Αθλητισμός|08.09.2022 14:29

«Βράζει» όλη η Super League με την επιλογή Έλληνα διαιτητή στο ντέρμπι - Τι λένε οι ομάδες και ο πρόεδρος της ΕΠΟ - Αλλάζει ο ρέφερι στο ΠΑΟ - ΑΕΚ

Newsroom

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Στίβ Μπένετ, κατόρθωσε να ανάψει φωτιές σ' ολόκληρη τη Super League με τον περίεργο ορισμό του διαιτητή Σιδηρόπουλου στο κυριακάτικο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ. Το περίεργο έγκειται στο γεγονός ότι μολονότι οι μεγάλοι του ελληνικού πρωταθλήματος έχουν συμφωνήσει για ξένους διαιτητές στα μεταξύ τους ματς (κάτι που είχε συμφωνηθεί και με την ΕΠΟ) και παρά το γεγονός ότι στο Άρης - ΠΑΟΚ, το πρώτο ντέρμπι της σεζόν, ήρθε Πορτογάλος διαιτητής, ο Μπένετ όρισε τον Σιδηρόπουλο στο ΠΑΟ - ΑΕΚ.

Η αντίδραση των μεγάλων

Εκ των πραγμάτων οι ομάδες αντέδρασαν. Μάλιστα εκείνο που κατόρθωσε ο Στιβ Μπένετ ήταν να φέρει απέναντί του όλους τους μεγάλους! Παράλληλα, στο τέλος της ημέρας αποδυναμώθηκε πλήρως καθώς έκανε πίσω στον ορισμό του Σιδηρόπουλου και αναζητεί νέο διαιτητή απ' το εξωτερικό για το ντέρμπι...

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρόεδρος της Super League, Βαγγέλης Μαρινάκης είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο στον οποίο, σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ, είπε: «Σήμερα τίναξες το πρωτάθλημα στον αέρα. Καμιά αγωνιστική δεν θα γίνει αν δεν το πάρεις πίσω και αν δεν συμφωνήσετε με την ομόφωνη απόφαση της Super League ότι στα παιχνίδια μεταξύ των πέντε, Ολυμπιακού, Παναθηναικού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη θα ορίζονται μόνο ξένοι διαιτητές». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ SDNA, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός μάλιστα και -ex officio- αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, έκανε ευθέως λόγο ακόμα και για διακοπή του πρωταθλήματος στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας το πρωί της Πέμπτης (8/9).

Από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης, ήταν ξεκάθαρος ως προς τη σταθερή θέση του ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη, που ήταν ο πρώτος που μίλησε για ορισμό ξένων διαιτητών. «Εμείς σαν ΠΑΟΚ και ο κύριος Σαββίδης, έχουμε γνωστοποιήσει ότι είμαστε υπέρ των ξένων διαιτητών σε όλα τα ντέρμπι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Διαχώρησε βεβαίως τη θέση του σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διακοπής του πρωταθλήματος. Ωστόσο επισήμανε ότι: «Εφόσον έχουμε συμφωνήσει να μπαίνουν ξένοι, είναι ακατανόητο. Η μία ή η άλλη πλευρά μπορεί την Κυριακή το βράδυ να ασχολείται με τη διαιτησία».

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με ανακοίνωσε που εξέδωσε ανέφερε ότι ο ορισμός Σιδηρόπουλου προκαλεί καχυποψία, ενώ κάνει λόγο για ενέργειες που έκανε απ' το απόγευμα της Τετάρτης οπότε και άρχισε να κυκλοφορεί τα περί ορισμού Σιδηρόπουλου. «Επί της αρχής η ΠΑΕ Παναθηναϊκός επιθυμεί να στηρίξει το θεσμό της ελληνικής διαιτησίας, εφόσον πρώτα μπουν γερά θεμέλια με τη συνδρομή της επιτροπείας των τελευταίων ετών από τις διεθνείς ομοσπονδίες.

Όμως, αιφνιδιαστικές αλλαγές και επιλογές, όπως αυτή του ορισμού Έλληνα διαιτητή στο ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΑΕΚ, δίνουν τροφή στην καχυποψία και στην παθογένεια, είναι δε αδιανόητο να προκύπτουν δίχως προηγούμενη διαβούλευση όλων των θεσμικών φορέων.

Η διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός θεώρησε από την πρώτη στιγμή δεδομένη και επιβεβλημένη την αλλαγή διαιτητή και τον ορισμό ξένου ρέφερι για το ντέρμπι της Κυριακής και εκφράζει την ικανοποίηση της, γιατί οι αντιδράσεις της -από το απόγευμα της Τετάρτης- προς όλες τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της ΕΠΟ, κ. Μπαλτάκου, έφεραν αποτέλεσμα και εν τέλει επικράτησε το αυτονόητο» ανέφεραν οι Πράσινοι σε ανακοίνωση.

