεχνικό επιτελείο της Μπενφίκα ως συνεργάτης αρκετών προπονητών.

Το χαρακτηριστικό πυκνό μουστάκι του, τον μετέτρεψε σε μια απ' τις πιο cult μορφές των 80s στο ποδόσφαιρο. Οι φίλοι, οι συμπαίκτες και οι φίλαθλοι τον φώναζαν «Αστερίξ» παρομοιάζοντάς τον με τον Γαλάτη ήρωα κόμικ των Γκοσινί και Ουντερζό.

«Ένα από τα μεγάλα και αιώνια ονόματα της Μπενφίκα, εντάχθηκε στον σύλλογο σε ηλικία 15 ετών και τον εκπροσώπησε, αρχικά ως παίκτης, για 13 σεζόν (1974-1984 και 1987-1990) και στη συνέχεια, εδώ και πολλά χρόνια, σε άλλες θέσεις. Γεννημένος στο Μπαρέιρο στις 10 Φεβρουαρίου 1959, ο Φερνάντο Τσαλάνα φόρεσε επίσημα γα πώτη φορά τη φανέλα της Μπενφίκα στις 7 Μαρτίου 1976, σε ηλικία 17 ετών και 25 ημερών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, κανένας τόσο νέος δεν είχε παίξει ποτέ στην 1η κατηγορία της Πορτογαλίας» αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Μπενφίκα.

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Φερνάντο Τσαλάνα, τονίζοντας ότι «προσέφερε τόσα πολλά στο διεθνές κύρος του πορτογαλικού ποδοσφαίρου». Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Προεδρίας, ο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα εξέφρασε τα «ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και σε αυτούς τους αθλητικούς φορείς, τους οποίους υπηρέτησε με αφοσίωση και ενθουσιασμό για τόσα χρόνια».

θάνατοςΜπενφίκαΕθνική Πορτογαλίαςειδήσεις τώρα