Αθλητισμός|28.08.2022 17:39

Formula 1: Προάγγελος τίτλου με εμφατική νίκη του Φερστάπεν και της Red Bull στο Σπα

Newsroom

Μια εμφατική νίκη που ουσιαστικά αποτελεί και προάγγελο τίτλου κατέκτησε ο Μαξ Φερστάπεν και η Red Bull στην πίστα του Σπα. Ο Ολλανδός παγκόσμιος πρωταθλήτης, μολονότι εκκίνησε από τη 14η θέση, πραγματοποίησε έναν καταπληκτικό αγώνα και μετέτρεψε σε... βόλτα στο πάρκο το γκραν πρι του Βελγίου, φτάνοντας στην 29η νίκη καριέρας, ένατη στους 14 αγώνες του εφετινού πρωταθλήματος και τρίτη συνεχόμενη.

Ο σούπερ Μαξ, ο οποίος οδεύει πανηγυρικά για τον δεύτερο σερί τίτλο του στη Formula 1 αύξησε ακόμα περισσότερο τη διαφορά του απ' τον Σαρλ Λεκλέρκ που εκκίνησε απ' τη 15η θέση αλλά τερμάτισε πέμπτος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Φερστάπεν να βρεθεί στο +98 (με 284 βαθμούς) απ' τον Μονεγάσκο, τον οποίο πλέον ξεπέρασε σε βαθμούς και ο Σέρχιο Πέρες με 191 βαθμούς αντί 186.

Η Ferrari περιορίστηκε στην τρίτη θέση του Σάινθ αλλά και σε μια ακόμα λανθασμένη στρατηγική κίνηση καθώς στο φινάλε κι ενώ ο Λεκλέρκ ήταν πέμπτος, μπήκε στα πιτς για αλλαγή ελαστικών προκειμένου να κυνηγήσει τον επιπλεόν βαθμό του ταχύτερου γύρου και τελικά βγήκε χαμένος. Μπήκε με μεγάλη ταχύτητα στα πιτς και τιμωρήθηκε στο τέλος του αγώνα με ποινή 5 δευτερολέπτων που τον έριξε στην έκτη θέση!

Η τελική δεκάδα: Φερστάπεν, Πέρες, Σάινθ, Ράσελ, Αλόνσο, Λεκλέρκ, Οκόν, Φέτελ, Γκασλί, Άλμπον.

Το επόμενο γκραν πριν είναι προγραμματισμένο για την Ολλανδία και την πίστα Ζαντβούρτ στις 4 Σεπτεμβρίου.

Η εξέλιξη του αγώνα

Στον πρώτο γύρο, μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα, έγινε ο... κακός χαμός. Ο Πέρες έκανε λάθος, ο Αλόνσο και ο Χάμιλτον τον προσπέρασαν αλλά λίγο μετά ο Ισπανός και ο Άγγλος είχαν επαφή με αποτέλεσμα ο Μεξικανός να επιστρέψει στη δεύτερη θέση. Παράλληλα, όμως η επαφή οδήγησε σε εγκατάλειψη τον Χάμιλτον μόλις στον δεύτερο γύρο.

Aυτό το συμβάν επανέφερε στο προσκήνιο και τη διαχρονική κόντρα Αλόνσο-Χάμιλτον που κρατά απ' την εποχή που οι δυο τους ήταν στη McLaren. Μιλώντας προς τους μηχανικούς του, ο Ισπανός αναφέρθηκε με σκληρά λόγια για τον Βρετανό: «Τι ηλίθιος. Μου έκλεισε την πόρτα από την εξωτερική. Κάναμε και οι δύο εξαιρετική εκκίνηση αλλά αυτός ο τύπος ξέρει μόνο πώς να οδηγεί και να εκκινεί από την πρώτη θέση»...

Φανερά απογοητευμένος ο Χάμιλτον πήρε το δρόμο της επιστροφής με τα πόδια... Αργότερα πάντως ο Βρετανός παραδέχθηκε το λάθος του λέγοντας: «Δεν έχει σημασία τι είπε ο Αλόνσο, δεν με ενδιαφέρει. Είναι δικό μου το λάθος. Ήταν στο τυφλό σημείο και δεν του άφησε αρκετό χώρο. Ήμουν μπροστά από αυτόν, αλλά το λάθος ήταν δικό μου»,

Την ίδια στιγμή ο Φερστάπεν έκανε καταπληκτικό αγώνα στις πίσω θέσεις καθώς εκκίνησε απ' τη 14η θέση και γρήγορα βρέθηκε στην όγδοη, έχοντας πίσω του τον Λεκλέρκ που επίσης εκκίνησε απ' το 15 και έφτασε στο 9 αλλά πήρε το ρίσκο για γρήγορη αλλαγή ελαστικών πέφτοντας στη 17η θέση. Με την έξοδο απ' την πίστα του οχήματος ασφαλείας η κατάταξη είχε ως εξής: Σάινθ, Πέρες, Ράσελ, Αλόνσο, Φέτελ, Ρικιάρντο, Αλμπον, Φερστάπεν, Στρολ, Μάγκνουσεν.

Η ξέφρενη πορεία του Φερστάπεν συνεχίστηκε καθώς με την ολοκλήρωση του 7ου γύρου είχε ανέβει στο 4 και μετά τον 8ο στο 3 προσπερνώντας και τον Ράσελ. Στον 12 γύρο έφτασε και τον Πέρες και τον προσπέρασε με άνεση, ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση καθώς ο Σάινθ στο ενδιάμεσο μπήκε στα πιτς.

Μετά τον 16ο γύρο και με τον Φερστάπεν και τον Πέρες να έχουν μπει στα πιτς, ο Σάινθ βρέθηκε ξανά πρώτος αλλά έπειτα από δυο γύρους ο Ολλανδός τον προσπέρασε με μεγάλη άνεση χτίζοντας μάλιστα και διαφορά. Το ίδιο συνέβη και με την έτερη Red Bull του Πέρες που πέρασε εύκολα τον Ισπανό για το 1-2 των «Ταύρων».

Η... βόλτα του Φερστάπεν και του Πέρες συνεχίστηκε μέχρι τέλους σε μια κυριαρχική μέρα για τη Red Bull που έκανε επίδειξη δύναμης.

FerrariRed BullΚάρλος ΣάινθΜαξ ΦερστάπενΣαρλ ΛεκλέρκΣέρχιο ΠέρεςΛιούις ΧάμιλτονΦερνάντο ΑλόνσοMercedesFormula 1