Και από την ΠΑΕ ΑΕΚ υπήρξε αντίδραση καθώς όπως έλεγαν απ' την Ένωση: «Αν υποτίθεται πως βράζουν ο ΟΣΦΠ, ο ΠΑΟ και ο ΠΑΟΚ για το θέμα με τον διαιτητή του ντέρμπι, η ΑΕΚ βράζει περισσότερο απ όλους. Γιατί από χθες παρακολουθούμε μια απίστευτη ιστορία με διαρροές σε συγκεκριμένα Μέσα για ορισμούς διαιτητών, για τους οποίους αρχίζει άμεσα οργανωμένο bullying, οι οποίοι στη συνέχεια επιβεβαιώνονται (!) και μετά ξεκινάει εκστρατεία στοχοποίησης της ΑΕΚ έμμεσα. Με εμάς από την αρχή να περιμένουμε ορισμό ξένου διαιτητή! Θα υπάρξει και συνέχεια από πλευράς μας».

Η αντίδραση του προέδρου της ΕΠΟ

Εν μέσω... θύελλας μέχρι και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος διαχώρησε τη θέση του απ' τον αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ, τον οποίο ο ίδιος πρότεινε για επικεφαλής της ΚΕΔ. Ο ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας, έκανε λόγο ακόμα και για αλλαγή του ορισμού του Σιδηρόπουλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής. Επιπλέον ο πρόεδρος της ΕΠΟ προχώρησε και σε επίσημη δήλωση για τον ορισμό του ντέρμπι.

«Σχετικά με τον ορισμό Ελλήνων διαιτητών στον αγώνα μεταξύ των ομάδων ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - Α.Ε.Κ. για την 4η αγωνιστική της Super League 1, ούτε εγώ προσωπικά ούτε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συνολικά, είχαμε την οποιαδήποτε γνώση ή σχέση. Πρόκειται αποκλειστικά για απόφαση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (Κ.Ε.Δ.) η οποία με βάση το Καταστατικό της Ε.Π.Ο. και τις συστάσεις της Ολιστικής Μελέτης λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα, άρα έχει και τη σχετική ευθύνη για τον συγκεκριμένο ορισμό».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Τάκης Μπαλτάκος διάβασε τη συγκεκριμένη δήλωση, η οποία ουσιαστικά αντιτίθεται -εμμέσως- στον ορισμό, και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής. Αυτός ήταν και ο τρόπος για να ηρεμήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που στην αρχή ήταν σαν... ταύρος εν υαλοπωλείω κι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του προέδρου της ΕΠΟ και της Ομοσπονδίας.

Επικοινωνία Μπαλτάκου - Μπένετ και αλλαγή διαιτητή

Παράλληλα, το συμβούλιο διεκόπη προσωρινά προκειμένου ο Τάκης Μπαλτάκος να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΚΕΔ, Στιβ Μπένετ για να αλλάξει ο ορισμός του Σιδηρόπουλου στο κυριακάτικο ντέρμπι. Επιπλέον, επρόκειτο να του ζητήσει να ορίζονται αποκλειστικά ξένοι διαιτητές στα παιχνίδια των Big-4, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να παρεμβαίνει και να ζητάει το ίδιο και για τους αγώνες του Άρη.

Λίγο αργότερα, όπως ενημέρωσε ο Τάκης Μπαλτάκος την Εκτελεστική, ο Μπένετ αποδέχθηκε τη σύσταση και ακυρώνει τον ορισμό του Σιδηρόπουλου, ενημερώνοντας ότι αναζητεί ξένο διαιτητή για τη Λεωφόρο. Η θέση του Μπένετ είναι πως με αυτό τον ορισμό ήθελε να βοηθήσει τους Έλληνες διαιτητές. Σημείωσε όμως ότι από τη στιγμή που αντιδρούν οι ομάδες, θα ορίζει μόνο ξένους διαιτητές στους αγώνες των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη.

«Ο κύριος Μπένετ μου είπε ότι θέλησε να βοηθήσει τους Έλληνες διαιτητές, όμως από τη στιγμή που αντιδρούν όλες οι ομάδες δεν έχει παρά να συμμορφωθεί με τη σύσταση και όλα τα ντέρμπι μεταξύ των πέντε μεγάλων ομάδων θα γίνουν με ξένους διαιτητές», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ ο Τάκης Μπαλτάκος. Πλέον μένει να φανεί αν θα βρεθεί εγκαίρως ξένος διαιτητής για το ντέρμπι, ώστε να μην οδηγηθεί σε αναβολή.

ΑΕΚSuperLeagueΤάκης ΜπαλτάκοςΠαναθηναϊκόςΚΕΔΟλυμπιακόςΠΑΟΚδιαιτησίαΣτιβ Μπένετ